Νέα διαμαρτυρία από τους γονείς παιδιών με αναπηρία-«Ο ρατσισμός έχει Υπουργείο»

Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι γονείς των παιδιών με αναπηρία, μετά την απόφαση για σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα αποφασίσει ποια παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Λυγίζει το παράπονο του μικρού Αλέξανδρου-«Έκλαια ώσπου να κοιμηθώ»

Τέσσερις μέρες μετά την πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, οι γονείς, μαζεύτηκαν εκ νέου έξω από το Υπουργείο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά», αλλά και «ο ρατσισμός σας μας δυναμώνει».
Σε δηλώσεις της, η κ. Τώνια Χατζηγεωργίου, μητέρα παιδιού με αναπηρία, ανέφερε ότι, «είμαστε σήμερα για ακόμα μια φορά εδώ για να εξηγήσουμε προς τον κόσμο και προς το Υπουργείο Παιδείας τη διάκριση που γίνεται εις βάρος των παιδιών μας. Έχουμε δεχθεί κριτική και από την κοινωνία ότι είναι εμείς οι γονείς που θέλουμε να στείλουμε τα παιδιά μας στα σχολεία. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η αναπηρία δεν είναι ασθένεια».

Τόνισε ακόμα ότι, «εμείς προσπαθούμε τόσα χρόνια να τους εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι η αναπηρία είναι αποδεχτή από την κοινωνία. Είμαστε εδώ για να επικρίνουμε την απόφαση που λήφθηκε στις 20 Μαΐου. Σήμερα μας είπαν ότι τα παιδιά μας μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία, εγώ τους αρνήθηκα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπ. Παιδείας: Τεστ σε όλους τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου που εντοπίστηκε κρούσμα

Από την πλευρά άλλος γονέας ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργείο μπαίνει σε λάθος κατεύθυνση και κάλεσε άπαντες να λογικευτούν, με πρώτο το Υπουργείο Παιδείας. 

Η κ. Πολυδώρου, μητέρα και νονά παιδιών με αναπηρία, έστειλε το μήνυμα ότι «το κράτος για άλλη μια φορά μας απογοητεύει, μας αφήνει στο περιθώριο ως γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες. Έμεινε την τελευταία στιγμή να δώσει μια απόφαση, η οποία απόφαση αποτελεί διάκριση για τα άτομα αυτά».

Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι βιώνουν είναι πίκρα και απογοήτευση από το κράτος. 

Μια άλλη μητέρα τόνισε ότι το παιδί της θέλει κάθε μέρα να πηγαίνει στο σχολείο του.
 
Για το λόγο αυτό, κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να απαντήσει «πως πήρε έτσι αποφάσεις ρατσιστικές; Παίζει με την ψυχολογία των παιδιών μας; Πήγε στο σχολείο σήμερα και ήταν δακρυσμένο και θλιμμένο. Είναι ρατσιστικό αυτό το πράγμα».
Σε κάποια στιγμή, κάποιοι εκ των διαμαρτυρομένων θέλησαν να περάσουν εντός του Υπουργείου, με την φρουρό ασφαλείας να τους υποδεικνύει πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Οι γονείς αντέδρασαν σε αυτή την απάντηση και άρχισαν να διαμαρτύρονται.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α.), Χρίστος Αυγουστίνου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κατά τον χρόνο που ανέμεναν έξω από το Υπουργείο, όπου συγκεντρώθηκαν η ώρα 14.00, για να δουν τον Υπουργό Παιδείας, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τις δύο επιδημιολόγους, κα. Κολιού και κα. Πανά, οι οποίες έφευγαν εκείνη την ώρα από το Υπουργείο .
 
«Έχω διαπιστώσει ότι κανένας επιδημιολόγος δεν είχε πάρει οδηγίες να ασχοληθεί με τα ειδικά σχολεία. Δεν ξέρουν τι σημαίνει ειδικό σχολείο. Δεν ξέρουν ότι το ειδικό σχολείο είναι μια μεγέθυνση των ειδικών μονάδων. Μια ειδική μονάδα φιλοξενεί σε ένα σχολείο, δημοτικό ή γυμνάσιο, 6 μαθητές, ένα ειδικό σχολείο φιλοξενεί από 8 μέχρι 10 ειδικές μονάδες, δηλαδή ο πληθυσμός μας ξεκινά από 40 μέχρι 80 παιδιά. Απ΄ εκεί και πέρα, ο πληθυσμός είναι ο ίδιος. Τα περιστατικά είναι τα ίδια. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να τους δοθεί η ευκαιρία, να αναγνωρίσουν τι γίνεται στα σχολεία και πρέπει να δώσουν τα πρωτόκολλα, - όπως έδωσαν τα πρωτόκολλα για να γίνονται φυσιοθεραπείες, να γίνονται παρεμβάσεις από ειδικούς, από το παραϊατρικό προσωπικό, και δόθηκε και στους νοσηλευτές-, στους ειδικούς εκπαιδευτικούς να ασκήσουν το επάγγελμα για το οποίο σπούδασαν και για το οποίο πληρώνονται και πρέπει να δουλέψουν. Δυστυχώς, οι άνθρωποι είναι εκεί αλλά δεν τους παίρνουν τους μαθητές», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς για τη σημερινή νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν έξω από το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Αυγουστίνου είπε ότι «εμείς ήμασταν εκεί για να παλέψουμε και να προσπαθήσουμε για την επιστροφή όλων των μαθητών των ειδικών μονάδων και των ειδικών σχολείων».
 
«Δυστυχώς, ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε σήμερα ξανά ότι τα ειδικά σχολεία δεν ανοίγουν με τη φάση Β΄, στη βάση των κυβερνητικών αποφάσεων. Και δεν παίρνει και θέση πότε θα ανοίξουμε. Οπότε, το σημαντικό είναι ότι πρέπει να δούμε τον Πρόεδρο, τους Επιδημιολόγους, Αυτός θα είναι ο αγώνας πλέον για να μπορέσουν να αντιληφθούν τι σημαίνει ειδικό σχολείο, γιατί φαίνεται ότι κανένας μα κανένας επιδημιολόγος δεν ασχολείται με αυτό το θέμα μέχρι σήμερα και δεν είχε ενημέρωση τι σημαίνει ειδικό σχολείο», πρόσθεσε.
 
 
Το παρόν τους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, έδωσαν η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη.
 
Σε δηλώσεις του, ο κ. Γεάδη ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ ήταν το μόνο κόμμα που έθεσε θέμα για τους μαθητές με αναπηρίες. «Το Υπουργείο μας αγνόησε. Τα δικαιώματα των παιδιών είναι αδιαπραγμάτευτα».
Σημειώνεται ότι την ώρα που εκτός του Υπουργείου πραγματοποιείτο η διαμαρτυρία, εντός του κτιρίου, ο Υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
 

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα