Περιοδεία Καδή στις πληγείσες από χαλάζι περιοχές-Καταγράφονται οι ζημιές

Επίσκεψη στις περιοχές που επλήγησαν από την χθεσινή χαλαζόπτωση, κατά την οποία διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι φυτείες της περιοχής, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Καδής είπε πως ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στα κλιμάκια του τμήματος Γεωργίας να προχωρήσουν τάχιστα στην καταγραφή των ζημιών, ιεραρχώντας μάλιστα την κάθε περίπτωση ώστε να προχωρήσει η επαναφύτευση καλλιεργειών.

Είπε, επίσης, ότι στελέχη του Τμήματος Γεωργίας θα συνδράμουν το έργο του τοπικού γραφείου στον Αγρό ούτως ώστε η καταγραφή των ζημιών να γίνει το συντομότερο δυνατόν και να παραχωρηθούν οι αποζημιώσεις όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι έχει επηρεαστεί πάρα πολύ η ευρύτερη περιοχή της Πιτσιλιάς και έχουν καταγραφεί ζημιές σε τουλάχιστον οκτώ κοινότητες. Πρόκειται, είπε, για τις κοινότητες Κάτω Μύλος, Αγρός, Αγρίδια, Χανδριά Δύμες, Ποταμίτισσα, Κυπερούντα και Πελένδρι.

Είπε ότι οι περιοχές αυτές υπέστησαν, την τελευταία περίοδο, και ζημιές από τον καύσωνα και από προηγούμενη χαλαζόπτωση και από ισχυρούς ανέμους, ενώ ζημιές, πρόσθεσε, έχουν καταγραφεί και λόγω ακαρπίας.

«Επομένως, είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε» είπε, διαβεβαιώνοντας τον αγροτικό κόσμο της περιοχής ότι το κράτος και το υπουργείο «θα είμαστε δίπλα τους».
Ανέφερε ακόμη ότι για μια πιο ριζική αντιμετώπιση των ζημιών από χαλάζι, σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις, εκπονήθηκε πρόσφατα ένα ειδικό σχέδιο για τις ορεινές περιοχές για την τοποθέτηση αντιχαλαζικών δικτύων το οποίο έτυχε αξιοποίησης από κάποιους.

Είπε ότι θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο σχέδιο ούτως ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες ευρύτερα των αγροτών της περιοχής. «Είμαστε στη διάθεση τους για να βελτιώσουμε αυτό το σχέδιο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των αγροτών», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι αν υπάρξουν και επιπρόσθετες αιτήσεις που δεν καλύπτονται από τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό «είμαστε έτοιμοι με ανακατανομή κονδυλίων να καλύψουμε αυτές τις αιτήσεις».

«Όπως υιοθετήσαμε μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού τα οποία αφορούσαν διάφορες ομάδες αγροτών, έτσι και σε αυτή την περίπτωση θα διαμορφωθεί ένα ανάλογο σχέδιο που να καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής αυτής», είπε.

«Αναμένουμε να δούμε και τις κατευθυντήριες γραμμές και τα μέτρα τα οποία διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα οποία θα αξιοποιήσουμε πλήρως προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το έργο για την τοποθέτηση αντιχαλαζικών δικτύων είναι συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια γι΄αυτό και θα πρέπει να υπάρχει μια μικρή συμβολή από τους αγρότες στο κόστος υλοποίησής του.

«Αυτό το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε είναι το ύψος, το εύρος αυτής της συμβολής των αγροτών. Μπορούμε να συζητήσουμε κάποια χαμηλότερη συμβολή για να τους εξυπηρετήσουμε. Ωστόσο επειδή τα κονδύλια είναι δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν λιγότεροι αγρότες. Είμαστε στη διάθεση τους για να συζητήσουμε τις ρυθμίσεις που θα είναι πιο εξυπηρετικές προς τους ίδους», είπε.

Σε ερώτηση περί καθυστέρησης στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις περσινές ζημιές, ο κ. Καδής είπε ότι «τις περισσότερες αποζημιώσεις της περσινής χρονιάς τις παραχωρήσαμε πριν από το Πάσχα όπως είχαμε δεσμευθεί. Υπάρχουν ναι και κάποιες που υπολείπονται, θα τις δούμε τις αμέσως επόμενες μέρες».

Ο Υπουργός έκανε λόγο για ένα νέο σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων στον αγροτικό τομέα, το οποίο, είπε, εφαρμόζεται για πρώτη φορά γι΄αυτό και «πρέπει να δείξουμε λίγη κατανόηση».

Κάλεσε, τέλος, τους αγρότες να υποβάλουν το συντομότερο τα αιτήματά τους για να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών όσο γίνεται πιο σύντομα από το Τμήμα Γεωργίας και να παραχωρηθούν οι αποζημιώσεις,

Τον Υπουργό συνόδευσαν στην περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές ο Αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος και η βουλευτής του κόμματος Ελένη Σταύρου.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα