Κυριακή 27 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Στο μικροσκόπιο οι χώροι εστίασης-Οι ανησυχίες και το κεφάλαιο τουρισμός

  25/05/2020 06:49
Στο μικροσκόπιο οι χώροι εστίασης-Οι ανησυχίες και το κεφάλαιο τουρισμός

Στο μικροσκόπιο οι χώροι εστίασης-Οι ανησυχίες και το κεφάλαιο τουρισμός

  25/05/2020 06:49
Τα πρώτα εικοσιτετράωρα από την έναρξη της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των μέτρων και η πρώτη αποτίμηση, προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Οι εικόνες από τις κατάμεστες καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια κατέδειξαν πως δεν τηρήθηκαν παντού και από όλους τα ενδεικνυόμενα μέτρα,  κάτι που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Κυβέρνηση και επιδημιολογική ομάδα,  ψάχνουν το αντίδοτο για να εξαλείψουν τα κρούσματα απειθαρχίας.

Εκείνο που προκάλεσε απογοήτευση είναι η μη συμμόρφωση από κάποιους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, που δεν τήρησαν τις οδηγίες για τα τραπεζοκαθίσματα. Γι’ αυτό το λόγο, αποφασίστηκε όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και αρχίσουν να εκδίδονται εξώδικα σε όσους παρανομούν.

Αυτή η εβδομάδα, θεωρείται καθοριστική ως προς τις ενέργειες που θα γίνουν για την τήρηση των μέτρων. Κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον για να αποτραπεί νέα έξαρση της νόσου και δεύτερον για να εισέλθουμε με τους ίδιους επιθυμητούς, επιδημιολογικούς δείκτες στην τρίτη και πιο κρίσιμη φάση χαλάρωσης.

Δεν είναι τυχαίες οι χθεσινές τοποθετήσεις της Αστυνομίας που προειδοποίησε τους διοκτήτες χώρων εστίασης.
«Προτρέπονται οι επιχειρηματίες να τηρούν κατά γράμμα τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας και  να αποφεύγουν παραβάσεις. Στην προσπάθεια της να προστατεύσει την δημόσια υγεία, η Αστυνομία θα διενεργεί ακόμα πιο συστηματικούς ελέγχους στη βάση των διαταγμάτων, σε συνεργασία με τα άλλα αρμόδια τμήματα των διαφόρων υπουργείων που εμπλέκονται, και θα είναι αυστηρή στην πλήρη εφαρμογή και συμμόρφωση προς αυτά.

Η αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας υπήρξε αποτέλεσμα της συμμόρφωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών με τα διατάγματα και τις υποδείξεις της Αστυνομίας. Η χαλάρωση των μέτρων στις υπηρεσίες εστίασης προϋποθέτει τη συνεπή τήρηση των οδηγιών από όλους, την πλήρη συμμόρφωση των επιχειρηματιών και την ατομική ευθύνη των πολιτών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δύναμης.

Κρίσιμο το άνοιγμα του κεφαλαίου τουρισμός
Η Κυβέρνηση επιθυμεί μέχρι να ανοίξει το κεφάλαιο τουρισμός, που θεωρείται καθοριστικό, να έχουν κλείσει οι υπόλοιπες εκκρεμότητες και να πετύχει τον ύψιστο βαθμό συμμόρφωσης. Από την πρώτη Ιουνίου η βαρύτητα θα δοθεί στο άνοιγμα των ξενοδοχείων και των υπόλοιπων τουριστικών καταλυμάτων, στα οποία θα εφαρμοστούν πολύ ευαίσθητα πρωτόκολλα και θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στους ελέγχους.
 
Από κει και έπειτα θα υπάρχει ένα περιθώριο οκτώ ημερών, για το άνοιγμα των αεροδρομίων και την επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες, που όπως είναι γνωστό θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση από τις 9 έως τις 19 Ιουνίου 2020 και η δεύτερη από τις 20 Ιουνίου και μετά.

Πονοκέφαλο προκαλεί και ο χθεσινός εντοπισμός 8 κρουσμάτων, τα επτά εκ των οποίων προήλθαν από το εξωτερικό και ήταν ανάμεσα σε πρόσωπα που επαναπατρίσθηκαν από τη Βρετανία.

Την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πως για όσους επαναπατρίζονται από σήμερα μέχρι και τις 8 Ιουνίου θα πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος κατά την άφιξή τους στην Κύπρο και θα παραμένουν σε χώρο που θα υποδειχθεί για μια μέρα ή μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Στη συνέχεια, θα μεταβαίνουν στο σπίτι τους για αυτοπεριορισμό επτά ημερών για όσους προέρχονται από χώρες των κατηγοριών Α και Β, και 14 ημερών για όσους προέρχονται από όλες τις υπόλοιπες χώρες.
 
Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Δανία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Λιθουανία. Στη δεύτερη είναι η Ελβετία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Εσθονία και η Τσεχία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας