Τρεις χιλιάδες πεντακόσια τα νέα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο στην Κύπρο

Αυξητική είναι η τάση των νέων περιστατικών καρκίνου στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), ο οποίος σημειώνει ότι στην Κύπρο παρουσιάζονται 3.500 νέα περιστατικά καρκίνου τον χρόνο. 
 
Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του καρκίνου, που είναι από τις 25 – 31 Μαΐου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ αναφέρει ότι οι πέντε πιο διαδεδομένοι τύποι καρκίνου ανάμεσα στους άνδρες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, προστάτη, παχέος εντέρου, στομάχου, και συκωτιού και στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου.
 
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος συνεχίζει την ενημέρωση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με στόχο τη μείωση των περιστατικών καρκίνου στην Κύπρου.
 
Προσθέτει ότι με βάση τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, που δημιούργησαν επιστήμονες από τη Διεθνή Επιτροπή για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), ο ΠΑΣΥΚΑΦ συστήνει αποφυγή από το κάπνισμα, αποφυγή από το παθητικό κάπνισμα, διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, καθημερινή σωματική άσκηση, υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ, προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, προστασία από τις καρκινογόνες ουσίες, έλεγχο ραδονίου, θηλασμό και αποφυγή ορμονικής θεραπείας, εμβολιασμό σε νεογέννητα και παιδιά και συμμετοχή σε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.
 
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος είναι η 2η αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
 
Σημειώνεται ότι το 2012, 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν, ενώ μέχρι το 2020 είκοσι εκατομμύρια άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον καρκίνο κάθε χρόνο. 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι οι μισοί από τους θανάτους που συμβαίνουν στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ακολουθούσαν τις συστάσεις του κώδικα.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»