Οι εισηγήσεις για τη λειτουργία των ξενοδοχείων και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων

Περισσότερες χώρες αναμένεται να προστεθούν σύντομα στη λίστα των 19 χωρών με τις οποίες ανακοινώθηκε ότι αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. Σημείωσε ότι σήμερα ανακοινώθηκε μια προκαταρκτική λίστα.
                                 
Όπως ανέφερε αξιολογούνται και άλλες χώρες πέραν αυτών που έχουν περιληφθεί στις δύο κατηγορίες που θα ανοίξουν στις 9 Ιουνίου ή στις 20 Ιουνίου και θα προστίθενται συνεχώς, ακόμα και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδες. Οι πτήσεις προς αυτές τις χώρες, ανέφερε έχουν αποφασιστεί με καθαρά επιδημιολογικά κριτήρια και ο λόγος που η ανακοίνωση των χωρών θα είναι σταδιακή έχει να κάνει με τον όγκο δουλειάς που πρέπει να κάνουν οι επιδημιολόγοι για να αξιολογήσουν την κατάσταση.
 
Η Α’ κατηγορία περιλαμβάνει μέχρι στιγμής Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία και Λιθουανία ενώ η Β’ κατηγορία περιλαμβάνει τις Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία. 
 
Η Κύπρος, διευκρίνισε ο κ. Περδίος θα είναι ανοιχτή για τους τουρίστες από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο μέχρι τις 20 Ιουνίου άπαντες θα χρειάζονται εργαστηριακό τεστ αρνητικό στον COVID-19 για να μπορέσουν να έρθουν. Παράλληλα είπε, έχει επιτραπεί και το άνοιγμα των Ξενοδοχείων από 1η Ιουνίου.
 
Ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι δεν αναμένεται ότι θα έρθουν αμέσως τουρίστες από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο από τις 20 Ιουνίου, όταν δεν θα χρειάζεται πλέον η προσκόμιση πιστοποιητικού για τον COVID-19 για την Α κατηγορία χωρών, θα δοθεί ώθηση στον τουρισμού. Ο κ. Περδίος εκτίμησε ότι τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα έρθουν οι πρώτοι τουρίστες στην Κύπρο και ότι ακόμα και ο Ιούλιος θα είναι αργός μήνας.
 
Περί τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμες για ταξίδια χώρες όπως η Γερμανία, το Ισραήλ και η Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα αποκόμισε ο Υφυπουργός μετά τις επαφές του με τουριστικού φορείς του εξωτερικού. Άλλες χώρες, όπως είπε, θα είναι έτοιμες αρχές Ιουλίου.
 
Παράλληλα είπε ότι θα υπάρξει και τρίτος γύρος επαφών του Υφυπουργείου με τουριστικούς φορείς του εξωτερικού μετά και τη σημερινή λήψη αποφάσεων για άνοιγμα των αεροδρομίων, στις οποίες θα τους ενημερώσει πιο συγκεκριμένα ώστε να προχωρήσουν σε ένα καλύτερο προγραμματισμό.
 
Αρχές τις επόμενες εβδομάδας η έκδοση πρωτοκόλλων για τα ξενοδοχεία
Ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι αναμένει την έκδοση  από το Υπουργείο Υγείας, των πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των Ξενοδοχείων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι τελικές απόψεις του Υφυπουργείου δόθηκαν στο Υπουργείο Υγείας την περασμένη Τετάρτη και βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
 
Αναφορικά με τα πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, ο κ. Περδίος είπε ότι οι σκέψεις που γίνονται αφορούν την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών που δεν ανήκουν στο ίδιου γκρουπ ή οικογένεια στους κοινόχρηστους χώρους, αυξημένη υγιεινή και ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό του δωματίου.
 
Επίσης, σύμφωνα με τις σκέψεις που γίνονται, αν ένας πελάτης ξενοδοχείου νοσήσει με συμπτώματα κορωνοϊού θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και οι κοντινές του επαφές θα πηγαίνουν σε ξενοδοχεία τα οποία θα λειτουργού ως χώροι καραντίνας. Είναι πολύ σημαντικό όπως είπε, να γνωρίζει κάποιος πως αν νοσήσει στην Κύπρο θα τύχει περίθαλψης, αλλά είναι εξίσου σημαντικό και για το προσωπικό του ξενοδοχείου και του υπόλοιπους πελάτες να γνωρίζουν ότι αν νοσήσει κάποιος θα μεταφερθεί αλλού και θα μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις διακοπές τους. Ο σκοπός όπως είπε, δεν είναι να κλείσει ολόκληρο το ξενοδοχείο για καραντίνα αν νοσήσει κάποιος.
 
Ο κ. Περδίος εκτίμησε ότι το πρωτόκολλο αυτό δεν θα προκαλέσει αυξημένο κόστος λειτουργίας των Ξενοδοχείων, ωστόσο θα περιορίσει κάπως το εισόδημά τους όπως θα γίνεται και με τους χώρους εστίασης, αφού δεν θα μπορούν να δεχτούν τον κόσμο που δέχονταν στο παρελθόν. Θα υπάρξει, όπως είπε, κάποια αύξηση του κόστους στο κομμάτι της καθαριότητας και των ελέγχων, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι θα είναι μεγάλο πρόβλημα.
 
Για όλα αυτά αναμένεται να υπάρξουν τελικές αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Εντατική καμπάνια προβολής της Κύπρου τις επόμενες εβδομάδες
Ο κ. Περδίος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι στόχοι του Υφυπουργείου για άνοιγμα του προορισμού επιτυγχάνονται και για το ότι η Κύπρος είναι μια από τις πρώτες χώρες της Μεσογείου που δείχνει αυτά τα επιδημιολογικά αποτελέσματα, κάτι που προκάλεσε την ικανοποίηση των τουριστικών εταίρων της Κύπρου στο εξωτερικό.
«Πλέον ξεκινά η πιο έντονη προσπάθεια εκ μέρους του Υφυπουργείου για προβολή τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι μετά και τη λήξη της καραντίνας των επαναπατριζόμενων που έπρεπε να διαχειριστεί το Υφυπουργείο, φεύγει ένας σημαντικός όγκος δουλειάς και τα τα πράγματα επανέρχονται στην κανονικότητα.  Τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε, το Υφυπουργείο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της χώρας στο εξωτερικό, με τη συνέχεια της καμπάνιας “Better days are coming”, διαδικτυακά και με συνεντεύξεις σε ΜΜΕ του εξωτερικού.
 
Ο κ. Περδίος είπε ότι προς το παρόν παραμένει ο στόχος του Υφυπουργείου για διατήρηση του 30% του περσινού τουρισμού, αφού οι βασικές αγορές της Κύπρου που είναι η Αγγλία, η Ρωσία και η Σουηδία φαίνεται ακόμα να καθυστερούν να ανοίξουν.
 
Επίσης την άλλη εβδομάδα σε κοινή επιστολή του Υφυπουργείου Τουρισμού, με το Υπουργείου Μεταφορών και το Υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσουν όλους τους εταίρους της Κύπρου στο εξωτερικό για τις αποφάσεις, περιλαμβανομένων οργανωτών ταξιδιών, αεροπορικών εταιρειών, ΜΜΕ και Υπουργείων Εξωτερικών. Θα τους καλέσουμε, όπως είπε να έρθουν στη χώρα μας, και να δεχτούν τα αντίστοιχα μέτρα εισόδου για ταξιδιώτες από την Κύπρο.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ