Τρίτη 26 Μαϊ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Καταγγελίες για απομάκρυνση της Νεκρής Ποσειδωνίας δέχεται η Επίτροπος Περιβάλλοντος

  22/05/2020 17:15
Καταγγελίες για απομάκρυνση της Νεκρής Ποσειδωνίας δέχεται η Επίτροπος Περιβάλλοντος

Καταγγελίες για απομάκρυνση της Νεκρής Ποσειδωνίας δέχεται η Επίτροπος Περιβάλλοντος

  22/05/2020 17:15
Ένα από τα ζητήματα που το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος αντιμετωπίζει, είναι η διαχείριση της απομάκρυνσης της Νεκρής Ποσειδωνίας που εκβράζεται στις παραλίες μέσα από καταγγελίες που δέχεται "και στην προσπάθεια να δώσει λύση εντόπισε «διάφορες καινοτόμες επιχειρήσεις, που τα αξιοποιούν ως το ανώτερο μονωτικό υλικό στην Οικοδομική Βιομηχανία έναντι άλλων, χημικών υλών»
 
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αφιερώνει τη σημερινή ημέρα βιοποικιλότητας στην Ποσειδώνια Ωκεάνιο, ανώτερο φυτό - θαλάσσιο αγγειόσπερμο, αν και λανθασμένα συχνά το αποκαλούμε ως "φύκια" που είναι ενδημικό της Μεσογείου, το οποίο πρέπει να προστατεύεται «καθότι κι ως νεκρή φύση, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της βιοποικιλότητας της ακτής».
 
Προσθέτει ότι «η επιφάνεια της Μεσογείου που καλύπτουν τα λιβάδια της ανέρχεται στα 37.000 km2, δηλαδή ποσοστό περίπου 1-2% της συνολικής της επιφάνειας ενώ η Ποσειδώνια αποτελεί σημαντικό βιολογικό δείκτη, αφού είναι ευαίσθητη στη ρύπανση και οποιαδήποτε διαταραχή στο θαλάσσιο περιβάλλον έχει επιπτώσεις στο οικοσύστημά της».
 
Επίσης, «αποτελεί εξαιρετικά πολύτιμο παράγοντα ρύθμισης της βιοποικιλότητας του βυθού και η σημασία της εντοπίζεται σε τρία κυρίως στοιχεία».
 
Πρώτον, «με τα πυκνά της ριζώματα συγκρατεί το θαλάσσιο πυθμένα και αποτρέπει τη διάβρωση, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζει το νερό με οξυγόνο (θα μπορούσαμε να πούμε, ότι διατηρεί το ρόλο των δασών στη θάλασσα) και δεύτερον προσφέρει καταφύγιο και βιότοπο σε εκατοντάδες είδη θαλάσσιων ζώων και φυτών που ζουν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό το βιότοπο».
 
Τέλος, «προσφέρει προσωρινό καταφύγιο στο γόνο πολλών ψαριών, που περνούν τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους σε αυτή».
 
Η κ. Βασιλείου σημειώνει ότι «τα λιβάδια Ποσειδωνίας  απειλούνται   έντονα,  κυρίως  από  τα   συρόμενα   αλιευτικά   εργαλεία (μηχανότρατες και γρι γρι)  που  ξεριζώνουν  μεγάλες  εκτάσεις».
 
Αναφέρει, τέλος, ότι «το ίδιο  αποτέλεσμα  μπορεί  να  έχουν  οι άγκυρες των πλοίων, οι εκβαθύνσεις των αγκυροβολίων, τα παράκτια έργα, τα αστικά και βιομηχανικά λύματα, ο εμπλουτισμός των παραλιών με άμμο, οι υδατοκαλλιέργειες και η άλμη από τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης».
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας