Αντιδρούν οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής και Μέσης για την ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ για τα παιδιά με αναπηρία

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης εκφράζει  με σχετική της ανακοίνωση,την έντονη δυσαρέσκεια της "για την ολιγωρία που το ΥΠΠΑΝ έχει επιδείξει" στις διαδικασίες που αφορούν την φοίτηση των παιδιών με ειδικές ικανότητες.
 
Στην ανακοίνωσή της, αναφέρει πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών η μάθηση και είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέσα από συντονισμένες δράσεις και διαδικασίες να διαφυλάττουν το δικαίωμα αυτό.
 
Ακολούθως καλεί το ΥΠΠΑΝ, όπως άμεσα επανεξετάσει το θέμα και προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για επιστροφή όσων τουλάχιστον παιδιών είναι δυνατή η επιστροφή τους ή το επιθυμούν οι γονείς/κηδεμόνες.
 
Τονίζουν ταυτόχρονα ότι το ΥΠΠΑΝ πρέπει με σαφείς οδηγίες να κατευθύνει τους εκπαιδευτικούς για την εκπαίδευση αυτών των παιδιών. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και είναι υποχρέωση της πολιτείας να το διασφαλίσει, συμπληρώνει.
 
"Δυστυχώς, τα παιδιά με ειδικές ικανότητες και αναπηρίες φαίνεται σε μεγάλο βαθμό, να ήταν από την αρχή της πανδημίας σε δυσμενή διάκριση στο πλάνο του Υπουργείου Παιδείας ακόμη και όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Εκπαιδευτικοί και γονείς/κηδεμόνες μέσα από προσωπικές προσπάθειες προσπαθούσαν να στηρίξουν και να συμπεριλάβουν όλα τα παιδιά, σημειώνει στην ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης".
 
Θεωρούμε, συνεχίζουν στην ανακοίνωση τους, “ ότι εφόσον λήφθηκε η πολιτική απόφαση για επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, το ΥΠΠΑΝ όφειλε να προνοήσει έγκαιρα και για την ειδική εκπαίδευση. Θα έπρεπε έγκαιρα να προβεί αρχικά στη διερεύνηση των πιθανών κινδύνων από την επιστροφή των παιδιών με ειδικές ικανότητες και στη συνέχεια έγκαιρα να ενημερώσει τους γονείς/κηδεμόνες”. Θεωρούμε συνεχίζουν, “ ότι το ΥΠΠΑΝ και ειδικότερα η αρμόδια επιτροπή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης κατέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το ειδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κάθε παιδί”.
 
H  Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης ανάφερε πως  τα παιδιά τα οποία συνοδεύονται στις σχολικές μονάδες είναι με έγκριση της συγκεκριμένης επιτροπής μέσα από πολυθεματικές συνεδριάσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θεωρούμε, συνεχίζουν, έτσι άτοπο το επιχείρημα για άγνοια των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά.  Ακόμη, και στις περιπτώσεις όπου η επιστροφή συγκεκριμένων παιδιών πιθανόν να ήταν επικίνδυνη για την υγεία των ίδιων των παιδιών ή των συνοδών και συμμαθητών τους, τότε η ενημέρωση θα έπρεπε να γινόταν πολύ πιο νωρίς", αναφέρουν.
 
Επισημαίνουν  ότι  είναι ανεπίτρεπτο να ενημερώνονται οι γονείς/κηδεμόνες για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μόλις λίγες ώρες πριν την επιστροφή των μαθητών/τριών στις σχολικές αίθουσες. Ταυτόχρονα, θεωρούν την προϋπόθεση  διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό μόνο σε παιδιά με ειδικές ικανότητες  για να επιστρέψουν στις σχολικές μονάδες ανεπίτρεπτη. Μια τέτοια πρακτική θα έπρεπε να ισχύει για όλα τα παιδιά.
 
Παράλληλα, συνεχίζουν, “ οφείλουμε να αναφέρουμε ότι για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες αντιφατικών δηλώσεων”. Ενώ το ΥΠΠΑΝ αποδίδει την απόφαση αυτή σε συστάσεις της Επιδημιολογικής Ομάδας, φαίνεται ότι τα ίδια τα μέλη της ομάδας αυτής απορρίπτουν ότι το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπή. Το πιο πάνω γεγονός έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση από τους γονείς/κηδεμόνες παιδιών με ειδικές ικανότητες, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Αντιδρούν και οι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, στην οποία αναφέρει πως δεν τους βρίσκει σύμφωνους η εν λόγω ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.
 
Όπως αναφέρουν οι γονείς Μέσης, έχουν προκαλέσει απογοήτευση στους γονείς και τα παιδιά, δημιουργώντας το αίσθημα της άνισης μεταχείρισης στο δικαίωμα της εκπαίδευσης όπως προνοεί η νομοθεσία, αλλά και αίσθημα δυσμενούς διάκρισης.
 
Αυτούσια η ανακοίνωση των οργανωμένων γονέων Μέσης:
«Η Συνομοσπονδία είχε εξαρχής τη θέση ότι τα σχολεία θα έπρεπε να παραμείνουν κλειστά. Μετά όμως από την απόφαση της κυβέρνησης για την επιστροφή των μαθητών πίσω στα σχολεία είχε θέσει ως προϋπόθεση, για την επιστροφή όλων των μαθητών/μαθητριών,  τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας.
 
Η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΠΑΝ που εκδόθηκε στις 20/5/2020 και αφορά την επιστροφή των παιδιών με ειδικές ικανότητες κάτω από προϋποθέσεις και χρονοβόρες διαδικασίες δε μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους. Αντίθετα, έχουν προκαλέσει απογοήτευση στους γονείς και τα παιδιά, δημιουργώντας το αίσθημα της άνισης μεταχείρισης στο δικαίωμα της εκπαίδευσης όπως προνοεί η νομοθεσία, αλλά και αίσθημα δυσμενούς διάκρισης.
 
Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός ότι μαθητές/τριες που ανήκουν στο πρόγραμμα των Ειδικών Μονάδων να μην επιστρέψουν στο σχολείο λόγω ζητημάτων υγείας ενώ παράλληλα παιδιά που οι γονείς τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κατηγορίας Β να τους επιβάλλεται να επιστρέφουν.
 
Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση που πήρε, είτε το Υπουργείο Υγείας είτε το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί και τη Δευτέρα 25/5/20 να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στα σχολεία όλων των μαθητών χωρίς καμιά διάκριση.
 
Αναμένουμε ότι η Αρμόδια Αρχή θα προβεί σε κάθε δυνατή διευθέτηση που θα διασφαλίζει ότι όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα σχολεία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την υγεία τους».

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ