«Τρέμω στην ιδέα να πω στο παιδί ότι δεν θα επιστρέψει στο σχολείο»

«Το παιδί μου ήταν χαρούμενο που θα επέστρεφε στο σχολείο. Τρέμω στην ιδέα να του πως ότι δεν θα επιστρέψει. Νιώθω θυμό, απογοήτευση, λύπη». Με αυτά τα λόγια περιγράφει όσα ένιωσε, όταν διάβασε την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, για τη σύσταση της ειδικής επιτροπής που θα αποφασίσει ποια παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία, ο πατέρας ενός μαθητή, που επηρεάζεται από αυτή την απόφαση.
 
Ο Στέλιος Ασπρόφτας είναι πατέρας μαθητή με αυτισμό, ο οποίος περίμενε με ανυπομονησία να επιστρέψει στο σχολείο του, αλλά μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, αυτό δεν έγινε. Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Ασπρόφτας εξήγησε πώς ένιωσε όταν διάβασε την ανακοίνωση, ενώ έδωσε και τη δική του απάντηση για τις διαδικασίες που καλούνται τα παιδιά να ακολουθήσουν.
 
«Αρχίσαμε να προετοιμάζουμε το παιδί να επιστρέψει»
«Ο γιος μου έχει αυτισμό και η διαδικασία του εγκλεισμού αυτούς τους μήνες, διέκοψε τη ρουτίνα του, που για ένα άτομο με αυτισμό είναι το Α και το Ω. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανένα, αφού υπό τις περιστάσεις έπρεπε να μείνει στο σπίτι. Τις τελευταίες ημέρες, με χαρά διαπιστώσαμε με τη σύζυγό μου πως άρχισε δειλά-δειλά η επιστροφή στην κανονικότητα. Με βάση την ενημέρωση που είχαμε από τη διεύθυνση του σχολείου του παιδιού, αποφασίσαμε πως σε κάποια στιγμή θα έπρεπε να επιστρέψει. Το να μένει στο σπίτι δεν είναι λύση, αφού πρέπει να προσαρμοστούμε στη ζωή με τον κορωνοϊό.
 
Έτσι, τις τελευταίες ημέρες αρχίσαμε να προετοιμάζουμε το παιδί, ότι σε λίγες μέρες θα επιστρέψει στο σχολείο. Το παιδί ήταν χαρούμενο, φαινόταν στο πρόσωπό του. Ήταν ενθουσιασμένο που θα επέστρεφε στη ρουτίνα του. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα επικοινωνήσαμε και με την δασκάλα και διευθύντρια του σχολείου του. Μας έστειλαν και οδηγίες που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε και ήμασταν έτοιμοι».
 
Η ανακοίνωση που άλλαξε τα δεδομένα
Ο κ. Ασπρόφτας σημείωσε πως, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί τους ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.
 
«Του είπαμε πως δεν είχε ανοίξει ακόμη το σχολείο, ότι πρέπει να φτιάξουν την τάξη του και μετά να επιστρέψει. Τρέμω στην ιδέα ότι θα τον πιάσει κρίση θυμού, όταν του εξηγήσουμε ότι δεν θα πάει στο σχολείο. Ανατράπηκε όλος μας ο σχεδιασμός για την επάνοδο του παιδιού στην καθημερινότητά του. Είναι πολύ δύσκολο».
 
«Δεν είχα όρεξη ούτε να φωνάξω»
Αναφερόμενος στο πώς ένιωσε όταν διάβασε την ανακοίνωση, εξήγησε πως δεν είχε όρεξη να φωνάξει και να τα βάλει με κανένα.
 
«Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω αλλά νιώθω μια απογοήτευση, θυμό, λύπη, αβεβαιότητα. Θα αναμένουμε να μας δοθούν νέες οδηγίες. Όπως αναφέρει και η εγκύκλιος, θα ακολουθήσουν άλλες οδηγίες προς τους γονείς, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Πότε; Σε έντεκα ημέρες το παιδί μου, όπως έγραφε το πρόγραμμα, θα επέστρεφε στο σχολείο».
 
«Δεν θα υποβάλω το παιδί μου σε αυτό το “βασανιστήριο”»
Ο Στέλιος Ασπρόφτας, ερωτηθείς αν θα ακολουθήσει τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και θα παραδώσει αποδεικτικά από τους γιατρούς, ώστε να γίνει αξιολόγηση του παιδιού και να υποβληθεί σε εξετάσεις για τον κορωνοϊό, ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός: σε καμία περίπτωση.
 
«Δεν θα υποβάλω το παιδί μου, που είναι αυτιστικό, σε κάτι δυσάρεστο. Ο γιος μου, με την προσπάθεια της δασκάλας, χαίρεται με τη ρουτίνα του στο σχολείο. Ξαφνικά, αυτό πρέπει να συνδεθεί με μια “επέμβαση”. Πώς θα δεχτεί το παιδί μου να υποβληθεί σε μια εξέταση για τον κορωνοϊό, που δεν είναι όπως τις εξετάσεις αίματος, αλλά γίνεται από τη μύτη και το στόμα; Είναι λες και επεμβαίνω βίαια σε κάτι που το παιδί μου θεωρεί ευχάριστο. Προσωπικά, για εμένα δεν υπάρχει περίπτωση να υποβάλω το παιδί μου σε αυτό το “βασανιστήριο”».
 
«Έγκλημα αυτό που έκανε το Υπουργείο Παιδείας»
Έγκλημα χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η Τόνια Χατζηγεωργίου, η οποία όπως λέει έκλαιγε όλο το βράδυ για την αδικία που γίνεται εις βάρος των παιδιών.
 
«Συμβάσεις ΟΗΕ, δικαιώματα και προστασία των παιδιών δεν υπάρχουν. Κατά τα άλλα θέλουν να αλλάξουν το νομοσχέδιο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Έχει από την ημέρα που ανακοινώθηκε επίσημα ότι στις 21/05 θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί γονείς εξέφραζαν τις ανησυχίες τους, άλλοι μέσω συνδέσμων εξέφραζαν τις εισηγήσεις και ανησυχίες τους. Σε όλα τα παιδιά που φοιτούν σε ειδική μονάδα ή σε ειδικό σχολείο ή ακόμη στηρίζονται από σχολικό βοηθό, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο. Ντροπή».
 
Η κ. Χατζηγεωργίου συνεχίζει προσθέτοντας πως «τα παιδιά μας, παρά το γεγονός ότι έχουν περισσότερες ανάγκες από τα υπόλοιπα είναι παιδιά με συναισθήματα, που πάλι ακόμη μια φορά καλούμαστε εμείς οι γονείς, να μαζέψουμε τα σπασμένα, να τους στηρίξουμε για ακόμη μια φορά ηθικά, να κάνουμε την καρδιά πέτρα και να τους εξηγήσουμε ότι πάλι το Υπουργείο Παιδείας δεν τους έδωσε την κατάλληλη σημασία».
 
Έξω από το Υπουργείο Παιδείας οι γονείς των παιδιών με αναπηρία
Εκδήλωση διαμαρτυρίας, εν τω μεταξύ πραγματοποίησαν στις εννέα από το Υπουργείο Παιδείας οι γονείς των παιδιών με αναπηρία.
 
«Καταδικάζουμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ως προς τα παιδιά με αναπηρίες και τον αποκλεισμό τους από τις σχολικές μονάδες. Καλούμε γονείς, οργανώσεις, συντεχνίες, Πολιτικούς, Βουλευτές και όσοι πιστεύουν στην αδικία που γίνεται εις βάρος των παιδιών μας να μας στηρίξουν στην διαμαρτυρίας μας», αναφερόταν στην περιγραφή τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας