Αδειάζει Προδρόμου ο Καραγιάννης για μαθητές με αναπηρία, mea culpa από Κούσιο

Όσο περνά η ώρα, τόσο κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, για τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία αποφασίζει αν και πότε επιστρέφουν στα σχολεία παιδιά με αναπηρία, με τους γονείς να φωνάζουν για διάκριση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του, μετά την επίσκεψή του στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης, ερωτηθείς για την απόφαση του Υπουργείου του, σημείωσε πως οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ όπως υπέδειξε κρίθηκε καλύτερο από τους ειδικούς να μην παρθούν αποφάσεις πάνω στο χαρτί.
 
Αναφέρθηκε και στις ειδικές μονάδες και εξήγησε πως «οι αρχικές υποδείξεις των γιατρών είναι γνωστές: Tα ειδικά σχολεία δεν λειτουργούν». Πρόσθεσε πως παρόμοιες αποφάσεις μπορούσε να ληφθούν και για τις ειδικές μονάδες, γιατί πολλά από αυτά τα παιδιά χρειάζονται φροντίδα η οποία παραβιάζει τα πρωτόκολλα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συστάθηκε επιτροπή για να αποφασίσει ποιοι μαθητές με ειδικές ανάγκες επιστρέφουν στα σχολεία
 
«Εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά, πρώτα και πάνω απ’ όλα, άρα πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα, άρα πρέπει να υπάρχουν οι κανόνες ασφαλείας».
 
«Δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο»
Αντίθετες με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας είναι οι δηλώσεις του Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλους της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Πέτρου Καραγιάννη.
 
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως όταν έγινε η συζήτηση για τα σχολεία ήταν γενική και δεν είχε αναφερθεί τίποτα ειδικό για το συγκεκριμένο θέμα. Σημείωσε πως ο ίδιος δεν θυμάται να έγινε κάποια συζήτηση για το θέμα της επιστροφή ή μη των παιδιών με αναπηρία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τι να πεις σε αυτά τα παιδιά, ότι είναι ανεπιθύμητα; Ετοιμάστηκαν να πάνε σχολείο»
 
Η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Μιλώντας στον Alpha, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας το θέμα, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει προστασία στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν θα ήθελαν να τους εκθέσουν σε οποιοδήποτε κίνδυνο.
 
Ο Κυριάκος Κούσιος υπέδειξε πως δεν θέλει να αμφισβητήσει όλα όσα έχουν ακουστεί για το θέμα και να το υποτιμήσει, αλλά σημείωσε πως δεν θέλει και να το υπερτιμήσει.
 
«Έχουμε μια τάση στην Κύπρο να μεγαλοποιούμε τα θέματα και εγώ δέχομαι πως δεν υπήρξε ο συντονισμός που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Δέχομαι ότι θα έπρεπε να είχαμε ειδοποιήσει αυτά τα παιδιά πιο νωρίς. Αναγνωρίζουμε πως υπήρξε μια έλλειψη και αναλαμβάνουμε και πλήρως την ευθύνη, την πολιτική σε αυτή την περίπτωση».
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέχισε αναφέροντας πως «πρέπει να εστιάζουμε στις λεπτομέρειες για να γίνεται σάλος;», προσθέτοντας πως αναγνωρίζει πως έχει προκληθεί προβλήματα στις οικογένειες και θα μπορούσαν να σχεδιαστεί καλύτερα τα πράγματα, ωστόσο «δεν πρέπει να το αναγάγουμε σε μείζον θέμα, χωρίς να υποτιμώ καθόλου τα ειδικά προβλήματα και τις ειδικές ανάγκες αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαστούκι Μιχαηλίδου, κατακεραυνώνει την απόφαση για παιδιά με αναπηρίες
 
Κατακεραύνωσε το Υπουργείο η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού
Υπενθυμίζεται ότι η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού είχε χαρακτηρίσει επιεικώς ανεύθυνο το Υπουργείο Παιδείας για την απόφασή του αυτή, ενώ σημείωσε πως η ανακοίνωση είχε ως πρόσχημα τη λήψη «ειδικών ή ενισχυμένων προστατευτικών μέτρων», εντούτοις ουσιαστικά επιβάλλει στα παιδιά με αναπηρία να υποβληθούν σε πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες και εξετάσεις, καθώς επίσης στην υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για COVID-19.
 
Στην τοποθέτησή της, η κ. Μιχαηλίδου υποδεικνύει ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, επί της ουσίας παραβιάζει το ίδιο το Υγειονομικό πρωτόκολλο, αφού ακυρώνει τις σχετικές πρόνοιες για την επιστροφή κάθε παιδιού στο σχολείο, ενώ επιφέρει ανισότητες και διακρίσεις στη βάση της αναπηρίας.
 
«Παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις μου για διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού στην εκπαίδευση, ειδικότερα στις ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πρόσφατης πανδημίας, δεν φαίνεται να εφαρμόζεται από τις αρμόδιες Αρχές η υποχρέωση για εξασφάλιση εγγυήσεων που να κατοχυρώνουν το συμφέρον του παιδιού. Προτρέπω το ΥΠΠΑΝ όπως αναθεωρήσει το απαράδεκτο περιεχόμενο της εν λόγω Ανακοίνωσης και όπως διασφαλίσει άμεσα την επάνοδο των παιδιών με αναπηρία στα σχολεία τους, σε πλαίσιο μη-διάκρισης, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για ασφαλή και απρόσκοπτη φοίτηση, στη βάση του πλαισίου και των οδηγιών που αναπτύχθηκαν και που αφορούν όλα τα παιδιά».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία