Επέστρεψαν διστακτικά στα καφενεία οι θαμώνες-Χωρίς τάβλι και πιλόττα (pics)

Διστακτικοί ήταν την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των καφενείων οι θαμώνες, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δήλωσαν στον REPORTER πως από το πρωί η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη αφού οι περισσότεροι πελάτες τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ακόμα φοβούνται να βγουν από το σπίτι.
 
Τα παραδοσιακά συνοικιακά καφενεία, έκαναν πρεμιέρα τηρώντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που προβλέπουν οι πρόνοιες του πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας, γεγονός που δημιουργεί, μικρές, αλλά αξιοσημείωτες αλλαγές στη λειτουργία τους.

Παραδείγματος χάρη, παραδοσιακά οι συνταξιούχοι θαμώνες στα καφενεία συνήθιζαν να περνάνε την ώρα τους παίζοντας τάβλι ή την πατροπαράδοτη πιλόττα. Με βάση όμως τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, αυτό απαγορεύεται.
 
«Από τα τριάντα άτομα που έρχονταν τα πρωινά πριν τον κορωνοϊό σήμερα ήρθαν μόνο έξι. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα όπως μας είπαν. Όμως από τη στιγμή που ο κόσμος που έρχεται δεν μπορεί να κάτσει μέσα να παίξει πιλόττα ή τάβλι βαριέται να κάθεται και απλώς να συζητά», δηλώνει ο Χαράλαμπος Φράγκος, διαχειριστής του σωματείου «Μάρκος Δράκος», στον Άγιο Δομέτιο, που εκείνη την ώρα φιλοξενούσε τρεις πελάτες.

 «Βέβαια», πρόσθεσε, «αυτές τις ημέρες έχει καύσωνα και επειδή στο καφενείο μας έρχονται ως επί το πλείστων ηλικιωμένοι φοβούνται να βγουν από το σπίτι. Μάλιστα κάποιοι που τους καθημερινούς θαμώνες μας μας είπαν πως δεν θα έρθουν γιατί φοβούνται για τον κορωνοϊό, ενώ κάποιους άλλους δεν τους αφήνουν τα παιδιά τους να έρθουν».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Χαραλαμπίδης, θαμώνας του καφενείου «Μάρκος Δράκος» και συνταξιούχος αστυνομικός, επεσήμανε πως βγήκε σήμερα για πρώτη φορά από το σπίτι του μετά από τις 15 Μαρτίου.
 
Σε ερώτηση για το αν πεθύμησε να πάει στο καφενείο, σημείωσε ότι και βέβαια πεθύμησε να πάει στο καφενείο, όμως επειδή εκ πεποιθήσεως δηλώνει πειθαρχημένος στους Νόμους, τήρησε πιστά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. «Σίγουρα πεθύμησα να έρθω στον καφενέ, αλλά είμαι πειθαρχημένος άνθρωπος. Και από τη στιγμή που βγήκε κανόνας πως έπρεπε να μείνω σπίτι έμεινα. Σήμερα βγήκα έξω μετά που δύο μήνες. Έχω να βγω που σπίτι από τις 15 του Μάρτη».
«Για μένα», πρόσθεσε ο κ. Χαραλαμπίδης, «δεν ήταν δύσκολη περίοδος. Σίγουρα ήταν μια στέρηση. Αλλά συμβιβάστηκα, έμεινα στο σπίτι μου, διάβαζα, έκανα γυμναστική και περνούσε η ώρα. Ούτε στο σουπερμάρκετ, ούτε φαρμακείο πήγαινα. Μου έφερναν τα πράγματα στο σπίτι τα παιδιά μου».
 
Ενώ τόνισε ότι, «όλα στον άνθρωπο είναι η πειθαρχία. Όταν φύγει η πειθαρχία μην περιμένεις αποτέλεσμα».  
 
Ο δεύτερος θαμώνας του καφενείο, ο Δημητράκης Κωνσταντινίδης, περιορίστηκε να πει, ότι από τις 15 Μαρτίου βγήκε για πρώτη φορά από το σπίτι σήμερα. «Η καραντίνα», μας είπε, «είναι θέμα συνήθειας. Όταν μπεις στη ρουτίνα της, τότε είναι όλα πιο εύκολα.
 
Λίγο πιο πάνω, στο καφενείο «Πεντάδρομος» στον Άγιο Δομέτιο, κάθονταν στην αυλή περισσότερη θαμώνες. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του καφενείου, Παναγιώτη Αλεξάνδρου, η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη αφού ο κόσμος ακόμη φοβάται.
 
Όπως μας εξήγησε και ο ίδιος το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν στο σπίτι και έβγαινε μόνο για να πάει μέχρι το φαρμακείο ή το περίπτερο για 10-15 λεπτά.  
 
«Σίγουρα ο κόσμος ακόμα εν διστακτικός και φοβάται να βγει έξω και να έρθει στο καφενείο. Σίγουρα παίζει ρόλο και ο καύσωνας. Θα πρέπει να περάσουν λίγες ημέρες για να βρούμε όλοι τα πόδια μας. Άμα δροσίσει και λίγο ίσως να είναι καλύτερα τα πράγματα».
 
Από την πλευρά του ο Πάμπος Γεωργίου, εξέφρασε την ενόχληση του γιατί όπως επεσήμανε καθυστέρησε να γίνει η χαλάρωση των μέτρων από την στιγμή που ο ίός υποχώρησε.
 
«Εμένα προσωπικά με ενοχλεί που άργησαν να ανοίξουν τα πρακτορεία, τα ιπποδρόμια και που δεν θα ανοίξει το ποδόσφαιρο. Απέδειξαν ότι όλοι τα κάνουν για τα συμφέροντα. Σίγουρα φοβόμαστε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Δεν είναι μόνο αυτή η αρρώστια, πρέπει να προσέχουμε γενικά και αυτό κάνουμε.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα