Με χαμόγελο κάτω από τη μάσκα υποδέχονται πελάτες χιλιάδες επιχειρήσεις

Με αίσθημα αισιοδοξίας αλλά και ένα χαμόγελο που, πάντως, θα κρύβεται από τη μάσκα, χιλιάδες εργαζόμενοι υποδέχονται σήμερα, μετά από 67 ημέρες και πάλι τους πελάτες τους. Καφετέριες, εστιατόρια, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, ανεβάζουν ρολά και μανίκια, φοράνε γάντια και μάσκες και υποδέχονται ξανά τους πολίτες που από σήμερα παίρνουν τη ζωή τους πίσω, αφήνοντας πίσω τους τα SMS στο 8998 και τις άδειες για κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεις.
 
Ο REPORTER συνομίλησε με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων του κέντρου της Λευκωσίας που σήμερα επαναδραστηριοποιούνται. Χθες, οι εργαζόμενοι έπιασα δουλειά και επιδίδονταν σε ένα αγώνα προετοιμασιών, ώστε σήμερα να είναι όλα έτοιμα με τις προδιαγραφές που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας.
Άλλοι με μέτρα στα χέρια για να υπολογίσουν τις αποστάσεις των δύο μέτρων και άλλοι με απολυμαντικά για να καθαρίσουν τραπέζια, καρέκλες και τασάκια, εργάζονται για ένα κοινό σκοπό. Να πείσουν τους πολίτες ότι σέβονται πλήρως τις νέες συνθήκες που δημιουργείσαι η πανδημία και έλαβαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία τους στις επιχειρήσεις τους.
 
Με συγκρατημένη αισιοδοξία
«Αν ο κόσμος νιώσει ασφαλής, θα κυκλοφορήσει. Αν νιώσει ανασφαλής που κατ΄ εμένα τα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός εξαφανίστηκε, άρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δεν υπάρχει ούτε λόγος για να νιώθουν ανασφαλής», σημείωσε ο εκ των ιδιοκτητών των γνωστών παγωτών «Ηράκλης», Ηρακλής Βροντής.
Ο κ. Βροντής είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία. «Έχουμε και το προηγούμενο των περασμένων Σαββατοκύριακων που κινήθηκε ο κόσμος για take away, άρα νομίζω ότι και αυτό το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει αυξημένη κίνηση. Η ζημιά των τελευταίων δύο μηνών ήταν τεράστια και δεν μπορεί κατ΄ ουδένα τρόπο να καλυφθεί, όμως θα προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε».

 
Ως προς τα μέτρα που έλαβε στην επιχείρησή του, ο κ. Βροντής, υπέδειξε ότι έλαβαν όλα τα μέτρα που προβλέπουν τα πρωτόκολλα και με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ανάγκη τήρησης αποστάσεων, πλέον ο χώρος για τους καθήμενους πελάτες μειώθηκε στο μισό. Παράλληλα ο χώρος όπου ήταν ο παιχνιδότοπος για τα παιδιά, θα παραμείνει κλειστός.
 
Παράλληλα, επεσήμανε πως, όποια μέτρα και να λάβει ο ίδιος στην επιχείρηση του, θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να είναι προσεχτικοί και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.
 
Πιο απαισιόδοξος για τις μέρες που έρχονται, αλλά αποφασισμένος για να κάνουν όλα όσα πρέπει ώστε η επιχείρηση να λειτουργήσει πλήρως και συνταυτισμένη με τις νέες συνθήκες, εμφανίστηκε και ο υπεύθυνος εστιατορίου στη Λήδρας, ο οποίος επεσήμανε ότι αν και κοινοποίησαν στην πελατεία τους πως από σήμερα θα είναι ανοικτό και θα δέχεται κρατήσεις, το ενδιαφέρον είναι μηδαμινό.

Μάλιστα αναφέρθηκε στα ψηλά ενοίκια στην περιοχή και εξέφρασε τη θέση πως πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν υπό αυτές τις συνθήκες και θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Εκμεταλλεύθηκαν τον νεκρό χρόνο
Πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύθηκαν τον νεκρό χρόνο των δύο μηνών για να επιδιορθώσουν και να ανακαινίσουν τους χώρους τους.

Μια εξ αυτών το καφέ μπαρ «Ότι να ναι» όπου μιλώντας στον REPORTER o ιδιοκτήτης, υπέδειξε πως πλέον βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτές τις ημέρες έγινε μια προσπάθεια για να ανακαινισθεί κάπως ο χώρος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ειδικά τις πρώτες ημέρες θα υπάρξει αυξημένη κίνηση.

Μάλιστα, σημείωσε πως είναι αρκετά σημαντικό ότι ο Δήμος Λευκωσίας ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες πως θα υπάρξουν χαλαρώσεις ως προς τους χώρους που δικαιούνται να τοποθετούν τα τραπεζάκια τους, ώστε να έχουν στη διάθεση τους επιπλέον χώρους και η ζημιά τους να είναι μικρότερη.

Στο ίδια θέμα αναφέρθηκε και ο ιδιοκτήτης του καφέ «Γιαγιά Βικτωρία», Θεόδωρος Ντίσιος. «Ευτυχώς το Δημαρχείο είναι θετικό. Το ευτύχημα είναι ότι ο Δήμαρχος Λευκωσίας ξέρει τις ανάγκες που έχει μια επιχείρηση και έτσι κατάλαβε ότι πρέπει να βοηθηθούμε και ήταν πολύ θετικός να βοηθήσει».
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ο κ. Ντίσιος εκμεταλλεύτηκε αυτή την περίοδο ώστε να προετοιμάσει την επιχείρηση του ανακαινίζοντας, τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα προχώρησε και σε απολύμανση όλου του χώρου από συνεργείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ιδιοκτήτρια του καφέ μπαρ «Χαλαρά» στην αυλή της Φανερωμένης. Όπως μας εξήγησε, θεωρεί ότι αυτές τις πρώτες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία της ως προς την τήρηση των κανόνων ασφαλείας από τους νεαρότερους θαμώνες, οι οποίοι παίρνουν λίγο αψήφιστα την κατάσταση.
Ραντεβού για τέσσερις εβδομάδες στα κομμωτήρια
Πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα μπαίνουν στη μάχη επανάκτησης των εργασιών τους και τα κομμωτήρια. Στο κέντρο της Λευκωσίας, το κομμωτήριο TONI&GUY, μπαίνει στη μάχη έχοντας κλειστά ραντεβού τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Γιάννη, υπεύθυνο του καταστήματος, υιοθετήθηκαν με αυστηρότητα όλες οι πρόνοιες του Πρωτοκόλλου που δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας και πλέον ανοίγει τις πόρτες του για να εξυπηρετήσει τις πελάτισσές του.
 
«Το κομμωτήριο μας πέραν των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, επειδή είμαστε international brand λάβαμε και τις οδηγίες που δόθηκαν σε κομμωτήρια στο εξωτερικό που ήδη έχουν ξεκινήσει να εργάζονται. Πιστεύω ότι είμαστε και ένα βήμα πιο μπροστά από τις οδηγίες της Κυβέρνησης».

Όπως μας αναφέρθηκε, πλέον ξεκαθάρισε το ζήτημα με τα κλιματιστικά και αυτά θα μπορούν να είναι αναμμένα με τα πτερύγια όμως να είναι προς τα πάνω. Η νεκρή περίοδος των 67 έτυχε πλήρους εκμετάλλευσης ,ώστε να ανακαινισθούν και οι τρεις όροφοι του κομμωτηρίου στο οποίο εργάζονται τέσσερα άτομα.
 
Κι αυτή που δεν τα κατάφεραν
Πάντως μια βόλτα στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, δίνει την αίσθηση ότι πολλές επιχειρήσεις δεν τα κατάφεραν και πολλά καταστήματα που μέχρι πριν την έξαρση της πανδημίας λειτουργούσαν κανονικά, ανέστειλαν οριστικά τις εργασίες τους και στις προθήκες των καταστημάτων, μπήκαν ενοικιαστήρια.

Όπως μας λέχθηκε από άτομα που δραστηριοποιούνται για πολλά χρόνια στην συγκεκριμένη περιοχή, η κατάσταση θυμίζει πολύ την κρίση του 2013 με επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι επιχειρηματίες αν και μπαίνουν δυναμικά στην μάχη της αγοράς, ζητούν από το κράτος να είναι δίπλα τους και όχι απέναντι τους με αυστηρά εξώδικα σε αυτόν τον νέο κύκλο που άνοιξαν σήμερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»
Ανησυχία ΕΤΕΚ για τις αποκαλύψεις για τις αποθήκες φαρμάκων-Ζητά πρωτοβουλία Προέδρου