Διευκρινίσεις ΚΟΑ για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στον αθλητισμό

Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) σχετικά με τα μέτρα για τον αθλητισμό που περιλαμβάνονται στο νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
 
Ο ΚΟΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, διευκρινίζει ότι από την Πέμπτη, 21 Μαΐου, θα επιτρέπεται η άσκηση σε ανοιχτούς χώρους, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 10 άτομα και τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο για την άθληση που ετοίμασε το Υπουργείο Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Ικανοποιητική η πορεία λίγες ώρες πριν τις νέες χαλαρώσεις
 
Σημειώνεται ότι επιτρέπεται η άσκηση με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τεχνικής, χωρίς σωματική επαφή,  αλλά όχι ομαδικό παιχνίδι, τηρουμένης πάντοτε της απόστασης δύο τουλάχιστον μέτρων ασφαλείας μεταξύ των αθλουμένων, σε υπαίθριες εγκαταστάσεις όπως γήπεδα φούτσαλ, ποδοσφαίρου, τένις, μπάσκετ, πετόσφαιρας.

Επίσης επιτρέπεται η λειτουργία ανοικτών κολυμβητικών δεξαμενών, με φυσική παρουσία μέχρι 10 ατόμων, σύμφωνα πάντα με τις πρόνοιες του διατάγματος. Αναφορικά με τις ανοικτές κολυμβητικές δεξαμενές που χρησιμοποιούνται από Ναυτικούς Ομίλους, ο ΚΟΑ διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι επιτρέπεται η άθληση των αγωνιστικών μόνο τμημάτων των ομίλων αυτών (13 ετών και άνω).

Η λειτουργία των ανοικτών εγκαταστάσεων επιτρέπεται, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων και/ή κλειστών γυμναστηρίων και/ή οποιωνδήποτε άλλων κλειστών αθλητικών και παρεμφερών υποδομών, ενώ σημειώνεται ότι συνεχίζει να απαγορεύεται η χρήση κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην της εξαίρεσης που έχει δοθεί για τους αθλητές υψηλών επιδόσεων.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, σε συνεργασία με τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, θα αναλάβει τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων στις αθλητικές εγκαταστάσεις, αφού η εφαρμογή των πρωτοκόλλων και οδηγιών αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία τους, προστίθεται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το νέο διάταγμα με τις απαγορεύσεις και τις χαλαρώσεις
 
Συγκεκριμένα, οι χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων (Σωματεία, Αθλητικοί Όμιλοι κ.λπ.) θα πρέπει να δηλώσουν στον ΚΟΑ τους χώρους άθλησης που θα χρησιμοποιούν, μέσω των αντίστοιχων Ομοσπονδιών τους, καθώς και το ωράριο λειτουργίας τους. Επιπρόσθετα είναι υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουν την αντίστοιχη Αθλητική Ομοσπονδία σε περίπτωση αλλαγής χώρου προπόνησης ή ωραρίου, η οποία με τη σειρά της θα ενημερώνει γραπτώς τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Η κάθε Αθλητική Ομοσπονδία θα ενημερώσει γραπτώς τα Σωματεία- μέλη της, για την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή των σχετικών διαταγμάτων, κατευθυντήριων οδηγιών και πρωτοκόλλων, αναφέρεται.
 
Συμπληρώνεται ότι η κάθε Αθλητική Ομοσπονδία θα ορίσει υπεύθυνο άτομο το οποίο θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΚΟΑ στο email: csolomou@sportskoa.org.cy για την τήρηση των προνοιών του νέου διατάγματος και των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών και πρωτοκόλλων και ειδικά όσον αφορά στον έλεγχο της λειτουργίας των χώρων άθλησης που θα χρησιμοποιούν τα Σωματεία-μέλη τους.
 
«Παράβαση των όρων των διαταγμάτων συνιστά ποινικό αδίκημα και η αστυνομία θα επιλαμβάνεται των σχετικών καταγγελιών. Εν πάση περιπτώσει, ο έλεγχος από τον ΚΟΑ σε καμία περίπτωση υποκαθιστά τους νενομισμένους αστυνομικούς ελέγχους» λέει στην ανακοίνωση ο ΚΟΑ, ενώ σημειώνει ότι οι οδηγίες είναι συμπληρωματικές και δεν αντικαθιστούν τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται με τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο και τα σχετικά Διατάγματα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα