Απόλυτη προτεραιότητα η υγειονομική ασφάλεια στα σχολεία, ανέφερε ο Υπ. Παιδείας σε τηλεδιάσκεψη με την ΠΟΕΔ

Απόλυτη προτεραιότητα είναι η υγειονομική ασφάλεια και η υγεία των μαθητών/μαθητριών, των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού των σχολείων, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο και μέλη της Γραμματείας της ΠΟΕΔ με την ευκαιρία της αυριανής επαναλειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μάριος Παναγίδης.
 
 Ο κ. Προδρόμου ανέφερε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης ότι έχουν γίνει από το Υπουργείο όλες οι προετοιμασίες: έγιναν εξ αποστάσεως ενημερωτικές επιμορφωτικές συναντήσεις για θέματα αντιμετώπισης του Covid-19, με όλους τους Διευθυντές/Διευθύντριες σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, ετοιμάστηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έγινε συνεννόηση με τις Σχολικές Εφορείες, οι οποίες προετοίμασαν τα σχολεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ιδιαίτερος τρόπος προετοιμασίας των δασκάλων για την επιστροφή στα σχολεία (pic&vid)
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι το σχολείο, εκπαιδεύοντας αυτή την περίοδο τα παιδιά και εμπεδώνοντας τους κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς, προσφέρει μια πολύτιμη υπηρεσία στην οικογένεια και στην ευρύτερη κοινωνία, αφού στο επόμενο διάστημα τα παιδιά δεν θα βρίσκονται μόνο μέσα στα σχολεία, αλλά θα κυκλοφορήσουν σχεδόν παντού, σταδιακά θα αναπτύξουν διάφορες δραστηριότητες και θα πρέπει να γνωρίζουν με ποιο τρόπο προστατεύουν τον εαυτό τους και την κοινωνία.

Όσον αφορά στο πώς θα προχωρήσουν τα Δημοτικά με την εκπαίδευση των παιδιών, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι δυο πρώτες μέρες θα αφιερωθούν στην ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τη Δευτέρα θα αρχίσουν κανονικά τα μαθήματα. Τα μαθήματα, όπως επισήμανε, θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν τη 13η Μαρτίου και μεταξύ των προτεραιοτήτων μας είναι και ο ψηφιακός γραμματισμός των παιδιών, θέμα για το οποίο θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές από το Υπουργείο.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ηλεκτρονική τεχνολογία που γίνεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, έχουν τύχει επιμόρφωσης γύρω στους 3000 εκπαιδευτικούς με περίπου τους μισούς να προέρχονται από τη Δημοτική Εκπαίδευση και ότι θα γίνουν και άλλες σχετικές επιμορφώσεις, ώστε να επιμορφωθούν ακόμα περισσότεροι εκπαιδευτικοί.
 
Στόχος στο επόμενο διάστημα, μέχρι να κλείσουν τα σχολεία, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, είναι να παρέχουμε πυρηνικές γνώσεις στους μαθητές και μαθήτριες Δημοτικής Εκπαίδευσης. Παράλληλα σημείωσε ότι με τη λήξη της σχολικής χρονιάς θα καταγράψουμε το σημείο που έχουμε φτάσει, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους επιθεωρητές, ώστε τον Σεπτέμβρη να αφιερωθεί χρόνος για να φέρουμε τα παιδιά στο επίπεδο εκείνο που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν στην επόμενη τάξη ή στη νέα βαθμίδα.
 
Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε, επίσης, στην ευρεία σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Προεδρικό με τους λοιμωξιολόγους και τους αρμόδιους Υπουργούς κατά την οποία, ανέφερε, έγινε αναφορά σε χώρους, οι οποίοι μπορούν να επαναλειτουργήσουν, ανάμεσα σε αυτούς και τα σχολεία.
 
Όπως αναφέρθηκε από τους Ειδικούς, σύμφωνα και με μετρήσεις που έγιναν σε άλλες χώρες, η επαναλειτουργία των σχολείων δεν επηρέασε τη γενική εικόνα εξάπλωσης του ιού στις χώρες όπου άνοιξαν τα σχολεία. Παρόλα αυτά, εκφράστηκε η άποψη από τους λοιμωξιολόγους ότι ενδεχομένως να είναι καλύτερο να μειωθεί ο πληθυσμός που θα προσέλθει στα σχολεία, ως εκ τούτου λήφθηκε ομόφωνα απόφαση να μην συμπεριληφθούν σε αυτή τη φάση η Α’ και Β’ τάξη Λυκείου το Α’ και Β’ έτος των Τεχνικών για τους όποιες/όποιες λειτουργεί ικανοποιητικά το σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τα Νηπιαγωγεία, λαμβάνοντας υπόψη ότι στις μικρότερες ηλικίες θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσοχή και προσπάθεια για την εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων.
 
Κλείνοντας, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το Υπουργείο εκτιμά τη συνεργασία των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα στη σημερινή φάση υπολογίζει στον νευραλγικής σημασίας ρόλο που θα παίξουν για την εμπέδωση και εφαρμογή των κανόνων ασφαλούς συμπεριφοράς στα παιδιά.  Εκτιμούμε ιδιαίτερα, τόνισε ο κ. Προδρόμου, το τι έχει γίνει από τους εκπαιδευτικούς μας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υπάρχουν ακόμα, πρόσθεσε, πολλά να γίνουν και υπολογίζει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας, ενώ πληροφόρησε ότι το Υπουργείο προχωρά σε  θέσπιση θεσμικού πλαισίου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά