Ποια ήταν η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ Κασσάνδρα Φουρλά-«Όλοι κάναμε το καθήκον μας γιε μου»

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ και γιαγιά του ευρωβουλευτή, Λουκά Φουρλά, Κασσάνδρα Φουρλά, η οποία έγραψε τη δική της ιστορία κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.
 
Ο Λουκάς Φουρλάς, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέει το δικό του αντίο στην αγωνίστρια Κασσάνδρα, όπως την χαρακτηρίζει και αναφέρεται στην κοινή ιστορία της με τον άνδρα της, Λουκή. Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής, όταν τους ρωτούσε μικρός για την ΕΟΚΑ, αυτοί του απαντούσαν «όλοι κάναμε γιε μου το καθήκον μας».
 
Προσθέτει πως κάθε 1η Απριλίου, ο παππούς και η γιαγιά φορούσαν τα καλά τους, έβαζαν έξω από το σπίτι την ελληνική σημαία και δάκρυζαν.
 
Το σημαντικό ρόλο της γιαγιάς του στην ΕΟΚΑ, συνεχίζει, τον αντιλήφθηκε όταν θα παρουσίαζε την εκπομπή «Οδός Ελευθερίας» στο ΡΙΚ και τον πλησίασε ένας ηλικιωμένος αγωνιστής.
 
«”Γιε μου είσαι εγγονός του Λουκή και της Κασσάνδρας;”. “Ναι” απάντησα απορημένος... Ο ηλικιωμένος αγωνιστής με αγκάλιασε κλαίγοντας.... “Γιε μου αν ζω σήμερα εγώ́ και πολλοί́ άλλοι αντάρτες το χρωστούμε στη γιαγιά́ και στο παππού́ σου.... Μας έκρυβαν στο κρησφύγετο στο σπίτι τους με κίνδυνο της ζωής τους. Η γιαγιά́ σου έκρυβε τα όπλα μας και τα μετέφερε με ένα καροτσάκι γεμάτο πίκλες.. Έκανε ότι τις πουλούσε ενώ́ μετέφερε τα όπλα μας.... και συνεχίζει “Κάποτε όταν οι Εγγλέζοι περικύκλωσαν την περιοχή́ κοντά στο σπίτι βγήκε ο Ντίνος, ο επικεφαλής της ομάδας, και ενημέρωσε τη γιαγιά́ και τον παππού́ σου ότι θα φεύγαμε άρον άρον. Αν τους έβρισκαν εκεί́ θα τους κρεμάσαν οι Άγγλοι ως ιδιοκτήτες του σπιτιού́. Ο πάππους σου τότε γύρισε, κοίταξε τη γιαγιά́ σου και μας είπε... “Να κάτσετε εκεί́ που είστε. Αν βγείτε θα σας παίξουν. Οι ζωές οι δίκες μας δεν είναι πιο ακριβές από́ τις δίκες σας....” και αφού παρέθεσε με κάθε λεπτομέρεια τα λόγια του παππού Λουκή συγκινημένος προσθέτει.. “Μας έσπρωξε και πάλι να μπούμε στο κρησφύγετο.... Σταθήκαν και οι δυο αντιμετώπισαν τους Άγγλους, έβαλαν τα μωρά να παίζουν, να μην τους αφήνουν να προχωρήσουν..” Και οι Άγγλοι έφυγαν... Και η γιαγιά́ και ο παππούς συνέχισαν να φιλοξενούν αντάρτες και να μεταφέρουν όπλα μέχρι το τέλος του αγώνα».
 
Ο Λουκάς Φουρλάς, καταλήγοντας τονίζει πως η γιαγιά του ποτέ δεν είπε τίποτα για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και ποτέ δεν ζήτησε τίποτα.
 
«Πόσα δεν ήξερα γιαγιά́ Κασσάνδρα... Πόσα έμαθα μετά... Έφυγες χθες και δεν άνοιξες το στόμα σου ποτέ́ να μοιραστείς το τι κάνατε με τον παππού́... Και ποτέ μα ποτέ́ δεν ζήτησες τίποτα.... Στο χρωστούσα αυτό́ το μικρό́ κειμενάκι. Ως ένα μεγάλο ευχαριστώ́ για το όνομα που μας κληρονομήσατε με τον παππού́. Να πας στο καλό. Αιωνία η μνήμη σου».
 

 

 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα