Κυριακή 20 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Infographic: Η αλυσίδα των τεστ που έσπασε την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού

Ντίνα Κλεάνθους, Μιχάλης Πολυδώρου  20/05/2020 07:12
Infographic: Η αλυσίδα των τεστ που έσπασε την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού

Infographic: Η αλυσίδα των τεστ που έσπασε την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού

Ντίνα Κλεάνθους, Μιχάλης Πολυδώρου  20/05/2020 07:12

Την ώρα που η Κυβέρνηση λαμβάνει τις τελικές της αποφάσεις, αναφορικά με τα μέτρα χαλάρωσης που θα εφαρμοστούν στις επόμενες φάσεις, παράλληλα, επιδίδεται με ένα οργανωμένο σχέδιο, σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερα τεστ εντός της κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Από την αρχή της πανδημίας στην Κύπρο, ένας βασικός πυλώνας των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ήταν η πραγματοποίηση μαζικών δειγματοληψιών και προσεχτικής ιχνηλάτησης όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι από τα αρχικά στάδια, τον περασμένο Μάρτιο, η Κύπρος βρισκόταν στις πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης με τα περισσότερα τεστ σε αναλογία πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκαν 9984 διαγνωστικές εξετάσεις ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο μέχρι τη 17η Μαΐου. Αν υπολογίσουμε και τα τεστ που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, τότε ξεπεράσαμε κατά πολύ το ένα τεστ ανά 10 κατοίκους στην Κύπρο. Ο πραγματικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο μέχρι σήμερα είναι 90 χιλιάδες 619.

Το Υπουργείο Υγείας ακολούθησε ευλαβικά την ίδια τακτική καθ΄όλη την περίοδο της πανδημίας στην Κύπρο. Η ιχνηλάτηση ήταν το α και το ω στην προσπάθεια για περιορισμό της πανδημίας για τον έγκαιρο εντοπισμό των μολυσμένων από τον ιό συμπολιτών μας, πριν προλάβουν να διασπαρθούν στην κοινότητα.

Στη λεπτομερή ιχνηλάτηση προστέθηκαν στη συνέχεια οι μεγάλες διαγνωστικές εξετάσεις στην κοινότητα που οργάνωσε το Υπουργείο Υγείας. Όπως θα δείτε στο σχετικό Infographic που ετοίμασε ο REPORTER, μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν ή πραγματοποιούνται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ώστε να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο, ξεκάθαρη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί.

Σε αυτό το πλαίσιο όταν διαπιστώθηκε η έξαρση της επιδημίας στην Πάφο και την Αραδίππου προγραμματίστηκαν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις συγκεκριμένες περιοχές. Ακολούθησε η δειγματοληψία σε 20 χιλιάδες πολίτες που συνέχισαν να εργάζονται τις ημέρες του lockdown.

H ίδια τακτική ακολουθήθηκε με τους εργαζόμενους του ΟΚΥπΥ, τους εργαζόμενους της εφοδιαστικής αλυσίδας και των οίκων ευγηρίας, ενώ συνεχίσθηκε με τους ελέγχους στους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο και τον κατασκευαστικό τομέα. Ακολούθως εξαγγέλθηκε ο δειγματοληπτικός έλεγχος στα σχολεία καθώς και  ο έλεγχος σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα εξαγγέλθηκαν:
-Στοχευμένος δειγματοληπτικός έλεγχος σε Πάφο και Αραδίππου
-Δειγματοληψία σε 20 χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου, της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, και του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό
-Υποχρεωτική η δειγματοληψία σε  20 χιλιάδες εργαζόμενους της εφοδιαστικής αλυσίδας εταιριών λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών και των οίκων ευγηρίας
-Διαγνωστική εξέταση για κορωνοϊό των εργαζομένων του ΟΚΥΠΥ (6000)
-τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος 800 ατόμων στον γενικό πληθυσμό της Κύπρου
-Επιπλέον 2,000 εργαστηριακές εξετάσεις θα επιχορηγηθούν από το Υπουργείο Υγείας για εργαζόμενους της εφοδιαστικής αλυσίδας
-Εργαστηριακός έλεγχος των εργαζόμενων στο λιανικό εμπόριο (16000) και τον κατασκευαστικό τομέα (4000)
-Διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου του 10% του συνόλου των διαμενόντων στα δύο κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών
- Διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου σε 20,000 μαθητές και προσωπικό στις σχολικές μονάδες
-Διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου σε όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό των Λυκείων Αραδίππου και Αποστόλου Βαρνάβα
-Εργαστηριακός έλεγχος των εργαζόμενων στα κομμωτήρια/κουρεία/ινστιτούτα αισθητικής (2500) και στους χώρους εστίασης (7500)
-Δειγματοληπτικός έλεγχος σε δικηγόρους, δικαστές και προσωπικό Δικαστηρίων
- Εργαστηριακή εξέταση κορωνοϊού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών και πολιτών

Ομάδες πολιτών πριν την είσοδό τους σε χώρους διαμονής, στέγες και δομές, με στόχο την πρόληψη μετάδοσης του ιού σε αυτούς:

 • Ηλικιωμένοι πριν εισαχθούν σε  στέγες ευγηρίας,
 • Κακοποιημένα άτομα (ενήλικες και παιδιά) πριν εισαχθούν σε στέγες,
 • Άτομα εξαρτημένα σε ουσίες πριν εισαχθούν σε κλινικές απεξάρτησης,
 • Γυναίκες θύματα σωματεμπορίας πριν την εισαγωγή τους σε δομές,
 • Παιδιά/έφηβοι πριν την εισαγωγή τους σε στέγες παιδικής και εφηβικής προστασίας,
 • Άτομα με αναπηρίες πριν την εισαγωγή τους σε στέγη ή ιδρύματα,
 • Κρατούμενοι πριν την εισαγωγή τους στις φυλακές, και
 • Ασθενείς με ψυχικά νοσήματα πριν εισαχθούν σε ψυχιατρικές κλινικές ή για ιδρυματική νοσηλεία.
 • Ειδικές ομάδες ασθενών πριν τύχουν θεραπείας ή ενδονοσοκομειακής νοσηλείας:
 • Άτομα πριν υποβληθούν σε χειρουργείο με γενική αναισθησία (προεγχειρητικός έλεγχος),
 • Έγκυες πριν τον τοκετό,
 • Ασθενείς οι οποίοι θα υποβληθούν σε βρογχοσκόπηση ή γαστροσκόπηση, και
 • Ασθενείς πριν την έναρξη ανοσοκατασταλτικής θεραπείας (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση, βιολογικοί παράγοντες, ανοσοθεραπεία, υψηλή δόση κορτικοστεροειδών).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας