Ο μικροβιολόγος του ammos, η υπόσχεση που δόθηκε και η συγκυρία της 21ης Μαΐου

Περπατώντας στην περιοχή και βλέποντας τα κλειστά μπαρ και τα κλειστά εστιατόρια, νιώθεις πως λείπει το κύριο συστατικό της αίγλης της. Μοιάζει όπως πριν πολλά χρόνια. Τότε που το Μακένζι ήταν μια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης με μόνο θετικό, την ύπαρξη της παραλίας.
 
Λίγο πριν την περίφραξη του αεροδρομίου Λάρνακας, ανάμεσα στις φωνές παιδιών με ποδήλατα και κόσμου που χρησιμοποιεί πλέον τον πεζόδρομο για να αθλείται (και πολύ καλά κάνει!), ακούγεται χαμηλή μουσική. Προέρχεται από το μοναδικό μαγαζί που είναι ανοικτό. Είναι το ammos beach bar. Ένα μπαρ-εστιατόριο, που δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού από το χώρο του πέρασε σχεδόν όλη η Κύπρος.
Τα φώτα είναι ανοικτά και τα bars επανδρωμένα. Οι διαφορές από μια κανονική μέρα του ammos, είναι πέραν από εμφανείς.
Εκτός από την απουσία κόσμου, μια σειρά από τραπέζια στα οποία τοποθετήθηκε αντισηπτικό, φράζουν την είσοδο ενώ οι barmen φορούν μάσκα.
Εδώ και λίγες μέρες και μέχρι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι του, άρχισε take away και delivery, φαγητού και ποτών.
«Έχει λίγες μέρες που ανοίξαμε. Αρχίσαμε delivery, μόνο και μόνο για να δώσουμε λίγη δουλειά στους υπαλλήλους. Εντάξει, η δουλειά είναι πολύ μειωμένη και στο φαΐ και στο ποτό. Τουλάχιστον όμως, νιώθουμε καλά που βλέπουμε το χώρο μας ανοικτό. Οικονομικά δεν συμφέρει καθόλου αυτό. Είναι περισσότερα τα έξοδα από τα έσοδα, αλλά για την ψυχολογία μας είναι καλύτερα. Προτιμούμε να βλέπουμε το χώρο μας με αναμμένα τα φώτα, καθαρό με μουσική, παρά να είναι κλειστός και σκοτεινός», λέει η ψυχή του χώρου, ο Παναγιώτης Νεοκλέους.

«Ξέρεις κάτι;», συνεχίζει εύθυμα, «για μας δεν είναι τυχαία η μέρα που θα ανοίξουμε στις 22 Μαΐου. Το ammos ξεκίνησε την ίδια μέρα το 2005. Έχουμε γενέθλια. 15 χρόνια…», λέει και νιώθεις πως θεωρεί τη χρονική συγκυρία, καθόλου τυχαία.

Ιστορία βγαλμένη από παραμύθι
Η ιστορία του μπαρ που άλλαξε όλη την εμφάνιση του Μακένζι, μοιάζει να είναι βγαλμένη από παραμύθι. Είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου που γεννήθηκε πριν δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ. Του Παναγιώτη, του δίδυμου αδελφού του Μάριου και της φίλης τους Τόνιας.

«Είμαστε τρεις φοιτητές στην Αμερική, που θέλαμε να γυρίσουμε στην Κύπρο. Πρώτος ήρθα εγώ. Ψάχναμε κάτι να κάνουμε, επειδή δουλεύαμε σ’ αυτόν τον τομέα στην Αμερική για να βγάλουμε τα έξοδά μας. Τότε όταν ήρθα το 2003, η Κύπρος περνούσε οικονομική κρίση, ήταν μετά το Χρηματιστήριο. Ο χώρος αυτός ήταν ενός φίλου που απεβίωσε λόγω ασθένειας. Ήταν έρημος και ρώτησα τη μητέρα του αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι.

Η περιοχή υπολειτουργούσε. Τα πιο πολλά εστιατόρια ήταν κλειστά και απεριποίητα και η παραλία δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Δεν είχαμε λεφτά, αλλά μαζέψαμε λίγα και δανειστήκαμε ακόμα λίγα και αρχίσαμε να φτιάχνουμε αυτό το μέρος… Με πολύ λίγα λεφτά.

Πογιατίσαμε άσπρα όλα τα έπιπλα και δώσαμε μια νησιώτικη εικόνα, με αιώρες κρεβατάκια χαλαρή μουσική και εξωτικά cocktails, που δεν ήταν τόσο δημοφιλή τότε στην Κύπρο. Βάλαμε και πιο μοντέρνο φαγητό με μεσογειακά στοιχεία και ο κόσμος το αγκάλιασε… Το αγάπησε... Ευτυχώς πολλοί άλλοι έκαναν κάτι παρόμοιο και σε λίγο χρονικό διάστημα το Μακένζι, ξαναγεννήθηκε και πήρε τα πάνω του. Αυτό ήταν πολύ καλό και για την περιοχή και για μας. Πέρασαν 15 χρόνια… Ανοίξαμε 22 Μαΐου του 2005, που θα είναι και τώρα η ημέρα που θα ξανανοίξουμε μετά τον κορωνοϊό.
 
Να σου πω μια ιστορία... Τη νύκτα πριν ανοίξουμε ήταν η Eurovision και τότε πήγε η Έλενα Παπαρίζου για την Ελλάδα με το number One. Μου άρεσε πάντα, επειδή είναι πολύ ταλαντούχα και ωραία. Ήταν μια νύκτα με κουνούπια, χωρίς να είχε κόσμο στην περιοχή, όπως τώρα. Έφερε κάποιος μια μικρή φορητή τηλεόραση και κάτσαμε να δούμε τη Eurovision. Τότε κάναμε και οι τρεις μια υπόσχεση. Ότι το μαγαζί θα πάει τόσο καλά όσο πάει η Έλενα Παπαρίζου με το number One. Και η Έλενα Παπαρίζου ήρθε πρώτη…. Έτσι πάντα νιώθαμε αυτή τη δύναμη πως το ammos θα γίνει ένα καλό μαγαζί και θα έρθει πρώτο.

Θα έρθουν όλοι οι υπάλληλοι μας πίσω τώρα, επειδή πιστεύουμε ότι θα τους χρειαστούμε. Είμαστε αισιόδοξοι πως θα δουλέψουμε και πως θα ανοίξει η δουλειά και ότι σιγά, σιγά και θα εξαφανιστεί ο ιός από την Κύπρο. Δεν θέλουμε να απολύσουμε κόσμο.

Το ammos δεν έζησε ποτέ τέτοια χρονιά. Εγώ που δουλεύω από την αρχή δεν θυμάμαι να έκατσα πάνω από μία-δύο μέρες. Νομίζω ότι είναι για όλο τον κόσμο στην Κύπρο το ίδιο».
Η νέα κατάσταση
Το άγχος και η αγωνία όσων έχουν μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες είναι εάν ο κόσμος, θα πηγαίνει άφοβα όταν θα ανοίξουν.

«Το καλό του ammos είναι ότι είναι μεγάλο μαγαζί, με αρκετά μεγάλο εξωτερικό χώρο. Έχουμε αρκετό χώρο για να έρθει κόσμος. Απλώς δεν ξέρουμε, ο κόσμος κατά πόσον θα βγει άφοβα έξω. Μεγάλα μαγαζιά όπως το ammos που λειτουργούν την νύκτα, με το ποτό θα επηρεαστούν πάρα πολύ. Δεν ξέρεις αν θα σου βγουν τα μαθηματικά. Για να δουλέψει ένα μαγαζί τόσο μεγάλο, θέλει προσωπικό. Έχουμε περίπου τριάντα άτομα. Εμείς κάναμε πολλά events και βάζαμε μέχρι και χίλια άτομα τη βραδιά. Ειδικά Σάββατο και Κυριακή. Αυτό το πράγμα δεν θα γίνει και θα μας κοστίσει αρκετά».
 
Μιλώντας με ανθρώπους από τους χώρους εστίασης, διαπιστώνεις το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ειδικά στους εργαζόμενους που πρόλαβαν να έρθουν από το εξωτερικό για δουλειά, εγκλωβίστηκαν σε μια ξένη χώρα και έμειναν χωρίς εισόδημα.

«Το ότι ήμασταν κλειστοί σχεδόν δύο μήνες, μας στοίχισε πάρα πολλά. Είναι τα ενοίκια, το ρεύμα αφού δουλεύουν τα ψυγεία... Είναι πάρα πολλά τα έξοδα. Βοηθήσαμε πολύ και τους σερβιτόρους μας, επειδή πολλοί ακόμα δεν πήραν επίδομα, λόγω του ότι προσλήφθηκαν τον Φεβρουάριο που ανοίξαμε, μετά την ανακαίνιση. Με τα Σχέδια που εξαγγέλθηκαν τώρα δικαιούνται, αλλά δεν πήραν ακόμη λεφτά. Τους φέραμε από Ελλάδα και άλλες χώρες και δεν έχουν συγγενείς εδώ. Τους στηρίζουμε επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε λεφτά να αγοράσουν το φαγητό τους».

Η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι συνδεδεμένη και με προσφορά στην κοινότητα. Παρά το γεγονός ότι, μέχρι πρότινος ήταν κλειστή η κουζίνα, άνοιξαν, μαγείρεψαν και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης έστειλαν φαγητό στους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Λάρνακας.

«Στείλαμε και στο νοσοκομείο Λάρνακας φαγητό για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους που σε αυτή την κρίση έβαλαν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Θέλαμε να τους δώσουμε το θάρρος να συνεχίσουν. Νιώθω ότι το να μπορείς να βοηθήσεις κάποιον σου δίνει πίσω μια δύναμη…

Όλο αυτό έχει και τα καλά του, ειδικά για το περιβάλλον. Σταματήσαμε όλοι τα ρολόγια και τη ζωή μας, ίσως για να αναθεωρήσουμε.

Αγχώνομαι αλλά διαβάζω φιλοσοφία και με βοήθησε πολύ. Είναι ένα πράγμα που δεν μπορώ να το ελέγξω και δεν περνά από το χέρι μου. Πιστεύω πως  το ammos θα αντέξει. Εμείς δουλέψαμε τις προηγούμενες σεζόν και μπορούμε να αντέξουμε άλλους ένα με δύο μήνες. Σίγουρα όμως θα έχει πολλά εστιατόρια που δεν θα αντέξουν».
 
Όχι στο χρόνο παραμονής σε πελάτες
«Δεν θα ήθελα να βάλω στο χώρο μας, χρόνο παραμονής στους πελάτες. Είμαστε ένας χώρος που ο κόσμος έρχεται να χαλαρώσει. Δεν μας πειράζει να κάτσει όσο χρόνο θέλει. Αυτό με το double sitting, περισσότερο μπορεί να γίνει σε εστιατόρια που πας μόνο για φαγητό. Δεν θέλουμε να στριμώξουμε τον κόσμο. Η φιλοσοφία μας ήταν πάντα, να μείνει εδώ ο κόσμος να περάσει καλά. Ειδικά αυτήν την περίοδο….

Το κόστος ανέβηκε αλλά οι τιμές δεν θα ανεβούν. Αν μπορέσουμε θα τις κατεβάσουμε. Πιστεύω ότι το σημαντικότερο πράγμα τώρα είναι να κάνουμε τον κόσμο να επιστρέψει, να νιώσει ασφάλεια και να στηρίξει τους χώρους. Αν ψηλώσουμε τις τιμές, αυτό θα κλείσει τις πόρτες και είναι κρίμα. Καλύτερα να βγάλεις πιο λίγα λεφτά και να σώσεις το σύστημα και το συνήθειο του Κύπριου να βγαίνει έξω».

Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του ammos beach bar, όπως λέει ο Παναγιώτης είναι το γεγονός ότι ανανεώνεται συνεχώς και προσπαθεί να ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις.

«Πάρα πολλές φορές έχουμε φέρει κόσμο από το εξωτερικό για να πάρουμε νέες ιδέες είτε για την αρχιτεκτονική του χώρου, είτε για τα φώτα, είτε για τον ήχο. Θέλουμε να δώσουμε ότι καλύτερο υπάρχει, σε φαγητό, ποτό, ήχο και φώτα, επειδή αυτό πουλούμε. Πάντα προσπαθούμε να ακολουθούμε τις παγκόσμιες τάσεις. Σχεδόν κάθε χρόνο φέρνουμε ανθρώπους από το εξωτερικό να μας συμβουλεύσουν».

Το πτυχίο μικροβιολογίας
Το πάθος του Παναγιώτη για τους χώρους εστίασης, ξεκίνησε από τον καιρό που ήταν παιδί.

«Ο παπάς μου είχε πάντα εστιατόρια. Γεννηθήκαμε στην Αφρική και μετά ήρθαμε Κύπρο. Άνοιξε ένα καφενείο στο οποίο δουλεύαμε. Είμαστε μαθημένοι να δουλεύουμε που μωρά και να παίρνουμε ευθύνες. Πριν να γίνει καφενείο σέρβιρε σουβλάκια και οφτό κλέφτικο. Θυμούμαι με πέντε χρονών να καθαρίζω πατάτες και τραπέζια. Όταν μεγαλώσαμε λίγο 8-9 χρονών βάζαμε το οφτό στον φούρνο. Είμαστε τρία αγόρια. Ο ένας έβαζε φωτιά, ο άλλος έφτιαχνε τις πατάτες και ο άλλος έβαζε το οφτό. Από μικροί μπήκαμε σε αυτές τις δουλειές και νιώθαμε πως μπορούμε να τις κάνουμε».

Άφησε για λίγο το πάθος του, επειδή όπως λέει, «δεν τον χωρούσε ο τόπος» και όταν τέλειωσε το σχολείο πήγε στις ΗΠΑ για σπουδές, όπου ήταν και ο δίδυμος αδελφός του. Σπούδασε βιολογία, με ειδικότητα το επάγγελμα που ανέδειξε η πανδημία.

«Σπούδασα μικροβιολογία και δούλεψα πολύ λίγο σε ένα νοσοκομείο. Κατάλαβα πως δεν ταίριαζε στο χαρακτήρα μου. Η επιστήμη μου αρέσει πάρα πολλά να τη διαβάζω, αλλά οι συνθήκες εργασίας δεν μου ταίριαζαν. Μεγάλωσα σε εστιατόρια μαζί με κόσμο και δεν μπορώ να κλειστώ σε ένα εργαστήριο.

Τώρα με αυτό που γίνεται, ακούω συνέχεια τους μικροβιολόγους και όλα αυτά που λένε επειδή με ενδιαφέρει. Ακόμα δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για τον κορωνοϊό, για την θνησιμότητα του και για την μεταδοτικότητά του. Το πιο σωστό ήταν αυτό που έγινε επειδή δεν ξέραμε με τι είχαμε να κάνουμε. Από δω και πέρα θα βρεθούν και φάρμακα και εμβόλια και τα φάρμακα και όλα θα κυλήσουν προς την κανονική ζωή».

Αισιοδοξία για το μέλλον...

«Ναι υπάρχει μια μεγάλη κρίση, κλείσαμε όλοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ναι σχεδόν χάθηκε αυτή η χρονιά επειδή δεν θα έρθει τουρισμός που είναι μεγάλο πλήγμα για μας στο χώρο εστίασης, αλλά πιστεύω ότι αυτά θα περάσουν με τη βοήθεια της Κυβέρνησης και των ντόπιων. Αν στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις θα το ξεπεράσουν. Εμείς οι Κύπριοι ξεπεράσαμε χειρότερα πράματα, όπως ήταν η εισβολή και η προσφυγιά...».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Βλάβη προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην επαρχία Λάρνακας
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο ζητά η Επιτροπή Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη Νομοσχεδίου κατοχύρωσης των καλλιτεχνών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Δ. Στυλιανού: Η πλατφόρμα που βάζει την Κύπρο στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη
Ανυπόστατα παράπονα για ποσότητα υγραερίου σε κυλίνδρους ενώπιον του Συνδέσμου Καταναλωτών
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων