Ο αντικυκλώνας που μας ψήνει, το παράδοξο του Μαΐου και η άνοδος δέκα βαθμών

Λες και δεν ήταν αρκετός ο περιορισμός από την πανδημία και η απαγόρευση παραμονής στις παραλίες για ηλιοθεραπεία… Ήρθε και ο Μάιος να φέρει νωρίτερα το καλοκαίρι…

Το θερμόμετρο από σήμερα θα αρχίσει να κτυπά απανωτά σαραντάρια με το φαινόμενο να διαρκεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για περισσότερο από μία εβδομάδα.

«Αναμένουμε ότι οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες θα είναι δέκα βαθμούς πάνω από τις κανονικές, σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Φαίνεται ότι η πιο θερμή περίοδος θα είναι για σήμερα την Κυριακή και τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συνυπάρχει και σκόνη στην ατμόσφαιρα. Υπάρχει σκόνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από τη Ρόδο μέχρι και τη Μάλτα σε πολύ πιο αυξημένα ποσοστά, αλλά αναμένεται να επηρεάσει και την Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκτιμούμε πως δεν θα είναι σε τέτοιες συγκεντρώσεις που θα προκαλέσουν κι άλλα προβλήματα.

Για σήμερα αναμένουμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών στο εσωτερικό. Τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα δεν αναμένεται ουσιαστική μεταβολή της θερμοκρασίας. Θα έχουμε θερμοκρασίες μεταξύ 39-41 βαθμούς. Στα παράλια η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35-36 βαθμούς», ανέφερε στον REPORTER o Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Αισθητή θα είναι ωστόσο και η υγρασία, ειδικά στις παράλιες πόλεις.

«Θα είναι αισθητή κυρίως το βράδυ αλλά στις παράλιες περιοχές θα κάνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο εσωτερικό και στα ορεινά κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κατάσταση με την υγρασία θα είναι υποφερτή και θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα», σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης.
 
Το παράδοξο
Οι θερμοκρασίες θα είναι τόσο αυξημένες, λόγω ενός αντικυκλώνα που επηρεάζει την περιοχή μας. Το παράδοξο, σύμφωνα με τον κ. Νικολαίδη, είναι η διάρκειά του που είναι μεγάλη για τέτοια εποχή.
 
«Ο λόγος που έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες, είναι η ύπαρξη ενός αντικυκλώνα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι και την Πέμπτη τουλάχιστον, θα παραμείνει στην περιοχή μας και θα συντηρήσει ψηλές θερμοκρασίες. Εμείς βλέπουμε μέχρι την Πέμπτη, αλλά φαίνεται ότι θα διαρκέσει περισσότερο.
Υπάρχει μία παραδοξότητα αφού δεν είναι τόσο σύνηθες να έχουμε τόσης μεγάλης χρονικής διάρκειας αντικυκλωνικές καταστάσεις που να επηρεάζουν αυτήν την περίοδο, την Ανατολική περίοδο, δίδοντας μάλιστα τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Παρατηρήθηκε, βέβαια και στο παρελθόν παρόμοιο φαινόμενο αλλά για μικρότερη χρονική περίοδο. Ήταν για μία η δύο ημέρες. Τώρα μιλούμε ότι τουλάχιστον για μία εβδομάδα, δέκα ημέρες που οι θερμοκρασίες μας θα είναι σημαντικά πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

Οι αντικυκλώνες κινούνται αργά και διαλύονται πολύ αργά. Η συνοπτική κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο τώρα, ιδιαίτερα στο Βόρειο ημισφαίριο ευνοεί να είναι ακόμα πιο αργός ο συγκεκριμένος».

Πέρσι, πάντως σημειώθηκε η πιο ψηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ το μήνα Μάιο που ήταν 42,1 βαθμοί Κελσίου. Δεν αποκλείεται, αυτό το ρεκόρ να σπάσει τις επόμενες ημέρες.

Τι είναι αντικυκλώνας
Αντικυκλώνας ή υψηλό βαρομετρικό, όπως λέγεται, είναι ένα σύστημα υψηλής πίεσης όπου η ατμόσφαιρα μαζεύεται σε ένα σημείο. Εάν μετρηθεί η ατμοσφαιρική πίεση, κάτω από εκείνο το σημείο, τότε διαπιστώνεται πως είναι πολύ πιο ψηλή σε σχέση με το περιβάλλον. Οι αντικυκλώνες έχουν έκταση πολλών εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Ο συγκεκριμένος που μας επηρεάζει, εκτείνεται από την περιοχή του Κεντρικού Ατλαντικού, μέχρι την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Καλύπτει περίπου όλη τη Βόρειο Αφρική. Άρα μιλούμε για τεράστιας ενέργειας συνοπτικά συστήματα ,που ένα από τα αποτελέσματά τους είναι η θέρμανση της ατμόσφαιρας», σημείωσε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Η πρόβλεψη για το καλοκαίρι
Οι προβλέψεις της της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το καλοκαίρι, είναι ότι δεν θα είναι ένα με απανωτά κύματα καύσωνα.

«θα είναι κανονικό χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν μέρες που θα έχουμε ψηλές θερμοκρασίες, πέραν των 40 ημερών. Θα υπάρχουν και ακολουθίες ημερών με ακραία ψηλές θερμοκρασίες», ανέφερε καταλήγοντας ο Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Η έκκληση του Τμήματος Δασών
Εν τω μεταξύ, σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού, βρίσκεται ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, με το Τμήμα Δασών να απευθύνει θερμή έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτό το Σαββατοκύριακο. 

«Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο έναρξης και επέκτασης πυρκαγιών λόγω του καύσωνα και της έντονης βλάστησης που παρατηρείται σε κάθε σημείο του νησιού ως αποτέλεσμα της ευλογημένης πολυομβρίας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε θέματα προγραμματισμού και οργάνωσης λόγω της πανδημίας του COVID-19.
 
Γι’ αυτό, το Τμήμα Δασών απευθύνει θερμή έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις καθημερινές του δραστηριότητες στο ύπαιθρο αλλά και στις επισκέψεις του σε δασικές περιοχές, ώστε να μη γίνουμε πρόξενοι πυρκαγιάς από αλόγιστες ενέργειες. Τονίζεται ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ  η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
 
Το Τμήμα Δασών καλεί το κοινό, σε περίπτωση που αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).
 

Δειτε Επισης

Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα