Τα αγκάθια για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και η μάχη με το χρόνο

Λιγότερο από είκοσι ημέρες απομένουν για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας και στον ΟΑΥ, τρέχουν προκειμένου να προλάβουν το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα. Η πανδημία έφερε νέα δεδομένα και έβγαλε εκτός πλάνων τον ΟΑΥ και τον ανάγκασε να ετοιμάσει νέο σχεδιασμό για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στον οποίο έγιναν οικονομικές αναπροσαρμογές.

Εντός των επόμενων λίγων εικοσιτετραώρων, τα τριάντα και πλέον ιδιωτικά νοσηλευτήρια που ενδιαφέρθηκαν για τη β’ φάση του ΓεΣΥ, θα λάβουν τον αναθεωρημένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει μειώσεις που δεν θα ξεπερνούν, όπως πληροφορείται ο REPORTER το 15%.

Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που θέλουν να εφαρμοστεί ως έχει το μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη. Ωστόσο, εκφράζεται αισιοδοξία ότι αρκετά θα μπουν σε νέες συζητήσεις με τον ΟΑΥ και τελικά θα ενταχθούν στη β΄ φάση του ΓεΣΥ.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η β’ φάση του ΓεΣΥ θα αρχίσει την πρώτη Ιουνίου. Είναι ειλημμένη απόφαση και δουλεύουμε πολύ εντατικά για να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, με τα όποια προβλήματα. Ένα θέμα που μπορεί να προκύψει είναι το πόση συμμετοχή θα υπάρχει από τον ιδιωτικό τομέα. Ίσως την πρώτη Ιουνίου να μην προλάβουμε να έχουμε τόσο μεγάλη συμμετοχή, όπως δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή όταν ξεκίνησε η α΄ φάση του ΓεΣΥ. Αντί να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβρη που έπαιζε ένα σενάριο, είπαμε να ξεκινήσουμε για να είμαστε το φθινόπωρο σε πολύ καλύτερη κατάσταση», ανέφερε στον REPORTER o αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Θεωρείται πάντως βέβαιο πως η β’ φάση θα ξεκινήσει με τα οκτώ δημόσια νοσηλευτήρια με τα οποία έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις.

«Με τον ΟΚΥπΥ, είχαμε προχωρήσει αρκετά πριν την πανδημία. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια τηλεδιάσκεψη σε ανώτατο επίπεδο και δρομολογήσαμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρώσουμε. Ο λόγος που πιεζόμαστε και τρέχουμε, είναι για να διασφαλίσουμε πως την πρώτη Ιουνίου θα υπάρξουν ουσιαστικές συμμετοχές και από τον ιδιωτικό τομέα».

Στο ακουστικό για την πρόθεση μείωσης της αμοιβής των προσωπικών ιατρών
Παράλληλα, ο ΟΑΥ αναμένει στο ακουστικό την απάντηση του ΠΙΣ στην πρότασή του για μείωση στις αποζημιώσεις των προσωπικών γιατρών ενηλίκων και παιδιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Η μείωση αυτή δεν θα ξεπερνά το 10% των απολαβών τους.

«Οι προσωπικοί ιατροί έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ και στην περίοδο της πανδημίας. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους και από το Δ.Σ, το οποίο ευχαρίστησε τους προσωπικούς ιατρούς για τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει. Πάρα ταύτα, κρίθηκε σωστό να υπάρχει μια μικρή μείωση των απολαβών τους, όμως αυτό θα γίνει αφού ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς όπως είναι ο ΠΙΣ και οι επιστημονικές εταιρείες. Ήδη κάναμε συναντήσεις μαζί τους και θα κατατεθεί επίσημα η πρόθεση του οργανισμού για μείωση της αποζημίωσης για να κάνουν και οι ίδιοι κάποιες εισηγήσεις», σημείωσε ο αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο ΟΑΥ, έχει άρει την απαγόρευση για την αλλαγή προσωπικού ιατρού. Έτσι όποιος δικαιούχος του ΓεΣΥ, επιθυμεί να αλλάξει μπορεί να το πράξει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι