Προβληματισμούς και ανησυχίες εκφράζει το Φόρουμ Προσωπικών Ιατρών ΓΕΣΥ

Προβληματισμούς και ανησυχίες εκφράζει το Φόρουμ προσωπικών ιατρών ΓεΣΥ σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΥ.

Το Φόρουμ που αποτελεί μια πρωτοβουλία Προσωπικών Ιατρών (ΠΙ) του ΓεΣΥ από διάφορες ειδικότητες και επιστημονικές εταιρείες διατυπώνει δέκα σημεία ανησυχιών και  υποστηρίζει πως είναι τουλάχιστον άστοχο από πλευράς Υπουργού "να δηλώνει ότι θα γίνουν αποκοπές στις απολαβές των προσωπικών ιατρών με ανεπαρκή τεκμηρίωση των λόγων και να πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ τις εν λόγω προθέσεις του ΟΑΥ χωρίς καμία επιστημονική στήριξή τους".

"Αυτό δείχνει άγνοια και έλλειψη ορθής ενημέρωσης για την πραγματικότητα των ανθρώπων της πρώτης γραμμής. Σε όλες τις ανεπτυγμένες ακόμη  και υπανάπτυκτες χώρες οι ΠΙ ενισχύονται και υποστηρίζονται  με κάθε τρόπο   ενώ την  ίδια ώρα  στην πατρίδα μας προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε τον πολύτιμο αυτό θεσμό που αναντίρρητα  αποτελεί τον σημαντικότερο πυλώνα της επιτυχίας του  ΓΕΣΥ", αναφέρεται.

Το Φόρουμ αναφέρει επίσης πως κατά τη διάρκεια των μέτρων για τον κορωνοϊό οι ΠΙ όχι μόνο δεν σταμάτησαν να δουλεύουν αλλά η δουλειά τους υπερδιπλασιάστηκε, λόγω των συνθηκών.

"Σε αρκετές περιπτώσεις κληθήκαμε να πραγματοποιήσουμε κατ’ οίκον επισκέψεις όπως και εξέταση έκτακτων περιστατικών που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από κανένα τμήμα πρώτων βοηθειών Πάνω στα προβλήματά τους προστέθηκαν και προβλήματα άγχους, κατάθλιψης, τραυματικών εμπειριών από την ασθένεια των ιδίων ή κοντινών τους προσώπων  που ζούσαν σε περιβάλλον απομόνωσης. Η εργασία μας λοιπόν επεκτάθηκε και σε αυτό τον τομέα και αυξήθηκε συνολικά ο χρόνος ενασχόλησης μας με τους ασθενείς αλλά με άλλο τρόπο. Μέλη μας κόλλησαν τον κορωνοϊό και κινδύνευσε η ζωή τους αλλά και αρκετοί επιτάχτηκαν και συνέβαλαν στην επιτυχή διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού", αναφέρεται.

Αναφέρεται πως στην Κύπρο σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες με το ίδιο σύστημα καταγράφονται οι  χαμηλότερες απολαβές και υποστηρίζεται πως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι στην Κύπρο στο κατά κεφαλή εισόδημα  των Προσωπικών Ιατρών συμπεριλαμβάνονται και τα κόστη γραμματειακής , νοσηλευτικής υποστήριξης αλλά και υποδομών (πχ ιατρεία, χώροι αναμονής κλπ ) , όπως και μηχανημάτων ( πχ καρδιογράφος , σπιρόμετρο κλπ ). 

"Καλούμε τον Υπουργό Υγείας σε συνεργασία με τους Προσωπικούς Ιατρούς και άλλα επιστημονικά σώματα ( ΟΑΥ, ΠΙΣ, ΟΣΑΚ) να θεσπίσουμε άμεσα δείκτες ποιότητας , κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες , κριτήρια παραπομπής, αξιολόγηση υπηρεσιών από τους ασθενείς μας αλλά και άλλα επιστημονικά αποδεδειγμένα μέτρα συνεχούς αναβάθμισης της ποιότητας", αναφέρεται.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»