Δρ. Πανά: Ποτέ δεν αποκρύψαμε τα δεδομένα για τα παιδιά με κορωνοϊό

Το σχολείο είναι ο χώρος, όπου τα παιδιά θα εκπαιδευθούν να προφυλάσσονται από τον κορωνοϊό, λέει στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ζωή-Δωροθέα Πανά, σημειώνοντας ότι θα προετοιμαστούν για ενδεχόμενη έξαρση περιστατικών τον Σεπτέμβριο.
 
Αναφερόμενη στη σημερινή έναρξη φοίτησης των τελειόφοιτων στα σχολεία, η κ. Πανά, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της προς τους εκπαιδευτικούς για τον υποστηρικτικό ρόλο που θα έχουν στην ασφάλεια των παιδιών.
 
Σημείωσε ότι έχει γίνει εκπαίδευση των Διευθυντών Γ΄ Λυκείου για το πώς θα δράσουν στα σχολεία κι αυτό που διαπιστώθηκε ήταν η ωριμότητα, υπευθυνότητα αυτών των ανθρώπων, όπως επίσης και η διάθεσή τους να βοηθήσουν σ΄ αυτό το εγχείρημα ώστε τα παιδιά να γυρίσουν με ασφάλεια.
 
«Θεωρώ ότι τα παιδιά παρά το γεγονός ότι ήταν πάρα πολύ πιεσμένα από την παρατεταμένη φάση του εγκλεισμού, με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να προσαρμοστούν και να ακολουθήσουν μια κουλτούρα πρόληψης λοιμώξεων, που αφορά προφανώς τώρα τον COVID 19 αλλά κι αυτό θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για το μέλλον μας, ως παρακαταθήκη για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφέρονται τα παιδιά και οι ενήλικες μέσα στην κοινότητα. Άρα το σχολείο είναι ο χώρος στον οποίον θα πρέπει να εκπαιδευθούν», είπε.
 
Η κ. Πανά ανέφερε ότι «η παρούσα φάση που διανύουμε είναι η καλύτερη δυνατή στιγμή ώστε τα παιδιά βαθμιαία και ελεγχόμενα να γυρίσουν πίσω στα σχολεία με την έννοια ότι μέχρι στιγμής έχουμε ικανοποιητικό έλεγχο της νόσου μέσα στην Κύπρο, ότι ο καιρός μας βοηθά στο να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε κατά το δυνατό καλύτερο, τα μέτρα προφύλαξης. Επίσης θα προετοιμαστούν όλοι οι φορείς  – παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς σε σχέση με την επόμενη περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο».
 
Εξέφρασε την πεποίθηση της ότι όλα θα πάνε καλά, συνιστώντας ο κόσμος να μην πανικοβάλλεται ούτε και να κατακρίνει τις προσπάθειες που γίνονται για την επανεκκίνηση της κανονικότητας.
 
«Εννοείται πως ισχύει ότι προχωράμε όλοι μαζί και με τον χρόνο βελτιωνόμαστε και ότι πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Απλά στο κομμάτι των παιδιών θεωρώ ότι όλοι είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι ειδικά όταν έχουμε ως γνώμονα την προστασία του πολίτη, πόσον μάλλον των παιδιών», σημείωσε.
 
Τα παιδιά στην πλειοψηφία τους δεν νοσούν με COVID 19
Η κ. Πανά ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά στην πλειοψηφία τους δεν νοσούν με COVID 19. «Τα δεδομένα σχετικά με την νόσο COVID 19 και την παιδική ηλικία ποτέ δεν τα αποκρύψαμε. Τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε από την Κύπρο, ξέρουμε ότι τα παιδιά στην πλειοψηφία τους δεν νοσούν σοβαρά. Προσβάλλονται, όπως και οι ενήλικες αλλά το 50%,, όπως φάνηκε και από τα δεδομένα στην Κύπρο είναι ασυμπτωματικά. Τα υπόλοιπα που παρουσιάζονται κατά την έναρξη της νόσου συμπτώματα, είναι ήπια. Από τα παιδιά που νοσηλεύτηκαν κανένα δεν χρειάστηκε ειδική θεραπεία», είπε.
 
Μας δείχνει, συνέχισε, ότι για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε, τα παιδιά στην πλειοψηφία τους δεν νοσούν σοβαρά. «Από εκεί και πέρα ποιος είναι ο ρόλος τους στην διασπορά της νόσου, δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο. Υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίον βλέπουμε ότι ακολουθούνται με κάποιες διαφορές οι στρατηγικές στο άνοιγμα των σχολείων. Τώρα όλες οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο αρχίζουν ή έχουν αρχίσει ήδη το άνοιγμα των σχολείων, γιατί αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο, πρέπει να το κάνουμε. Η πρόκληση είναι να γίνει σωστά βαθμιαία και ελεγχόμενα», πρόσθεσε.
 
Οι κίνδυνοι υπάρχουν παντού, όχι μόνο στο σχολείο
Η κ. Πανά είπε ότι ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας και δεν είναι μόνο το σχολείο που παρουσιάζει κινδύνους. «Υπάρχουν οι κίνδυνοι παντού. Το παιδί είτε πάει στην παιδική χαρά είτε πάει στο σουπερμάρκετ είτε πάει στην παραλία είτε πάει στο σχολείο διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο. Η λύση δεν είναι να συνεχίσουμε να είμαστε εγκλωβισμένοι αλλά πρόκληση τώρα είναι να υποστηρίξουμε σωστά ένα αγώνα που γίνεται ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Κίνδυνοι υπάρχουν, είναι ελεγχόμενοι και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι ελεγχόμενοι σε όλα τα επίπεδα μέσα στην κοινότητα κι αυτή είναι η προσπάθεια όλων», σημείωσε.
 
Οι δείκτες για τον έλεγχο της κατάστασης

Οι δείκτες για την παρακολούθηση της κατάστασης, είναι πολλαπλοί, τόνισε η κ. Πανά.
 
Όπως σε όλες τις χώρες, είπε, έτσι κι εμείς έχουμε πάνελ επιδημιολογικών δεικτών έτσι ώστε να έχουμε πιο ολιστική και αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης στην κοινότητα.
 
«Δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο οι δείκτες, είναι πολλαπλοί και αφορούν τόσο την κοινότητα όσο και τα νοσοκομεία. Πάντοτε πρέπει να κοιτάμε και τους χώρους υγείας γιατί εξαρχής είχαμε πει ότι σκοπός μας είναι να μην στρεσάρουμε το σύστημα υγείας. Αυτοί οι δείκτες, τους οποίους αξιολογούμε θα έχουν ως γνώμονα την καλύτερη δυνατή εικόνα στην κοινότητα και στα νοσοκομεία. Γι αυτό χρειάζεται λίγη υπομονή γιατί πρέπει να συλλέξουμε τα δεδομένα, να τα δούμε και να τα αξιολογήσουμε», σημείωσε.
 
Ερωτηθείσα αν αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά την άρση της πρώτης φάσης των περιοριστικών μέτρων, ανέφερε ότι όλες οι εβδομάδες είναι κρίσιμες.
 
«Ο λόγος που το λέω αυτό, είναι ότι όπως γνωρίζουμε ο χρόνος επώασης του ιού κατά μέσο όρο είναι δύο εβδομάδες. Άρα, όταν ξεκινάμε μια φάση μέτρων θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστο δύο εβδομάδες για να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα της άρσης. Από εκεί και πέρα ενώ μπαίνουμε στις επόμενες ανάλογα με το τι δεδομένα έχουμε, καταλαβαίνετε η κατάσταση είναι δυναμική. Ποτέ δεν σταματάμε να παρακολουθούμε, να ελέγχουμε και πρωτίστως να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης», είπε.
 
Δεν έχουμε τελειώσει με την επιδημία, συνέχισε, κι αν υπάρχει μόνο χαλάρωση χωρίς σύνεση και υπευθυνότητα, υπάρχει προφανώς και η πιθανότητα να έχουμε τμηματικές αναζωπυρώσεις.
 
«Ευχόμαστε ότι δεν θα συμβεί αυτό το σενάριο αλλά ο καθένας μας πρέπει να έχει στην άκρη του μυαλού του ότι μαθαίνουμε να ζούμε στην παρούσα φάση με τον κορωνοϊό γιατί δεν έχει λήξει η επιδημία», συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν