Κόβονται οι ερωτικές σκηνές και τα φιλιά-Το πρωτόκολλο και οι θέσεις των ηθοποιών

Σε νέες συνθήκες καλούνται να λειτουργήσουν οι επαγγελματίες του πολιτισμού, που άρχισαν σιγά, σιγά να προετοιμάζουν την επιστροφή τους. Ήδη κάποιες τηλεοπτικές παραγωγές, έχουν αρχίσει γυρίσματα με επίκεντρο τις εξωτερικές σκηνές, λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα υγιεινής.

Ο χώρος έχει δεχθεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα, λόγω της πανδημίας. Οι άνθρωποι του πολιτισμού, θα έρθουν ωστόσο αντιμέτωποι και με πολλές καλλιτεχνικές αλλαγές, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που πρέπει να τηρηθούν.

Οι ερωτικές σκηνές, τα φιλιά και η επαφή ηθοποιών κόβονται, όπως και η πρόσληψη ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ακόμη και οι ακροάσεις, συστήνεται να γίνονται εάν είναι δυνατόν μέσω τηλεδιάσκεψης και βίντεο.  

Όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο, που κοινοποίησε η Ένωση Σκηνοθετών:

  • Οι πρόβες γίνονται με μάσκες με παρόντες μόνο τους ηθοποιούς, τον σκηνοθέτη και το απαραίτητο προσωπικό. Εάν στη σκηνή απαιτείται σωματική επαφή, οι ηθοποιοί που συμμετέχουν, είναι υποχρεωμένοι να απολυμάνουν τα χέρια τους πριν και μετά τη λήψη, Καλό είναι να αποφεύγονται οι σκηνές όπου ο ηθοποιός πρέπει να ακουμπήσει το πρόσωπο άλλου ηθοποιού ή σκηνές που συμπεριλαμβάνουν άμεση επαφή μεταξύ ηθοποιών όπως φιλιά, ερωτικές σκηνές κλπ
  • Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι στο χώρο υπάρχει δυνατότητα απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των εργαζομένων
  • Απαγορεύεται η πρόσληψη και η συμμετοχή ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως έγκυες, άτομα με προβλήματα υγείας και άτομα άνω των 65 ετών.
  • Όλοι οι χώροι πρέπει να απολυμαίνονται
  • Ο σκηνοθέτης πρέπει να έχει πάντα ατομικό μόνιτορ

Ο REPORTER ρώτησε δύο ηθοποιούς και μία σκηνοθέτη, κατά πόσον θεωρούν πως αυτές οι, αναγκαίες για λόγους υγείας ρυθμίσεις, θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο σενάριο και θα επηρεάσουν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου, Ανδρέας Τσέλεπος αναφέρθηκε στη νέα εμπειρία στο θεατρικό σανίδι.

«Υπάρχει αυτό το πρόβλημα ότι «απαγορεύεται» να αγγίζουμε τα πρόσωπα ο ένας του άλλου εάν δεν απολυμάνουμε τα χέρια μας. Στην πρόβα πες κάτι μπορούμε να καταφέρουμε. Στην παράσταση όμως, δεν ξέρω πως θα τα καταφέρουμε.  Όταν υπάρχουν ερωτικές σκηνές, φιλιά κ.λπ πάλι απαγορεύεται. Οι λύσεις πιστεύω υπάρχουν. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ερωτική ή σκηνή επαφής και με άλλους τρόπους. Το θέατρο έχει τους τρόπους. Το θέμα είναι όμως, να έρθουν οι αρμόδιες αρχές και να μας πουν να ξεκινήσουμε πρόβες και να επιστρέψουμε με ασφάλεια. Τα θέατρα ανοικτού χώρου λένε πως ανοίγουν στις εννέα Ιουνίου, ωστόσο χωρίς πρόβες δεν τα καταφέρουμε».

Το ακριβές αποτέλεσμα της εφαρμογής των μέτρων, είδε στην πράξη η ηθοποιός Βαλεντίνα Σοφοκλέους, αφού τα γυρίσματα της σειράς Χάλκινα Χρόνια, στην οποία συμμετέχει έχουν επαναρχίσει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα.

«Κρατούμε αποστάσεις δύο μέτρων, κάνουμε πρόβες με τις μάσκες μας, αποστειρώσεις των ρούχων μας, φορούμε γάντια. Προς το παρόν αρχίσαμε τα εξωτερικά γυρίσματα».

Την ρωτήσαμε εάν λόγω των μέτρων, έπρεπε να κοπούν οι ερωτικές σκηνές ή σκηνές επαφής μεταξύ των ηθοποιών.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με θέατρο που πρέπει να ολοκληρώσεις μια κίνηση. Έχουμε να κάνουμε με τηλεόραση. Έχουμε καλούς σκηνοθέτες και χειριστές κάμερας, που ξέρουν τι να κάνουν ώστε να εξάρει τη φαντασία του ο θεατής και να καταλάβει πως εδώ τώρα, έχει παιχτεί μια ερωτική σκηνή. Δεν θα μειωθεί η ποιότητα της δουλείας, αλλά γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την υγεία μας».

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα στον κινηματογράφο, όπου ο ρεαλισμός διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Η σκηνοθέτης Γιάννα Αμερικάνου, αναφέρει πως θα αλλάξουν αρκετά στα γυρίσματα.

«Υπάρχει ένας οδηγός με τα βασικότερα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τις παραγωγές. Κάποιες σκηνές που ήταν πιο άμεσες θα πρέπει να αλλάξουν. Οι ερωτικές σκηνές θα πρέπει να αλλάξουν. Ένα φιλί θα πρέπει να ελέγχεται. Υπάρχει πλήγμα στο ρεαλισμό και θα υπάρξει και μια υποσυνείδητη λογοκρισία από το δημιουργό στο πώς πρέπει να γυρίζει κάποιες σκηνές. Επίσης λόγω των μέτρων, θα ανέβει και το κόστος μιας παραγωγής. Θα δούμε πως όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν στην πράξη».

Υπέδειξε δε πως το τοπίο είναι ζοφερό στον κινηματογράφο στην Κύπρο, αφού λόγω των περιοριστικών μέτρων και του οικονομικού πλήγματος, ήδη πάγωσαν ταινίες, τα γυρίσματα των οποίων θα ξεκινούσαν το καλοκαίρι.

«Ξέρω συναδέλφους που σταμάτησαν τις παραγωγές ταινιών στην Κύπρο. Είναι ένα τεράστιο πλήγμα, επειδή χάνεις ηθοποιούς, συντελεστές, το timing μιας στιγμής δημιουργίας. Θα γίνονταν δύο με τρεις παραγωγές αυτό το καλοκαίρι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»