Συνοφρυωμένοι οι εκπαιδευτικοί εταίροι-Μελετούν τα μέτρα και λαμβάνουν αποφάσεις

Μικρό καλάθι κρατάνε οι εκπαιδευτικοί εταίροι για τις αποφάσεις τη Κυβέρνησης, όσον αφορά στην επιστροφή στα σχολεία, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να είναι πολύ προβληματισμένοι με τις αποφάσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας σε δηλώσεις στα ΜΜΕ του ανέφερε πως η απόφαση της Κυβέρνησης έχει παρθεί χωρίς να προηγηθεί ο όποιος διάλογος, σημειώνοντας πως αυτό που έχει ανακοινωθεί σήμερα είναι συζητηθεί πριν δώδεκα ημέρες. Το κύριο ζήτημα που τους προβληματίζει είναι η μαζική επιστροφή χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών
 
«Τονίσαμε και στον Πρόεδρο και τον Υπουργό πως η ευθύνη για οποιοδήποτε κρούσμα παρουσιαστεί ανήκει αποκλειστικά στην Κυβέρνηση και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εκείνο που προτάξαμε είναι πως θα έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας να επικεντρωθεί στους τελειόφοιτους και στην διεξαγωγή των παγκυπρίων και από εκεί και πέρα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα».
 
Ο κ. Χατζησάββας σημείωσε πως τους εξέπληξε η απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία επικαλέστηκε την Επιδημιολογική Ομάδα, δηλώνοντας πως θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα της οργάνωσης, ώστε να λάβουν αποφάσεις.
 
Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση της Κυβέρνησης για την ευθύνη που θα φέρουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα, ο πρόεδρος της οργάνωσης καθηγητών ανέφερε πως το μόνο που τους είπαν είναι πως αυτή είναι η απόφαση της Κυβέρνησης.
 
Ο κ. Χατζησάββας τόνισε πως το πιο σημαντικό ζήτημα είναι πως θα συνυπάρξουν τόσοι πολλοί μαθητές και καθηγητές στις σχολικές μονάδες όλοι μαζί.
 
«Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ θα συνέλθει για να ενημερωθεί και να λάβει αποφάσεις. Υπάρχει προβληματισμός και θα τα μελετήσουμε όλα. Δεν είναι κανένας υπόχρεος να παίζει με την υγεία του καθενός. Δεν λέμε ότι παίζουν με την υγεία μας, αλλά η ευθύνη είναι δική τους».  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία-Η εναλλάξ φοίτηση και ο διαχωρισμός των μαθητών
 
Δεν έμειναν ικανοποιημένοι ούτε οι δάσκαλοι
Δεν ικανοποίησαν ούτε τους δασκάλους οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, για επιστροφή στα σχολεία, με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΕΔ, Χάρη Χαραλάμπους να αναφέρει πως άλλα τους είχαν αναφέρει τη Δευτέρα και άλλα ανακοινώθηκαν σήμερα.
 
«Κάθε μέρα ακούμε διαφορετικά πράγματα. Την προηγούμενη Δευτέρα είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και επί λέξη μας είχαν πει ότι σχολεία δεν ανοίγουν τον Ιούνιο, ότι τα νηπιαγωγεία πολύ δύσκολα ανοίγουν τον Ιούνιο, τα ειδικά σχολεία δεν ανοίγουν καθόλου και αν ανοίξουν σχολεία τον Ιούνιο θα είναι μόνο για λίγες ημέρες και τέλη Ιουνίου. Τι άλλαξε και σήμερα ακούστηκαν άλλα πράγματα δεν μπορώ να γνωρίζω».
 
Όπως σημείωσε, από τη στιγμή που είναι απόφαση της Κυβέρνησης, είναι υποχρεωμένοι να τα εφαρμόσουν, όμως αυτό που θα ζητήσουν είναι να υπάρχουν ξεκάθαρα υγειονομικά πρωτόκολλα, επειδή πρώτο μέλημα είναι η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
 
Αναφερόμενος στα νηπιαγωγεία, ο κ. Χαραλάμπους υπέδειξε πως ο υπουργός Παιδείας τους ανέφερε πως είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν τα παιδιά των νηπιαγωγείων, επειδή είναι μικρά παιδιά και δύσκολα μπορούν να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο.
 
«Έχουν ανατραπεί όλα όσα μας είχαν πει τη Δευτέρα και σήμερα μας έχουν πει ακριβώς τα αντίθετα. Η απόφαση για το άνοιγμα έχει παρθεί από την Κυβέρνηση, εμείς ως ΠΟΕΔ είτε σήμερα, είτε αύριο θα συνεδριάσουμε για να δούμε ποιες προϋποθέσεις θα θέσουμε για την ασφάλεια στα σχολεία και από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία, για σκοπούς εκπαίδευσης».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή-Επιστρέφουν τελικά το Μάιο οι μαθητές στα σχολεία
 
«Έμειναν αναπάντητα πολλά ερωτήματα»
Απογοητευμένοι με τα μέτρα της Κυβέρνησης παρουσιάζονται και οι μαθητές, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους, αφήνουν αιχμές για μονόπλευρες αποφάσεις, χωρίς διάλογο.
 
Σε ανακοίνωσή της, η ΠΣΕΜ αναφέρει πως για ακόμη μι φορά δεν έγινε διάλογος μεταξύ των φορέων, αλλά ανακοινώθηκαν τα μέτρα, που πήρε η Κυβέρνηση πριν την σύσκεψη. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
 
Όπως αναφέρεται, δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν τα σχολεία, τόσο για τους τελειόφοιτους, όσο και για τους υπόλοιπους μαθητές. Παράλληλα, σημειώνεται πως θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόνοια για μέτρα προστασίας για όλους τους μαθητές και τους καθηγητές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνουν απροβίβαστο στην Κυβέρνηση και αντιδρούν στην επιστροφή τους οι μαθητές
 
Αυστηροί κριτές για εφαρμογή των πρωτοκόλλων οι γονείς
Αυστηροί κριτές θα είναι οι γονείς, ώστε να διασφαλίσουν πως θα εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα της Κυβέρνησης στα σχολεία.
 
Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, σέβονται την απόφαση της Κυβέρνησης, παρόλο που είχαν διαφορετικές απόψεις.
 
Σημείωσε, παράλληλα, πως τους ικανοποίησαν οι απαντήσεις που έλαβαν για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς επίσης και για τις πρόνοιες που υπάρχουν, όσον αφορά στο σενάριο παρουσίασης κρουσμάτων ανάμεσα στους μαθητές.
 
Ο κ. Διονυσίου σημείωσε πως θεωρούν ικανοποιητική και την ημερομηνία έναρξης των Παγκύπριων Εξετάσεων, αφού θα δώσει αρκετό χρόνο σε μαθητές και καθηγητές να κάνουν επαναλήψεις. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν θα πραγματοποιηθούν τελετές αποφοίτησης για τους τελειόφοιτους.
 
Αναφερόμενος στους μαθητές άλλων τάξεων, ο κ. Διονυσίου τόνισε πως θα συνεχίσουν τα μαθήματα, ωστόσο δεν θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι