Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την επιστροφή στα θρανία-Νέα σύσκεψη στο Προεδρικό

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται οι σχεδιασμοί και τα πλάνα του Υπουργείου Παιδείας, για την επαναλειτουργία των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών, εκτός των τελειόφοιτων στα θρανία. Ο Πρόδρομος Προδρόμου ενημέρωσε το Νίκο Αναστασιάδη χθες το πρωί, κατά τη σύσκεψη που είχαν στο Προεδρικό, ενώ σήμερα αναμένεται να τεθούν όλα ενώπιον των εκπαιδευτικών, των μαθητών και τω γονιών και στη συνέχεια αναμένονται σημντικές ανακοινώσεις από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πονοκέφαλος η επιστροφή των μαθητών, συσκέψεις επί συσκέψεων στο Προεδρικό
 
Στις 9:30 αναμένεται να ξεκινήσει στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η σύσκεψη με εκπροσώπους των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, των οργανωμένων γονέων Μέσης και Δημοτικής και της ΠΣΕΜ. Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας θα θέσει ενώπιον των εμπλεκομένων όλα όσα αφορούν την ενδεχόμενη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, όπως για παράδειγμα πόσοι καθηγητές αναμένεται να μην επιστρέψουν, αφού ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, πώς θα γίνεται η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία με τα λεωφορεία κλπ.  
 
Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδομος Προδρόμου αναμένεται να ανακοινώσει όλες τις αποφάσεις που έχει λάβει η Κυβέρνηση, για την παιδεία και τη δεύτερη φάση χαλάρωσης των μέτρων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιδράσεις για την ύλη των εξετάσεων-Φωνές μαθητών και καθηγητών για την χημεία

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για επιστροφή των μαθητών στα θρανία 
Δεν είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολείων ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος ανέφερε στον REPORTER πως τα σχολεία είναι χώρος που μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού.
 
«Επίσης δεν είμαι υπέρ της οποιασδήποτε έκθεσης του πληθυσμού για την ανοσία της αγέλης. Κάποιοι υποστηρίζουν πως μπορεί να εκτεθούν τα παιδιά. Εγώ διαφωνώ κάθετα με αυτή την αντίληψη. Δεν πρέπει να εκθέσουμε κανένα σε αυτόν τον ιό. Εάν είναι εφικτό, θα ήταν καλύτερα να μην ανοίξουν τα σχολεία. Υπάρχουν, όμως πιέσεις και από την κοινωνία, ότι πρέπει να ανοίξουν επειδή οι γονείς πολλών παιδιών έχουν δουλειές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος στην αγωνία-Αυτή είναι η ύλη των Παγκύπριων Εξετάσεων

Όπως σημείωσε ο κ. Κωστρίκης, αρκετοί γονείς θα πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους κι έτσι τα παιδιά θα τα προσέχουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες και μεταξύ των δύο λύσεων, προτιμά να ανοίξουν τα σχολεία, αφού πρέπει να προστατεύουμε τις ευάλωτες ομάδες, σαν κόρη οφθαλμού.
 
«Θα μπορούσε εάν ανοίξει το σχολείο να είναι εθελοντικό. Για παράδειγμα έχει γονείς που δεν δουλεύουν και προτιμούν να έχουν τα παιδιά τος σπίτι. Πρέπει να τους δώσουμε αυτό το δικαίωμα και τα παιδιά τους να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση».
 
Αναφερόμενος στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ο κ. Κωστρίκης σημείωσε πως δεν έχει τόση έγνοια για την επιστροφή τους, αφού είναι μεγάλα παιδιά και μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας, σε αντίθεση με τους πιο μικρούς μαθητές.
 
Από πλευράς του, το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπστήμιο Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε πως πρώτα θα πρέπει να έχουμε εικόνα από τις άλλες χώρες, που έχουν ανοίξει τα σχολεία τους και ανάλογα με το τι διαφάνηκε, να πράξουμε κι εμείς αναλόγως.
 
«Εάν σε αυτές τις τρεις εβδομάδες μέχρι τη δεύτερη φάση δείξουν ότι οι επιδημιολογικοί μας δείκτες είναι τέτοιοι που ο κίνδυνος θα έχει σχεδόν εκλείψει, από την άποψη ότι έχουμε μηδενική εγχώρια εξάπλωση, όπως είχαμε τη Δευτέρα και αυτό συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες και παρόλο που χαλάρωσαν τα μέτρα, συνεχίζεται να παρατηρείται αυτό, σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα να ανοίξουν τα σχολεία».
 
Ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να περάσει η πρώτη φάση και να μελετηθεί και στην συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις, ενώ τόνισε πως είναι σημαντική και η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρξει από την επιστροφή των τελειόφοιτων.
 
«Αν δεν υπάρξει εκεί κανένα πρόβλημα, τότε θα μπορούσαμε έτσι δειλά-δειλά να ανοίξουμε και για τις άλλες τάξεις τουλάχιστον των Γυμνασίων και ίσως των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών, προς το τέλος του μήνα. Θα έχουμε και το παράδειγμα της Ελλάδας και αναλόγως θα πράξουμε κι εμείς. Εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα και από τις εμπειρίες άλλων χωρών».
 
Καταλήγοντας, κάλεσε τους μαθητές να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως τα τηρούν και οι ενήλικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Αμφισβητεί τη μαρτυρία Καραγιάννη που έδειξε στραγγαλισμό του Θανάση η πλευρά της Εισαγγελίας
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί