Αντί τζιν παράγουν πλέον αντισηπτικά και χαρίζουν τη μισή τους παραγωγή

Κάποιος άλλος στη θέση τους, θα θεωρούσε αυτό που τους συνέβη μεγάλη ατυχία. Μπορεί και να τα παρατούσε… Ο Άρης και η Μαριάννα Αριστείδου από τη Λευκωσία, όμως, αποφάσισαν να μετατρέψουν την ατυχία σε ευκαιρία. Ευκαιρία για να συνεχίσουν τη δραστηριότητα της επιχείρησής τους, αλλά και να προσφέρουν στην κοινότητα.

Επέστρεψαν από την Αμερική, για να πραγματοποιήσουν το μεγάλο τους όνειρο. Έπειτα από μια μακρόχρονη και δαπανηρή προσπάθεια, κατάφεραν να ανοίξουν τον Ιανουάριο του 2020, το πρώτο μικρο-αποστακτήριο στην Κύπρο. Το Aristides Distilling, το οποίο είναι το πρώτο ολοκληρωμένο (full-range) artisan αποστακτήριο (craft distillery) που ιδρύθηκε στην Κύπρο, με στόχο την παραγωγή premium handcrafted αποσταγμάτων από κυπριακές πρώτες ύλες. 

Ετοίμασαν τα πάντα και το Μάρτιο θα παρουσίαζαν την πρώτη από τρεις συνταγές τζιν, που παρασκευάστηκε αποκλειστικά από κυπριακά βότανα.

Η πανδημία τους χάλασε τα σχέδια αλλά δεν τους γκρέμισε τα όνειρα. Άρχισαν να παράγουν αλκοόλη και μετέτρεψαν το αποστακτήριο τους, σε μονάδα παραγωγής αντισηπτικών, που είναι πλέον είδη πρώτης ανάγκης για όλους.
Μας οδήγησε σε αυτούς μια ανάρτηση στο facebook, με την οποία καλούσαν τον κόσμο να τους βοηθήσει να διαθέσουν δωρεάν σε νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλους οργανισμούς, τη μισή τους παραγωγή.

Μεταξύ άλλων στο post ανέφεραν «Η πρώτη μας σκέψη ήταν να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε την κοινότητα, μιας και ο εξοπλισμός που διαθέτουμε μας παρέχει την δυνατότητα παραγωγής αιθανόλης (αλκοόλ) ψηλού βαθμού (92 - 96% ABV). Έτσι αρχίσαμε την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης για την χρήση σε αντισηπτικά χεριών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Π.Ο.Υ… Ψάχνουμε άτομα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να έρθουμε σε επαφή μαζί τους για να διαθέσουμε αυτά τα λίτρα σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη».
Ο REPORTER, αναζήτησε το ζευγάρι που κρύβεται πίσω από το όλο εγχείρημα. Τον Άρη και τη Μαριάννα, η κοινή πορεία των οποίων ξεκίνησε από το Μιζούρι των ΗΠΑ.
 
Η Μαριάννα Κτωρίδου-Αριστείδου μας μίλησε για την ιστορία τους, για τις επίπονες προσπάθειες που έκαναν για τη δημιουργία του μικρο-αποστακτήριου και για την απόφασή τους να αρχίσουν παραγωγή αντισηπτικών.
 
«Η δική μου ιστορία με τα αποστακτήρια ξεκινά πριν οκτώ χρόνια, αλλά του άντρα μου ξεκίνησε πριν δώδεκα χρόνια, αφού κατοικούσε στην Αμερική. Ήρθε σε επαφή με το ADI (American Distiller’s Institute), που είναι ένας οργανισμός σκεπή με όλα τα μικρο-αποστακτήρια των ΗΠΑ. Τον έφερε σε επαφή με ένα νεοσύστατο μικρο-αποστακτήριο στο Μιζούρι. Εκεί ξεκίνησε να μαθαίνει την τέχνη της παραγωγής αποσταγμάτων. Έγινε συνιδιοκτήτης και παρήγαγαν ρούμι και ουίσκι. Το 2013 πήγα κι εγώ και ανέλαβα το μάρκετινγκ επειδή έχω προϊστορία στο χώρο της διαφήμισης. Τρία από τα προϊόντα τους, βραβεύτηκαν και πήραν αρκετές διακρίσεις στην Αμερική.

Το 2016, αποφασίσαμε πως ήρθε ο καιρός να επιστρέψουμε στην Κύπρο, για να στήσουμε ένα σύγχρονο μικρο-αποστακτήριο στην Κύπρο, το οποίο να ασχοληθεί με την παραγωγή ποιοτικών αποσταγμάτων με πρώτες ύλες πέραν αυτής του σταφυλιού. Ένα αποστακτήριο το οποίο να αναδεικνύει όλες τις πρώτες ύλες του τόπου μας και τα αρώματα της υπέροχης μας φύσης, που περνά μια αναγέννηση τα τελευταία χρόνια με τις ευεργετικές βροχές που είχαμε. Θέλαμε ν’ ανατρέψουμε την γενική άποψη ότι δεν μπορούμε να παράγουμε ποιοτικά αλκοολούχα ποτά στην Κύπρο (πέραν φυσικά των παραδοσιακών)».
Η ιδέα για την παραγωγή αντισηπτικών
Έτσι, δημιούργησαν ένα εργοστάσιο παραγωγής στο Τσέρι, το οποίο άρχισε να παράγει τζιν σε πρώτη φάση και στην συνέχεια ρούμι, βότκα και ουίσκι.

«Είμαστε το πρώτο μικρο-αποστακτήριο, στην Κύπρο. Έχουμε ως γνώμονα και φιλοσοφία να αναδείξουμε την φύση της Κύπρου. Η παραγωγή μας ξεκινά από το χωράφι και σταματά στο μπουκάλι! Είμαστε παρόντες και επηρεάζουμε όλη την διαδικασία - πήγε ο ίδιος ο Άρης, ο άντρας μου και πήρε συγκεκριμένες ποικιλίες σπόρων να φυτέψουν οι γεωργοί, κριθάρι και σιτάρι. Ο εξοπλισμός μας είναι σύγχρονος και ευέλικτος, κάτι που μας προσφέρει απόλυτο έλεγχο κατά την διαδικασία και την ποιότητα της κάθε απόσταξης. Αυτό ήταν που μας επέτρεψε να μπορούμε να παράξουμε από τζιν μέχρι και αντισηπτικά».

Πρόλαβαν να δουλέψουν, μόλις λίγες βδομάδες μέχρι που τους άλλαξε τα σχέδια η πανδημία.

«Ανοίξαμε πρώτη Ιανουαρίου του 2020. Μέσα Μαρτίου, είχαμε ολόκληρο πλάνο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την παρουσίαση του πρώτου μας τζιν. Μας πρόλαβε, όμως η πανδημία. Σκεφτήκαμε πως πρέπει να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε αντισηπτικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε αιθυλική αλκοόλη, ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. Το γεγονός ότι είναι κλειστά τα αεροδρόμια μας δυσκόλεψε στο να βρούμε μπουκάλια να το βάλουμε. Δεν υπήρχαν στην αγορά συσκευασίες τύπου σπρέι και αυτά που υπάρχουν, τα χρησιμοποιούν για τη δική τους παραγωγή. Έπρεπε να φέρουμε από το εξωτερικό, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο αφού λόγω των περιορισμών, αυξήθηκαν πολύ οι τιμές. Μας έλεγαν κιόλας ότι θα έπαιρνε μήνες να έρθουν.

Έτσι σκεφτήκαμε να τα βάλουμε σε συσκευασίες των τεσσάρων λίτρων, αφού ο κόσμος χρησιμοποιεί συνέχεια αντισηπτικά. Ο κάθε ένας στο σπίτι του έχει ένα σπρέι μπουκάλι, για να βάλει το αντισηπτικό και μπορεί να το βάζει παντού, στα χέρια, στα ρούχα και σε κάθε επιφάνεια. Επιλέξαμε να είναι άοσμο, μήπως κάποιος έχει αλλεργίες. Θα μπορούσε κάποιος να βάλει αιθέρια μέσα για να μυρίζει. Η διάθεση γίνεται από την αποθήκη μας στο Τσέρι, τηρώντας ταυτόχρονα τους νέους κανόνες προστασίας (ο πελάτης θα πρέπει να μείνει στο αυτοκίνητο για να του τα παραδώσουμε εμείς). Μπορεί να γίνει παράδοση και μέσω κούριερ. Σύντομα,όμως, θα υπάρχει το on-line shop μας στη σελίδα μας».

Η προσφορά στην κοινότητα
Παρήγαγαν μέχρι στιγμής 400 λίτρα αντισηπτικού και άρχισαν να αναζητούν γηροκομεία, οικογένειες που έχουν ανάγκη, καθώς και άλλους οργανισμούς για να διαθέσουν δωρεάν τη μισή τους παραγωγή.

«Αποφασίσαμε ότι τα μισά, θα τα διαθέσουμε δωρεάν στην κοινότητα. Σε κάποιο γηροκομείο, οργανισμό, κλινική ή κάποια οικογένεια που έχει ανάγκη ή άτομα που θεωρούνται ευάλωτες ομάδες. Τα υπόλοιπα  θα είναι προς πώληση. Στις 27 Απριλίου, το ανακοινώσαμε στο facebook, όπου ζητούσαμε να βρούμε κόσμο για να το διαθέσουμε. Η ανταπόκριση ήταν απίστευτη. Ήδη επικοινώνησαν μαζί μας Κέντρα ηλικιωμένων, από την Μητρόπολη Ταμασού (όπου προμηθεύουν φαγητό σε οικογένειες Κυπρίων και αλλοδαπών), επικοινωνήσαμε με οργανισμούς στήριξης καρκινοπαθών και άλλους. Ακόμα παίρνουμε τηλεφωνήματα. Θέλουμε να πάνε σε αρκετούς ανθρώπους, όχι μόνο σε μια μερίδα. Θέλουμε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν πιο πολλά άτομα παγκύπρια και όχι μόνο στη Λευκωσία».
 
Φιλοσοφία ζωής
Δεν θα τα βάλουν κάτω, αναφέρει η Μαριάννα παρά το γεγονός πως η πανδημία ανέτρεψε τα σχέδιά τους και έβαλε στην άκρη το μεγάλο τους όνειρο.

«Είναι για όλους μια δύσκολη περίοδος, που μας έβγαλε εκτός πλάνων. Δεν είναι μόνο εμάς. Για μας είναι φιλοσοφία ζωής. Πρέπει να βλέπεις τα δεδομένα μπροστά σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτά. Μπορείς με κάποιες μικρές διορθωτικές κινήσεις ή ακόμη και μεγάλες ν’ ανταποκριθείς στις νέες συνθήκες. Σίγουρα δεν αφήνουμε τα όνειρά μας και δεν θα σταματήσει η παραγωγή των ποτών που ετοιμάζουμε, αλλά αυτό θα γίνει με άλλους ρυθμούς και με άλλες προτεραιότητες και πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του κόσμου. Ο Άρης συνέχισε να πηγαίνει στο αποστακτήριο, για να βγάλει το αντισηπτικό και εγώ εργάζομαι από σπίτι, επειδή ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Ήταν μια πρόκληση για όλους μας αυτή η ιστορία».

Έχουμε και στην Αμερική οικογένεια, οπόταν για μας δεν σταματά στην Κύπρο ο φόβος. Έχουμε την έγνοια τους. Σίγουρα, όμως, νιώθουμε πιο ασφαλείς στην Κύπρο για τα μέτρα που λήφθηκαν, σε σχέση με άλλες χώρες και ειδικά στην Αμερική».
 
Η ιστορία του Άρη και της Μαριάννας και η επιμονή τους να κρατήσουν ζωντανό το όνειρό τους, είναι μια ιστορία έμπνευσης. Είναι η απόδειξη πως δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας, ακόμη κι αν πρέπει να τα αφήσουμε για λίγο στην άκρη, ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και να παλεύουμε μέσα από αυτές. Η προσφορά τους στην κοινότητα δε, είναι αξιέπαινη και πολύτιμη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»