Δεν επιστρέφουν οι φοιτητές του Παν. Κύπρου-Μέσω διαδικτύου οι τελικές εξετάσεις

Δεν επιστρέφουν στις αίθουσες διδασκαλίας οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τον Πρύτανη να διαμηνύει πως οι τελικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτύου, τονίζοντας πως το πανεπιστήμιο έχει ήδη εξοπλιστεί με τα απαραίτητα εφόδια για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, σημείωσε πως τα μαθήματα έχουν ήδη τελειώσει, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Όπως τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, η χρονιά έχει ήδη πάρει παράταση, αφού κανονικά θα ολοκληρωνόταν συντομότερα.
 
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου υπέδειξε πως το Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις να γίνουν διαδικτυακά, στα πλείστα μαθήματα. Όπως υπέδειξε, μόνο σε ελάχιστα μαθήματα δεν θα εφαρμοστεί αυτό, αφού εξ αντικειμένου είναι δύσκολο, καθώς υπάρχουν εργαστήρια, πρακτική άσκηση κλπ.
 
Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε πως για αυτά τα μαθήματα, θα περιμένουν ακόμη λίγες ημέρες, ώστε να βρουν ένα σωστό τρόπο να χειριστούν το θέμα.
 
Οι διαφορετικοί τύποι μιας εξ αποστάσεως εξέτασης
Ο Τάσος Χριστοφίδης αναφέρθηκε και στους διαφορετικούς τύπους των εξ αποστάσεων εξετάσεων, σημειώνοντας πως ακόμη και μέσω διαδικτύου, δεν είναι εύκολες οι εξετάσεις.
 
«Υπάρχουν διάφοροι τύποι εξ αποστάσεως εξέταση. Η εξέταση με ανοιχτά βιβλία, σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή υπάρχουν αυτά τα συστήματα που μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτού του είδους την εξέταση. Υπάρχει η προφορική εξέταση μέσω διαδικτύου και αυτό είναι πολύ εφικτό. Υπάρχει και ο εφικτός και υπάρχει και η “take home” εξέταση. Υπάρχει και η δυνατότητα να αντικατασταθεί η τελική εξέταση με εργασίες, ή να διαφοροποιηθούν τα άλλα κριτήρια για τη βαθμολογία των φοιτητών. Υπάρχουν επιλογές και έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε κάθε συνάδελφο να επιλέξει τι ταιριάζει στο μάθημά του και να το εφαρμόσει».
 
Όπως σημείωσε, η εξέταση τύπου «take home», μπορεί να ακούγεται εύκολη, ωστόσο δεν είναι, τονίζοντας πως είναι μια εξέταση που απαιτεί συγκέντρωση. Ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε πως τα κυπριακά πανεπιστήμια δεν είναι εξειδικευμένα με αυτές τις εξετάσεις, ωστόσο στα πανεπιστήμια του εξωτερικού χρησιμοποιείται αρκετά συχνά.
 
«Είναι ένας κλασσικός τρόπος εξ αποστάσεως εξέταση. Ωστόσο, δεν σημαίνει πως η εξέταση που παίρνει στο σπίτι, θα έχει την ίδια μορφή με την εξέταση που θα είχε αν γινόταν σε μία αίθουσα διδασκαλίας. Μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική εξέταση, που θέλει πάρα πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί. Η εξέταση είναι τέτοια που δεν είναι εύκολο για κάποιο να τη λύσει ή να βρει απαντήσεις από τις σημειώσεις του. Θα χρησιμοποιήσει τη σκέψη του, τις γνώσεις του, τις σημειώσεις του και όλα όσα παρακολούθησε κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, για να μπορέσει να δώσει απαντήσεις και θα δίνεται περιθώριο μίας-δύο ημερών για να μπορεί να υποβάλει το γραπτό του, μέσα από τον υπολογιστή».
 
Καμία έκπτωση στη βαθμολογία
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κληθείς να αναφέρει αν θα γίνει μία ειδική πρόνοια για τη βαθμολογία των τελειοφοίτων φοιτητών, ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει καμία έκπτωση, αφού σκοπός είναι να μην χάσει το κύρος του, το πτυχίο που θα λάβουν.
 
«Δεν θα είναι πιο εύκολες οι εξετάσεις, δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Θέλουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδά μας και υπάρχουν και κάποιες πρόνοιες του φορέα διασφάλισης ποιότητας και του Ευρωπαϊκού φορέα διασφάλισης ποιότητας, στην ανώτατη εκπαίδευση και τα φυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού. Επειδή χρησιμοποιούμε άλλους τρόπους εξέτασης και όχι με τη φυσική παρουσία, δεν σημαίνει ότι κάνουμε εκπτώσεις. Ίσα-ίσα που αρκετοί τρόποι εξέτασης είναι και πιο δύσκολοι».
 
Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας για τις Παγκύπριες Εξετάσεις
Ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε, εξάλλου, πως βρίσκονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, για τις Παγκύπριες Εξετάσεις και την εισδοχή νέων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο.
 
«Μας ενημερώνει ο υπουργός Παιδείας. Είχαμε μιλήσει και με είχε ενημερώσει πως οι εξετάσεις θα γίνουν κ.ο.κ. Τόσο οι Παγκύπριες Εξετάσεις, όσο και οι βαθμοί πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο διέπονται από μία νομοθεσία, που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, λόγω της πανδημίας. Οι εξετάσεις θα γίνουν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, αλλά κάποιες πρόνοιες δεν μπορούν να ισχύσουν και θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική ρύθμιση, που να επιτρέπει να διαφοροποιηθεί η διαδικασία. Οι βάσεις δεν επηρεάζονται από την κατάσταση, εξάλλου και δεν θα εξαρτηθεί το επίπεδο από την πανδημία».  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών