«Εάν ένα παιδί ήταν θύμα δυστυχήματος τι θα γινόταν;»

Απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται το Υπουργείο Παιδείας, για την επιστοφή των τελειόφοιτων μαθητών καθώς και για την εξεταστέα ύλη έδωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε πως ξεκίνησε κύκλο επαφών με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΠΟΕΔ και διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Παιδείας έχει σχεδιάσει τα πάντα.

«Στο Υπουργείο έχουμε πλήρη σχεδιασμό και για την προδημοτική και για τη δημοτική εκπαίδευση καθώς  και για την ενδεχόμενη λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων. Χρειάζεται κάποιες μέρες ακόμη να γίνει κάποιος διάλογος. Έχουμε κάνει το σχεδιασμό για Παγκύπριες Εξετάσεις. Τη Δευτέρα θα έχουν όλοι την ύλη. Έπεται η ανακοίνωση για τις ημερομηνίες των εξετάσεων. Απαραίτητο είναι πρώτα από όλα να βάλουμε ως προτεραιότητα το ζήτημα υγείας. Έχουμε πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να κοινοποιηθούν».

Ο κ. Προδρόμου διευκρίνισε πως θα προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες και θα ληφθεί μέριμνα για τα παιδιά που δεν μπορούν να φοιτήσουν.

«Η Δημόσια εκπαίδευση έκανε άσκηση σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και πέτυχε αν και υπάρχουν πράγματα να βελτιώσουμε. Και τώρα θα γίνει το ίδιο. Θα απολυμανθούν οι χώροι. Έχω ακούσει παρατηρήσεις από εκπαιδευτικούς, είμαι όμως βέβαιος πως θα ανταποκριθούν στο καθήκον όπως έκαναν και με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Ο υπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί εάν εντοπιστει θετικό κρούσμα σε σχολείο.

«Αυτό είναι θέμα όλων των πολιτών. Εάν εντοπιστεί κρούσμα σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τι θα γίνει; Προβλέπεται από τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας τι θα γίνει. Με τις εξετάσεις ισχύει, ότι γίνεται πάντα. Εάν κάποιος δεν μπορεί να παρευρεθεί στις εξετάσεις, θα γίνει αυτό που γινόταν και πέρσι. Άλλα για όλα υπάρχουν λύσεις».

Και διερωτήθηκε, «πόσους 16χρονους, είδατε στη χθεσινή ανακοίνωση των κρουσμάτων που έπρεπε να μπουν σε νοσοκομείο; Κανένα. Άρα αυτή είναι μια θεωρητική συζήτηση».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι πρόκειται για το μέλλον ενός παιδιού και ότι εάν προσβληθεί, θα χάσει την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «και πέρσι ήταν σημαντικό. Εάν γινόταν αυτοκινητιστικό δυστύχημα και ένα παιδί ήταν θύμα τι γινόταν; Καταργούνταν οι Παγκύπριες εξετάσεις, γινόταν οι εξετάσεις τον Σεπτέμβριο;».

Σε υπόδειξη του δημοσιογράφου πως το αυτοκινητιστικό δυστύχημα δεν μπορούμε να το προβλέψουμε ο υπουργός Παιδείας απάντησε πως «αυτά δεν είναι πραγματικά προβλήματα. Το ζήτημα είναι ότι 5,5 χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες θα πάνε σχολείο στις 11 Μαΐου. Πρέπει το σχολείο να είναι έτοιμο να τους υποδεχθεί και πρέπει να ξεκινήσουμε τη διδασκαλία για όσο χρόνο παραμένει, διότι τα παιδιά επί 2 μήνες ήταν κλεισμένα στο σπίτι. Η επιστροφή στο σχολείο είναι ημέρα χαράς, άρα να κάνουμε αυτό που περιμένουν οι τελειόφοιτοι και να μην συζητάμε για άλλα. Σε άλλες χώρες ανοίγουν τα σχολεία με την ψυχή στο στόμα. Μπράβο μας στην Κύπρο που τα καταφέραμε».

Ο Υπουργός Παιδείας, ανέφερε ότι θα έχει εντός της ημέρας σύσκεψη και με την ΠΟΕΔ και ακολούθως θα ανακοινωθεί πότε θα ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία.

«Η Κυβέρνηση έχει σχεδιασμό για τα πάντα και θα μιλήσουμε με την ΠΟΕΔ και θα ανακοινώσουμε πότε θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν με 12 παιδιά, άρα χρειάζονται οι διπλάσιες αίθουσες. Προσωπικό υπάρχει».

Θα επιστρέψουν όπως ξεκαθάρισε για λιγότερες, μέρες όμως και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου καθώς και οι μαθητές γυμνασίων.

Δειτε Επισης

Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»
Δωρεάν είσοδο σε μνημεία για την Πέμπτη εξήγγειλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων