Οι 12 υποδείξεις στα καταστήματα-Οι δοκιμές ρούχων και οι πληρωμές

Οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου σε συνθήκες Κορωνοιού, εξέδωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.
 
Με βάση την περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσία πρέπει να τηρούνται οι πιο κάτω οδηγίες από αυτοεργοδοτούμενους, εργοδοτούμενους ή άλλους εργαζόμενους σε μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.
 
1. Τοποθέτηση αντισηπτικών διαλυμάτων (με περιεκτικότητα αλκοόλης μεγαλύτερη από 60%) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε κάθε είσοδο και έξοδο του υποστατικού για χρήση από το προσωπικό από τους πελάτες ή επισκέπτες. Εάν ο μηχανισμός εισόδου είναι αυτόματος, τότε το διάλυμα μπορεί να τοποθετηθεί στην εσωτερική πλευρά της εισόδου. Εάν κατά την είσοδο στο υποστατικό απαιτείται άνοιγμα της πόρτας με χερούλι, τότε συστήνεται εφαρμογή πλυσίματος των χεριών πριν και μετά την είσοδο με τοποθέτηση διαλυμάτων και από τις δύο πλευρές (έσω και έξω) της πόρτας του υποστατικού.
 
2. Το προσωπικό εργασίας πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζει σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα χρήση αντισηπτικού διαλύματος (με περιεκτικότητα αλκοόλης μεγαλύτερη από 60%) πριν την είσοδο και έξοδο από το υποστατικό και καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους ή παραμονής τους στο χώρο αυτό. Εάν είναι εφικτό να χρησιμοποιείται σύστημα με μηχανισμό χωρίς άγγιγμα χεριών όπου δεν χρειάζεται επαφή με το χέρι κατά την εφαρμογή υγιεινής των χεριών.
 
3. Ο χώρος του υποστατικού να αερίζεται ικανοποιητικά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Να αποφεύγεται η χρήση κλιματιστικών και εκεί που είναι απαραίτητο το σύστημα κλιματισμού να μην ανακυκλώνει τον αέρα εσωτερικού χώρου και να εισάγεται φρέσκος αέρας στο χώρο εργασίας.
 
4. Το υποστατικό να καθαρίζεται καθημερινά ακολουθώντας τις καθημερινές πρακτικές καθαριότητας με έμφαση στα ακόλουθα: α. Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται συχνά όπως τα πόμολα, τα γραφεία και όλων των επίπλων με καθαριστικό διάλυμα (είτε αλκοολούχο διάλυμα είτε αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης) β. Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση της τουαλέτας και των επιφανειών του χώρου με καθαριστικά διαλύματα (αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης). Κατά τη χρήση της τουαλέτας συστήνεται να κλείνει το καπάκι πριν τη χρήση του καζανακιού. Επίσης καθαρισμός των χεριών ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ τη χρήση/καθαρισμό της τουαλέτας. Σε μεγάλα καταστήματα που οι χώροι υγιεινής μπορεί να έχουν προθάλαμο να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. γ. Καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα (προτιμητέο αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης).
 
5. Στα υποστατικά αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και των εργαζομένων, θα εισέρχεται αναλόγως αριθμός πελατών, ισχύοντας το 8m2 .
 
6. Σε μικρά υποστατικά, θα εισέρχεται ένας μόνο πελάτης ή επισκέπτης κάθε φορά. Συστήνεται να υπάρχει ειδική πινακίδα στην είσοδο του υποστατικού που να αναφέρει ότι επιτρέπεται να μπαίνει μόνο ένας πελάτης ή επισκέπτης τη φορά. Κάθε πελάτης ή επισκέπτης κατά την είσοδο και έξοδο θα πρέπει να εφαρμόζει την υγιεινή των χεριών.
 
7. Σε μεγαλύτερα κατάστημα θα αναγράφεται στην είσοδο ο μέγιστος αριθμός πελατών ή επισκεπτών που μπορεί να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
 
8. Όσο είναι δυνατό να τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των εργαζομένων και μεταξύ των εργαζομένων και πελατών ή επισκεπτών. Εάν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις τότε χρησιμοποιείται μάσκα.
 
9. Ο εργαζόμενος καθόλη τη διάρκεια της εργασίας του μόνο όταν έρχεται σε επαφή με πελάτες πρέπει να φορεί μάσκα με ορθό τρόπο η οποία θα αλλάζεται σε περίπτωση διαβροχής ή αναλόγως των οδηγιών χρήσης της μάσκας. Η υποχρέωση για επάρκεια μασκών και οποιωνδήποτε άλλων αναλώσιμων υλικών στον εργαζόμενο (υγρά καθαρισμού και αντισηπτικά), βαραίνει τον εργοδότη.
 
10. Σε περίπτωση που στον χώρο υπάρχουν δοκιμαστήρια θα πρέπει και εκεί να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Συστήνεται να αποφεύγεται η δοκιμή των προϊόντων και εκεί όπου αυτό δεν είναι εφικτό οι πελάτες ή οι επισκέπτες να πλένουν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι ή αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα να χρησιμοποιούν αντισηπτικό διαλύματος (με περιεκτικότητα αλκοόλης μεγαλύτερη από 60%) πριν τη δοκιμασία.
 
11. Κατά την πληρωμή εκεί όπου είναι εφικτό να γίνεται χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής όπως καρτών παρά η χρήση χαρτονομισμάτων. Παρόλα αυτά η πληρωμή είναι αποδεκτή με κάθε μέθοδο.
 
12. Κάθε πελάτης ή επισκέπτης πριν την είσοδο στο υποστατικό θα απολυμάνει τα χέρια του με αντισηπτικό διάλυμα (με περιεκτικότητα αλκοόλης μεγαλύτερη από 60%) και θα φορεί μάσκα μιας χρήσης. Θα απολυμάνει ξανά τα χέρια του με αντισηπτικό διάλυμα (με περιεκτικότητα αλκοόλης μεγαλύτερη από 60%) πριν εξέλθει από το υποστατικό. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται απαραίτητα για όλους τους πελάτες ή επισκέπτες πριν μπει ο επόμενος πελάτης και θα υπάρχει αυστηρή τήρηση των μέτρων.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων