Οικονομική στήριξη μέχρι τον Οκτώβριο-Αυστηρό μήνυμα για απολύσεις και αποκοπές

Μέχρι τον Οκτώβριο η οικονομική στήριξη του κράτους στις επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι επιχειρήσεις, τόνισε η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε πως όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα απαγορεύεται να προχωρήσουν σε απολύσεις.
 
Σύμφωνα με την Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία μίλησε στη διάσκεψη Τύπου των υπουργών για το πλάνο χαλάρωσης των μέτρων, μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 140 χιλιάδες επιδόματα, ωστόσο λόγω λανθασμένων αιτήσεων και κάποιων προβλημάτων στο μηχανογραφημένο σύστημα, κάποιοι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί.

«Καθημερινώς γίνονται επιπρόσθετες πληρωμές», τόνισε ο κ. Αιμιλιανίδου, η οποία υπέδειξε πως πρώτη φορά έχουν καταβληθεί οι αιτήσεις ηλεκτρονικά, για αυτό και παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα και υπήρξαν καθυστερήσεις.

Όπως είπε, «υπήρχαν αρκετά λάθη στις αιτήσεις που υποβάλλονταν. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις όπου δεν έχουμε αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για να μπορέσουμε να καταβάλουμε τα επιδόματα, παρά ότι είναι εγκεκριμένες αιτήσεις. Υπάρχουν προβλήματα στο μηχανογραφημένο σύστημα και γίνονται προσπάθειες για να διορθωθούν. Επιπρόσθετα κατά την εξέταση των πρώτων στατιστικών στοιχείων, είδαμε κάποια πράγματα τα οποία κρίναμε αμέσως, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο και υπουργό Οικον0ομικών, ότι έπρεπε να διορθώσουμε ή να βελτιώσουμε κάποιες πρόνοιες. Για αυτό προχωρήσαμε σε διαφοροποιημένα κριτήρια και όχι μόνο θα γίνουν κανονικά οι πληρωμές στις 12 Μαΐου, αλλά θα καταβληθεί αναδρομικά η διαφορά των επιδομάτων από το επίδομα που θα λάβει μετά την αλλαγή. Επίσης έχουμε ορίσει ένα ποσό των 360 ευρώ ως κατώτατο όριο».
Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε μια επιχείρηση δικαιούνται να βρίσκεται στο σχέδιο, υπό τον όρο να μην προβεί σε απολύσεις, ενώ υπέδειξε πως θα υπάρχει οικονομική στήριξη μέχρι τον Οκτώβριο.  

«Όσοι δεν θα ανακάμψουν μέχρι τον Οκτώβριο σε βαθμό ικανοποιητικό και θα συνεχίσουν να έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, θα συνεχίσει η κρατική στήριξη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί και ο υπουργός Οικονομικών έχει εγκρίνει αυτή την χρηματοδότηση, θα συνεχίσουμε τη στήριξη και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων με αυτά τα σχέδια».

Ξεκάθαρη και για τις περικοπές
Κληθείσα να σχολιάσει η υπουργός Εργασίας τις καταγγελίες για περικοπές από κάποιους εργοδότες, η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε «με βάση το Νόμο κανένας εργοδότης δεν μπορεί να διαφοροποίηση τον μισθό οποιοδήποτε εργαζομένου. Αυτό που έχει δικαίωμα να πράξει, εάν η επιχείρηση του υπολειτουργεί, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να απασχολήσει κάποιον εργαζόμενο για όλες τις ώρες. Επομένως εάν έχει ενταχθεί στο σχέδιο μια επιχείρηση και εμείς καταβάλουμε το επίδομα το 60% και ο εργαζόμενος συνεχίσει να εργάζεται για όλες τις ώρες εργασίας του, τότε η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη και είναι ποινικό αδίκημα να μην το πράξει, να καταβάλει όλο το μισθό του εργαζομένου».

Μάλιστα χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτες» τις ενέργειες κάποιων εργοδοτών που δεν έχουν πληρώσει επιπρόσθετα από το επίδομα του υπουργείου Εργασίας, τους εργαζομένους, οι οποίοι εργάζονταν κανονικά.

«Είναι ανεπίτρεπτο, είχαμε και αυτές τις καταγγελίες, να απασχολείται ένας εργαζόμενος μόνο για το 60% για το οποίο καταβάλλεται επίδομα. Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση πως είναι ποινικό αδίκημα».

Καταγράφηκαν απολύσεις
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας ανέφερε πως από τις 16 Μαρτίου έχει καταγραφεί ένας αριθμός απολύσεων.

«Εκείνο το οποίο έχουμε κάνει είναι να προσπαθήσουμε με αυτά τα σχέδια να μην υπάρξουν απολύσεις προσωπικού. Επομένως και με τα σχέδια που έχουμε προκηρύξει και θα συνεχίσουμε μέχρι τις 12 Οκτωβρίου αλλά και με τα άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο, πιστεύω θα αποφευχθούν οι απολύσεις εργαζομένων. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης και για αυτό έγιναν όλες αυτές οι προσπάθειες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει