Ο δρόμος της επιστροφής, το μπόνους της α’ φάσης και το κλειδί της επιτυχίας

Το πολυπόθητο πακέτο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, που επηρέασαν την καθημερινότητα όλων μας, είναι πλέον γεγονός και η επιτυχία του είναι και τώρα άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συλλογική και ατομική ευθύνη.

Ένα πακέτο μέτρων σε τέσσερις φάσεις, που αποκαλύφθηκαν οι μισές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος χρησιμοποίησε και πάλι δραματικούς τόνους στο διάγγελμά του εκφράζοντας παράλληλα την περηφάνια του, για τον τρόπο που λειτούργησαν οι πολίτες.

Το μπόνους της πρώτης φάσης

Η ανακοίνωση των μέτρων χαλάρωσης, που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση που ξεκινά στις 4 Μαΐου, δεν έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις. Οι μόνες αφορούσαν στις ατομικές ελευθερίες. Ενώ αρχικά, γίνονταν σκέψεις για να επιτραπούν δύο κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, τελικά ανακοινώθηκε το μπόνους του τρίτου sms. Η Κυβέρνηση ακολούθησε το παράδειγμα της Ελλάδας και επέτρεψε ακόμη την προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων.

Ένα άλλο μέτρο που προκάλεσε ανακούφιση είναι το γεγονός πως επετράπη η ατομική άσκηση (περπάτημα, κολύμβηση στη θάλασσα, ποδηλασία κ.τ.λ.), σε ανοιχτούς χώρους, σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμους εντός πάρκων, με την προϋπόθεση πως δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, (Εξαιρούνται τα ανήλικα τέκνα). Παραμένουν, ωστόσο κλειστά πάρκα και παιχνιδότοποι.

Στον τομέα της οικονομίας, όπως είχε μεταδώσει πριν την ανακοίνωση των μέτρων ο REPORTER, ήρθησαν οι περιορισμοί στον κατασκευαστικό τομέα και όλων των παρεμφερών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που τον στηρίζουν.

Επαναλειτουργούν, επίσης όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων. Η λειτουργία τους βέβαια θα διέπεται  από αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας, που θα ανακοινωθούν από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Υπό αυστηρούς όρους πιάνουν δουλειά και οι πλανοδιοπώλες σε λαϊκές αγορές και παζαράκια καθώς και τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία.

Με ωράριο οι Δημόσιοι Υπάλληλοι

Από τις 4 Μαΐου, αρχίζει και η πλήρης λειτουργία του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, με επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους σε ωράρια που θα καθοριστούν από τους Υπουργούς.

Εξαιρούνται όσοι εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες όπως ορίζονται στον νέο αναθεωρημένο κατάλογο που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας. Όσοι εργαζόμενοι, εξάλλου, έχουν την ευθύνη φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών, θα τυγχάνουν του δικαιώματος αδείας μέχρι την επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

Στα θρανία οι τελειόφοιτοι  

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη των χαλαρώσεων, στις 11 Μαΐου δηλαδή, επιστρέφουν στα θρανία οι τελειόφοιτοι μαθητές. 

Σε σχετικές ανακοινώσεις, καθώς και αναφορές για όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα προβεί ο Υπουργός Παιδείας. Μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων θα συνεχίσει η τηλεκπαίδευση.

Από τις 4 Μαΐου, επιτρέπεται εξάλλου η χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων για αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ενώ από τις 18 Μαΐου επιτρέπονται οι προπονήσεις ομαδικών αθλημάτων μόνο σε ανοιχτούς χώρους.

Στη δεύτερη φάση η άρση των περιορισμών στη διακίνηση

Στις 21 Μάιου, ξεκινά η δεύτερη φάση χαλαρώσεων και αίρονται όλοι ανεξαρτήτως οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.  Ελεύθερη θα είναι η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες κ.λ.π, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.

Τι θα ισχύσει για καφετέριες και εστιατόρια

Ο καλός καιρός που έχει η Κύπρος το Μάιο, οδήγησε και στην απόφαση για  επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια). Θα λειτουργούν, ωστόσο μόνο σε εξωτερικούς χώρους και στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων, που θα εκδώσουν το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας. Θα πρέπει καθοριστούν συγκεκριμένες αποστάσεις για το κάθε τραπέζι καθώς και ο αριθμός των πελατών.

Από την 21η Μαΐου επαναλειτουργούν επίσης κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής.

Η επαναλειτουργία εκκλησιών

Με τις ανακοινώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βάζει τέρμα και στη συζήτηση για την επαλειτουργία εκκλησιών.

Από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Κολύμπι και ηλιοθεραπεία

Καλοκαίρι χωρίς κολύμπι και ηλιοθεραπεία, δεν γίνεται. Έτσι από την πρώτη Ιουνίου επιτρέπεται η λειτουργία και πρόσβαση στις οργανωμένες παραλίες. Τίθενται σε πλήρη λειτουργία, εξάλλου, τα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια.

Επαναλειτουργούν ακόμη, πρακτορεία στοιχημάτων βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Λεπτομέρειες των αποφάσεων, όπως τα μέτρα που θα ληφθούν σε κάθε επιχείρηση καθώς και τον τρόπο λειτουργίας τους θα παραθέσουν σε διάσκεψη Τύπου στις έντεκα οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

Τη χαλάρωση των μέτρων θα αξιολογεί η ομάδα επιστημόνων και οι επόμενες φάσεις, θα αποφασιστούν αναλόγως των αποτελεσμάτων. Αναμένεται ότι τα μέτρα θα φέρουν μικρή αύξηση των κρουσμάτων. Εάν είναι μεγαλύτερη απ’ όσο αναμενόταν τότε τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη κατά το χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, πως «τυχόν παρεκκλίσεις ή απειθαρχία δεν θα μας οδηγήσει, όπως όλοι επιθυμούμε, στο επόμενο αλλά στο προηγούμενο στάδιο. Θα είναι μια οπισθοδρόμηση που κανένας μα κανένας δεν επιθυμεί».

Είναι γι’ αυτό το λόγο που πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί η ατομική ευθύνη και αυτό περιλαμβάνει ευλαβική τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής και της τήρησης αποστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας