Με ωράριο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εν μέσω προβληματισμών των εκπαιδευτικών

Αλλάζει από σήμερα ο τρόπος εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αφού με βάση τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, εφαρμόζεται πλέον ωράριο στη διδασκαλία, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των εκπαιδευτικών, που απέστειλαν ήδη επιστολή στον Υπουργό.
 
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι καθηγητές θα έχουν δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά για να κάνουν μάθημα στους τελειόφοιτους μαθητές, ενώ μέσα σε αυτές τις δύο ώρες θα πρέπει να γίνουν τέσσερις συναντήσεις. Ως εκ τούτου, η κάθε συνάντηση θα πρέπει να έχει διάρκεια 30 λεπτών, ενώ στο χρονικό περιθώριο των 2 ωρών θα συμπεριλαμβάνονται και διαλλείματα.
 
Οι συναντήσεις για την Γ’ Λυκείου θα ξεκινούν στις 10:00 το πρωί και θα είναι μέχρι τις 12:15, όπως θα είναι και οι συναντήσεις για όλες τις τάξεις του Λυκείου. Οι καθηγητές θα πρέπει να καλύψουν στις δύο ώρες μόνο τα εξεταζόμενα μαθήματα για την Α και Β Λυκείου, ενώ για τη Γ’ τάξη θα πρέπει να συνεχίσουν τις επαναλήψεις για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ωράριο πλέον η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια

Συγκεκριμένα, για τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, από σήμερα ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα διαρκεί από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 12:15 μ.μ. καθημερινά και θα περιλαμβάνει τέσσερις συναντήσεις, που θα έχουν μέγιστη διάρκεια τριάντα λεπτά (30΄) έκαστη, ενώ θα προβλέπονται και διαλείμματα,
  • η εξ αποστάσεως διδασκαλία ενδείκνυται να έχει διάρκεια είκοσι λεπτών (20’) και ο υπόλοιπος χρόνος κάθε συνάντησης προβλέπεται για συζήτηση με τους μαθητές/μαθήτριες, επίλυση αποριών και τυχόν σχόλια,
  • στην Α΄ τάξη Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής θα γίνεται εξ αποστάσεως διδασκαλία στα εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα, με αναλογία τρία προς ένα (3:1), 
  • στη Β΄ και Γ΄ τάξη Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής θα γίνεται εξ αποστάσεως διδασκαλία μόνο στα εξεταζόμενα μαθήματα,
  • η εξ αποστάσεως διδασκαλία στην Α΄ και Β΄ τάξη Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής θα καλύπτει βασικές πυρηνικές γνώσεις και βασικούς Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας,
  • η εξ αποστάσεως διδασκαλία στην Γ΄ τάξη Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής θα συνεχιστεί στη βάση επαναλήψεων και εμπέδωσης των ήδη διδαχθέντων στις σχολικές τάξεις μέχρι τις 10 Μαρτίου. Σε περιπτώσεις όμως όπου κρίνεται ότι ήδη έχει γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό επανάληψη και εμπέδωση, μπορεί να συνεχιστεί η διδασκαλία σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα για να καλυφθούν περαιτέρω βασικοί Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας.

 
Με ωράρια πραγματοποιείται και η εξ αποστάσεως διδασκαλία σε Γυμνάσια, με το ίδιο ακριβώς χρονικό περιθώριο. Τα μαθήματα στο Γυμνάσιο ξεκινούν από τις 7:45 και διαρκούν μέχρι τις 10:00 και οι καθηγητές καλύπτουν μόνο τα εξεταζόμενα μαθήματα και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επιστροφή στα σχολεία, η ύλη για τις Παγκύπριες και οι εξετάσεις τετραμήνων

Συγκεκριμένα, για τα Γυμνάσια: 

  • το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα διαρκεί από τις 7:45 μέχρι τις 10:00 π.μ. καθημερινά, θα περιλαμβάνει τέσσερις συναντήσεις, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν τα τριάντα λεπτά (30΄) και θα αφορούν διδασκαλία τόσο στα εξεταζόμενα όσο και στα μη εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ θα προβλέπονται και διαλείμματα,
  • η εξ αποστάσεως διδασκαλία ενδείκνυται να έχει διάρκεια είκοσι λεπτών (20’) και ο υπόλοιπος χρόνος κάθε συνάντησης προβλέπεται για συζήτηση με τους μαθητές/μαθήτριες, επίλυση αποριών και τυχόν σχόλια,
  • δεδομένου ότι προβλέπονται καθημερινά τέσσερις συναντήσεις, για τέσσερα γνωστικά αντικείμενα, θα πρέπει να γίνει προγραμματισμός κατ’ αναλογία του ωρολογίου προγράμματος και να γίνει ορθολογικά κατανομή μεταξύ εξεταζόμενων και μη εξεταζομένων γνωστικών αντικειμένων,
  • η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα καλύπτει βασικές πυρηνικές γνώσεις και βασικούς Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας ανά γνωστικό αντικείμενο, πέραν του σημείου στο οποίο είχε φτάσει η διδασκαλία στην τάξη στις 10 Μαρτίου 2020.

Προβληματισμένη για τη εξ αποστάσεως διδασκαλία η ΟΕΛΜΕΚ
Προβληματισμένη παρουσιάζεται η οργάνωση καθηγητών, για την εξ αποστάσεως διδασκαλία και για το λόγο αυτό απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας, ζητώντας άμεσα μια συνάντηση, με τηλεδιάσκεψη.
 
Στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόδρομο Προδρόμου η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει πως ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ύλη των Παγκύπριων Εξετάσεων, κάτι που κάνει πιο δύσκολο και το έργο των εκπαιδευτικών, αλλά και δεν βοηθά τους μαθητές, σημειώνοντας πως είναι αναγκαίος ο καθορισμός και η δημοσιοποίηση της εξεταστέας ύλης.
 
Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση των καθηγητών αναφέρει πως υπάρχουν ακόμη μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ χαιρετίζει τις προσπάθειες του Υπουργείου, να καλυφτούν αυτά τα κενά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγκύκλιο με τις ανησυχίες για την εξ' αποστάσεως διδασκαλία απέστειλε η ΟΕΛΜΕΚ
 
Η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι είναι έτοιμη για διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους με την παιδεία φορείς, ώστε να εξευρεθούν οι βέλτιστες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα και εκκρεμότητες που προκύπτουν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου εξαιτίας της πανδημίας και αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.
 
«Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουμε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς αποφάσεις που προκαλούν αχρείαστη ένταση. Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε όπως μας ορίσετε ημερομηνία, το συντομότερο δυνατόν, για τηλεδιάσκεψη προς συζήτηση, όπως αναφέρουμε πιο πάνω, των διαφόρων εκπαιδευτικών προβλημάτων/εκκρεμοτήτων», καταλήγει.
 
Αλλάζει και για τα Δημοτικά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Αλλάζει και για τα Δημοτικά σχολεία η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έπειτα από εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και σύμφωνα με την οποία από σήμερα αναμένεται να εφαρμοστούν προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τις τάξεις Ε’ και Στ’, ενώ θα ξεκινήσει και η εφαρμογή Ζωνών σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την κάθε βαθμίδα.
 
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, από σήμερα οι δάσκαλοι για τις τάξεις Ε’ και Στ’ θα πρέπει να κάνουν μαθήματα, εφαρμόζοντας «Ζώνες σύγχρονής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης». Τα μαθήματα θα ξεκινούν από τις 12:00 και θα τελειώνουν στις 13:30. Με βάση αυτού, για τις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, τα μαθήματα θα ξεκινούν με Ελληνικά ή μαθηματικά και θα τελειώνουν με άλλα μαθήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγές στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για τα Δημοτικά-Αντιδρά η ΠΟΕΔ

Για τις πρώτες τέσσερις τάξεις, οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν καθημερινές τηλεσυναντήσεις δημιουργώντας ειδικό σύνδεσμο για να καλούν τα παιδιά, μέσω των γονέων/κηδεμόνων τους.  Κατά τη διάρκεια των τηλεσυναντήσεων αυτών οι εκπαιδευτικοί συζητούν με τα παιδιά στη βάση του αντίστοιχου προγράμματος της τάξης που μεταδίδεται από την εκπαιδευτική τηλεόραση καθημερινά στο ΡΙΚ, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα αξιοποιούνται και τα επεισόδια εκπαιδευτικής τηλεόρασης που θα μεταδίδονται από τον ΑΝΤ1 και για τα οποία θα ενημερώνονται τα σχολεία.
 
Αντιδρούν οι δάσκαλοι στην εγκύκλιο του Υπουργείου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Την έντονη αντίδραση της ΠΟΕΔ προκάλεσε η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καλώντας τα μέλη της να μην ακολουθήσουν τις οδηγίες του Υπουργείου.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, οι νέες οδηγίες του Υπουργείου, που εστάληκαν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των σχολείων είναι αιφνιδιαστικές, ανεξήγητες και μονομερείς, ενώ ζητούν να εφαρμοστούν όλα όσα ζήτησαν στην τηλεσυνάντηση που είχαν με τον κ. Προδρόμου στις 9 Απριλίου.
 
Η ΠΟΕΔ υποστηρίζει πως οποιαδήποτε μορφή σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης θα αρχίσει μόνο όταν τηρηθούν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην τηλεσυνάντηση που είχε η ΠΟΕΔ με τον ΥΠΠΑΝ στις 9 Απριλίου 2020, βάσει του συμφωνημένου πλαισίου που συζητήθηκε.
 
«Η ΠΟΕΔ θεωρεί πολλά από τα σημεία της εν λόγω εγκυκλίου απαράδεκτα τα οποία, μάλιστα, δεν συνάδουν με βασικές παιδαγωγικές αρχές, αλλά και με απαραβίαστες αρχές ισότητας ευκαιριών. Ως εκ τούτου, η ΠΟΕΔ θα ζητήσει επείγουσα τηλεσυνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ενώ απόψε θα πραγματοποιήσει τηλεσυνάντηση με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης και τις επόμενες μέρες με τους Οργανωμένους Γονείς Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης».
 
Συνεδριάζει η Επ. Παιδείας για τις εξελίξεις
Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Παιδείας, το μεσημέρι, ώστε να συζητήσουν τα τρέχοντα θέματα στον τομέα της παιδείας.
 
Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συμμετέχουν ο κ. Προδρόμου, εκπρόσωποι της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των Δημόσιων και Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τις εξελίξεις στον χώρο της παιδείας θα συζητήσει τη Δευτέρα η Επ. Παιδείας της Βουλής

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα