Η Μαρία, ο Κώστας, η Έλλη.... «Το πρώτο πράγμα που θα κάνω μετά την καραντίνα…»

Ο περιορισμός μπήκε πλέον στο πετσί της κυπριακής κοινωνίας. Η καθημερινότητα όλων άλλαξε και μαζί με τις συνήθειες άλλαξαν και οι προτεραιότητες.
 
Οι πολίτες, δίνουν μάχη με τις σκέψεις τους από τον καναπέ του σπιτιού τους. Ελπίζουν και εύχονται ότι η πανδημία θα περάσει το συντομότερο δυνατό. Κι αυτό για να βρεθούν με τους αγαπημένους τους. Όλοι κάνουν όνειρα για την επόμενη ημέρα. Την ημέρα που θα ανακοινωθεί ότι τα μέτρα σταματούν. Ότι θα είναι ελεύθεροι να διακινηθούν και να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
 
Μια κανονικότητα, που προηγουμένως, όλοι ή σχεδόν όλοι δεν εκτιμούσαμε. Μια ρουτίνα από την οποία θέλαμε να ξεφύγουμε.
 
Ποιος δεν σκέφτηκε έστω και μια φορά, πόσο ωραία θα ήταν να μην χρειαζόταν να δουλεύει; Ποιος δεν σκέφτηκε έστω και μια φορά, πως βαριέται να πάει στο σχολείο ή στη δουλειά την επόμενη μέρα; Πόσες φορές δεν νευριάσαμε με τη μάνα μας ή με τη γιαγιά μας επειδή επέμεναν να πάμε να φάμε; 
 
Τώρα, που οι περισσότεροι μένουμε στο σπίτι, αναπολούμε τις μέρες που ήμασταν παραγωγικοί. Αναπολούμε τα οικογενειακά τραπέζια τη μάνα και τη γιαγιά μας. 
 
Είκοσι συμπατριώτες μας από όλες τις ηλικιακές ομάδες, κλήθηκαν από τον REPORTER, να απαντήσουν σε τρία ερωτήματα που σκεφτόμαστε όλοι. Τι θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκαναν αν τους έλεγαν ότι τώρα τελείωσε η καραντίνα. Τι τους έλειψε περισσότερο και εάν αυτό το διάστημα αναθεώρησαν κάποια πράγματα και άλλαξε ο τρόπος που τα βλέπουν.
 
Μιχάλης 11 χρόνων
Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνω ήταν να πάω να περπατήσω στη θάλασσα. Πεθύμησα ένα περίπατο στην άμμο. Αυτό που μου έλειψε παραπάνω, είναι να δω τα ξαδέλφια μου και να παίξω στο γήπεδο. Αυτό το διάστημα που μένουμε σπίτι κατάλαβα ότι δεν πρέπει να αγχώνομαι για ασήμαντα πράματα. Δεν πρέπει να θυμώνω με τον αδελφό μου, τον παπά και τη μάμα μου.
 
Κατερίνα 21 χρόνων
Μόλις τελειώσει η καραντίνα θέλω να βγω έξω να πάω με τους φίλους μου για καφέ. Όσο για το τι μου έλειψε περισσότερο, είναι να κινούμε ελεύθερα χωρίς περιορισμούς. Δεν μπορώ να πω ότι αναθεώρησα οτιδήποτε σε σχέση με το πώς σκεφτόμουν προηγουμένως.
 
Γιώργος 24 χρόνων
Θα πήγαινα να δω τον παππού και τη γιαγιά μου. Μου έλειψαν πέρα από τα μέλη της οικογένειας μου, φίλοι μου και οι έξοδοι που κάναμε. Δεν μπορώ να πω ότι αναθεώρησα κάτι, γιατί εκτιμούσα τα περισσότερα πράγματα και δεν τα θεωρούσα δεδομένα.
 
Σωτήρης 27 χρόνων
Το πρώτο πράγμα που θα έκανα ήταν να πάω μια εξόρμηση με φίλους σε κάποιο χωριό. Αυτό που μου έλειψε περισσότερο είναι η οικογένεια μου γιατί ζω μόνος και είναι δύσκολο να τους επισκεφθώ λόγω της καραντίνας. Αυτό που αναθεώρησα, είναι πως από εδώ και στο εξής θα κάνω ταξίδια χωρίς να περιμένω τις ιδανικές συνθήκες, όπως έκανα μέχρι σήμερα
 
Μαρία 27 χρόνων
Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνω ήταν να βγω έξω, να πάω για ένα καφέ με τους φίλους μου. Μου έλειψε να κυκλοφορώ ελεύθερα, χωρίς να πρέπει να στέλνω μηνύματα. Αυτό που αναθεώρησα, είναι ότι πιο παλιά κάποιες φορές βαριόμουν να πηγαίνω στη γιαγιά μου, τώρα που το στερούμε, καταλαβαίνω ότι μου λείπει.
 
Χρήστος 28 χρόνων
Το πρώτο πράγμα που θα έκανα είναι να βγω με φίλους για φαγητό και ποτό. Αυτό που μου έλειψε περισσότερο είναι η συναναστροφή με τα οικεία μου πρόσωπα., ενώ εκτίμησα την ελεύθερη διακίνηση που μας λείπει αυτές τις μέρες.
 
Δημήτρης 28 χρόνων
Σίγουρα μόλις τελείωνε η καραντίνα, θα έβγαινα με τους φίλους μου. Αυτό που μου έλειψε περισσότερο είναι να διακινούμε ελεύθερα. Αντιλήφθηκα πόσο σημαντική είναι η υγεία, αλλά και ότι δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από μικρά πράγματα στη ζωή.
 
Ανδρέας 28 χρόνων
Θα ήθελα αν τέλειωνε τώρα η καραντίνα να πάω για ένα καφέ με τους φίλους μου. Μου έλειψε περισσότερο η έξοδος για φαγητό επίσης με φίλους. Αναθεώρησα κάποια πράγματα, όπως στο θέμα της υγιεινής και αυτό είναι που θα κρατήσω από την καραντίνα. Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ για παράδειγμα αντισηπτικά.
 
Κώστας 30 χρόνων
Το πρώτο πράγμα που θα έκανα αν τελείωνε η καραντίνα ήταν να πάω δουλειά. Αυτό που μου έλειψε περισσότερο είναι η ελεύθερη διακίνηση. Όσο για τον αν αναθεώρησα κάτι στη ζωή μου, όχι δεν θα το έλεγα.
 
Γιώργος 35 χρόνων
Θέλω να βγω έξω για ένα περίπατο με το αυτοκίνητο. Για ένα καφέ με τους φίλους. Τούτο θα έκαμνα. Περισσότερο μου έλειψε η επαφή με τους γονείς και την οικογένεια μου. Αναθεώρησα πολλά πράγματα. Ενώ προηγουμένως, μπορεί κάποιες φορές να μην εκτιμούσα κάποια μικρά πράγματα, τώρα τα εκτιμώ. Όπως για παράδειγμα την ελευθερία στη διακίνηση.
 
Λούση 39 χρόνων
 Το πρώτο πράγμα που θα έκανα είναι να έπαιρνα το σύζυγο και τα παιδιά μου να πάμε μια βόλτα. Μου έλειψε περισσότερο να κινούμε ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, αλλά και η μητέρα και τα αδέλφια μου. Εννοείται ότι από εδώ και στο εξής θα είμαι πιο χαλαρή σε κάποια πράγματα, σε αντίθεση με πριν και δεν θα θεωρώ τίποτα δεδομένο.
 
Γιώργος 40 χρόνων
Το πρώτο πράγμα που θα έκανα αν τελείωνε σήμερα η καραντίνα θα ήταν να πάω ποδόσφαιρο να δω την αγαπημένη μου ομάδα. Περισσότερο μου έλειψε η ζωή όπως ήταν πριν την καραντίνα. Δεν αναθεώρησα κάτι, γιατί πάντα αντιλαμβανόμουν και εκτιμούσα αυτά που κάποιοι θεωρούν δεδομένα.
 
Χρύσω 41 χρόνων
Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάμω είναι να βγω από το σπίτι και να πάω να δω τη μάμα μου. Πέρα από την οικογένεια μου, μου έλειψε πολύ και μια βόλτα. Μια βόλτα στη θάλασσα, ένας περίπατος. Τα πράγματα που αναθεώρησα είναι πολλά. Τόσο άγχος, τρέξιμο καθημερινά, τελικά δεν αξίζει. Σε τέτοιες καταστάσεις καταλαβαίνεις επίσης ποιοι είναι οι δικοί σου άνθρωποι. Αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά για σένα.
 
Ξένια 52 χρόνων
Θα πήγαινα να δω την οικογένεια μου, τους δικούς μου ανθρώπους. Αυτό που μου έλειψε περισσότερο είναι να πηγαίνω στην εκκλησία. Συνειδητοποίησα πως πάνω απ’ όλα είναι η υγεία. Τα υπόλοιπα είναι μικρά πράγματα.
 
Δήμητρα 53 χρόνων
Το πρώτο πράγμα που θα έκανα, ήταν να πάω μια εκδρομή στη θάλασσα. Μου έλειψαν τα έξω, να πάω για ένα καφέ να δω τις φίλες μου. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση δεν με έκανε να αναθεωρήσω και να σκεφτώ διαφορετικά.
 
Γιώργος 61 χρόνων
Δεν έχω κάτι που λέω ότι θα έκανα μόλις έβγαινα έξω. Πάω στη δουλειά μου, κάνω έστω και με μέτρο τα ψώνια μου, δόξα τω Θεώ. Δεν μπορώ να πω ότι μου έλειψε κάτι. Σίγουρα αυτό που θα αναθεωρήσω είναι η σκέψη μου για την υγεία, που είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, αλλά και τα οικονομικά, που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχουν πληγεί.
 
Αντρούλλα 61 χρόνων
Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να πάω να δω τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Περισσότερο μου έλειψε η καθημερινότητα και η δουλειά μου που μου προσφέρει τα προς το ζην. Σίγουρα αναθεώρησα πολλά πράγματα. Ένα απ’ αυτά είναι ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό στον κόσμο.
 
Χριστάκης 63 χρόνων
Το πρώτο πράμα που θα έκαμνα ήταν να πάω για ένα καφέ με τους φίλους μου. Αυτό που μου έλειψε περισσότερο είναι η δουλειά, γιατί από αυτή ζούμε. Αυτό που αναθεώρησα μέσα που την κατάσταση είναι ότι σαν την υγεία δεν έχει.
 
Σκεύη 70 χρόνων
Το πρώτο πράμα που θέλω να κάνω είναι να αγκαλιάσω τα εγγονάκια μου και τα παιδιά μου.  Περισσότερο μου έλειψαν οι δικοί μου άνθρωποι.  Αυτό που αναθεωρώ απ’ εδώ και στο εξής, είναι ότι θα νηστεύω ολόκληρο το 50ημερο, κάτι που δεν έκανα πριν. Νιώθω ότι μου έλειψαν αυτές οι άγιες μέρες του Πάσχα.
 
Έλλη 83 ετών
Και να μου έλεγαν ότι ετέλειωσε η καραντίνα δεν θα έβγαινα αμέσως έξω γιατί φοβάμαι. Αυτό που μου έλειψε περισσότερο είναι τα παιδιά μου. Η μοναξιά είναι άσχημο πράμα. Όταν είσαι μόνος σου σε ένα σπίτι δεν ξέρεις τι να κάμεις.  
 
Αυτοί οι άνθρωποι, αντιπροσωπεύουν όλο το φάσμα της κοινωνίας… Είναι παιδιά, γονείς αδέλφια, γιαγιάδες και παππούδες. Όλοι στερούνται τα ίδια πράγματα, αλλά το μεγαλύτερο τους πρόβλημα είναι ότι στερούνται την οικογένεια.
 
Αυτή η κατάσταση τους έκανε να αναθεωρήσουν και να βάλουν νέους στόχους στη ζωή τους. Να δουν τα πράγματα διαφορετικά, να σκεφτούν το πριν και το τώρα, αλλά κυρίως να αναζητήσουν την επόμενη μέρα.
 

Δειτε Επισης

Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία