Ατυχής η αναφορά του Μόρφου σε Μπορίσοφ-Η μαφία, το ξέπλυμα και οι διώξεις

«Εγώ ξέρετε ποιον θαυμάζω αυτές τις ημέρες; Τον πρόεδρο της Βουλγαρίας. Μπόικο Μπορίσοφ. Έτσι νομίζω ότι λέγεται. Ένας άνθρωπος που έφτασε τις σκληρές μέρες του άθεου σοβιετισμού. Που για να μπεις μέσα στην εκκλησία έπρεπε να θυσιάσεις πολλά δικαιώματα του κράτους σου και να παραβείς και κάποιους νόμους. Κι όμως υπήρχαν ορθόδοξοι αδερφοί μας σε αυτές τις χώρες του άθεου σιδηρού παραπετάσματος που προτιμούσαν την ευλογημένη βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος που προτιμούσαν τον Χριστό που ενίκησε τον θάνατο παρά τις κλειστές πόρτες και προτίμησαν να τις ανοίξουν».
 
Τα πιο πάνω λόγια ανήκουν στον Μητροπολίτη Μόρφου ο οποίος στο κήρυγμα της Κυριακής, αναφέρθηκε στον ηγέτη της Βουλγαρίας, τον οποίο έφερε ως παράδειγμα απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα έβαλε με Αναστασιάδη, Μητσοτάκη και Αστυνομία ο Μόρφου-«Ο Θεός να τους ελεήσει...»

Σε άλλο σημείο του κηρύγματος του, ο Μητροπολίτης είπε: «Εγώ συνεχώς σήμερα επολυχρόνιζα συνέχεια μέσα μου αυτόν τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας ο οποίος είπε. ‘’Όλα μου επιτρέπεται να τα κάνω με την εξουσία του Προέδρου. Ένα δεν μου επιτρέπεται, να κλείσω εκκλησίες. Αυτό είναι πάνω από εμένα’’. Ξέρετε τι ευλογία θα έρθει στη χώρα του; Κι αυτοί που κάνουν στατιστικές με τον κορωνοϊό ας δουν πόσοι είναι οι θάνατοι στις χώρες που γίνεται η ορθόδοξη λειτουργία και πόσοι είναι αλλού και θα καταλάβατε ποιο είναι το πραγματικό φάρμακο».
 
Όσα είπε ο Μπορίσοφ
Ποιος είναι όμως και τι ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. «Μόνο ο Κύριος μπορεί να μας βγάλει από αυτή την κρίση» δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί να κλείσει τις εκκλησίες.
 
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη χώρα εν μέσω της πανδημίας, θα επεκταθούν και στην Εκκλησία, ο κ. Μπορίσοφ γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τους Μητροπολίτες και τους κάλεσε να διαφυλάξουν όσο μπορούν τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πιστών, αλλά και να απολυμαίνουν συχνά τους ναούς και τις ιερές εικόνες.
 
«Ξέρω ότι πολλοί άθεοι λένε: Κλείστε τις εκκλησίες. Για όλα τα άλλα, έχω τη θέληση, έχω το θάρρος, αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό», είπε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από την Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας.
 
«Ο Πούτιν των Βαλκανίων»
Ο αµφιλεγόµενος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, πρώην σωµατοφύλακας και ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι, µονίµως ακολουθούµενος από τη βαριά «σκιά» της (µηδέποτε αποδειχθείσης στα δικαστήρια…) σχέσης του µε τη µαφία. Ένας «Μπάτµαν», όπως είναι το παρατσούκλι του, που θέλει να γίνει ο «Πούτιν των Βαλκανίων».
 
Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει δηλώσει σε συνέντευξή του τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Χίτλερ, τον Στάλιν και τον Μάο.
 
Το στυλ του καθημερινού πολιτικού που «λάνσαρε», τον έκανε πολύ δημοφιλή στην κοινή γνώμη των Βουλγάρων πολιτών, με τους αντιπάλους του να τον κατηγορούν πολύ συχνά για λαϊκισμό. Το 2009, το GERB ήλθε πρώτο με ποσοστό 31,79% και στις 27 Ιουλίου ο Μπορίσοφ εκλέχθηκε πρωθυπουργός.
 
Ο Μπόρισοφ εκτός από την υπόσχεση του στους Βούλγαρους πολίτες να «χτυπήσει» την διαφθορά χτυπάει και στο καράτε, έχοντας εφτά ντάν στη μαύρη ζώνη, ενώ είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καράτε της Βουλγαρίας, έχοντας εκπροσωπήσει την Εθνική ομάδα της χώρας του πολλές φορές ως προπονητής.
 
Οι φήμες για διαφθορά και η παραίτηση
Ο Μπόρισοφ πάντως, έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές το κοινό με τις συνεχόμενες κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά, αυταρχισμό καθώς και για «ξέπλυμα» χρήματος, ενώ οι αντίπαλοί του θεωρούν πως έχει και διασυνδέσεις στο οργανωμένο έγκλημα αν και στην προεκλογική του ατζέντα η καταπολέμηση της διαφθοράς φιγούραρε πρώτη.
 
Οι συνεχείς του εμφανίσεις στα ΜΜΕ της Βουλγαρίας, μπορεί να αύξησαν κατά πολύ την δημοτικότητά του, τροφοδότησαν όμως παράλληλα και την θεωρία ότι ασκούσε συγκεντρωτικό έλεγχο στα ΜΜΕ «λαδώνοντας» πολύ συχνά δημοσιογράφους, ενώ οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον δεξιό πολιτικό για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους Ρομά και άλλες μειονότητες της Βουλγαρίας.
 
Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Βουλγαρία
Χθες συμπληρώθηκε ένας μήνας από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του βουλγαρικού Κοινοβουλίου να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR).
 
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βουλγαρία ανήλθε σε 676 και των θυμάτων σε 31. Τριάντα έξι μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.
 
Ανεκπλήρωτα σχέδια, άγχος και αγωνία κυριάρχησαν τις πρώτες ημέρες, με την ψυχολογία των πολιτών να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Εικόνες όπως αυτές με τις ατελείωτες ουρές στα σούπερ μάρκετ, την αλόγιστη αγορά τροφίμων και φαρμάκων από τους καταναλωτές ήταν οι χαρακτηριστικές των πρώτων ημερών εφαρμογής του έκτακτου αυτού μέτρου.
 
Άμεση ήταν και η εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας: Στα μεγάλα αστικά κέντρα ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις δρόμων, δημοσίων κτηρίων, στάσεων λεωφορείων. Όλα τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και άλλα καταστήματα έκλεισαν, την ώρα που τέθηκαν σε ισχύ και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού στην κυκλοφορία των πολιτών.
 
Στις εισόδους και τις εξόδους των μεγάλων περιφερειακών πόλεων, τοποθετήθηκαν σημεία ελέγχου, που επιτρέπουν την διέλευση μόνο σε όσους έχουν βάσιμους λόγους μετακίνησης. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν κλονίσει την βουλγαρική οικονομία που «μετρά» απώλειες τουλάχιστον 70.000 θέσεων εργασίας και μείωση του προβλεπόμενου όγκου επενδύσεων για το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας (NSI), τον Μάρτιο τα επενδυτικά σχέδια των βιομηχανικών επιχειρήσεων για το 2020 προβλέπουν μείωση των επενδύσεων κατά 21,8% σε σύγκριση με το 2019.
  
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν κατηγορίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν, ενώ ένα από τα κυρίαρχα θέματα τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, όσο και στον κοινωνικό «ιστό», αποτελεί ο εορτασμός της Κυριακής των Βαΐων και της Κυριακής του Πάσχα. Οι ναοί παραμένουν ανοιχτοί για τους πιστούς, παρά τον προφανή κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού. Οι θρησκευτικές λειτουργίες θα γίνουν μπροστά στους ναούς. Γύρω από τις εκκλησίες θα είναι ισχυρή η παρουσία αστυνομικών που θα αναλάβουν να διαφυλάξουν την τάξη και να εγγυηθούν ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πιστών.
 
Διώκουν τον αρχηγό των ακροδεξιών
που κάλεσε τους πιστούς στις εκκλησίες

Στο μεταξύ, η Περιφερειακή Εισαγγελία της Σόφιας ξεκίνησε έρευνα εναντίον του επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος «Ataka», Βόλεν Σιντέροφ, σε σχέση με το εάν παραβίασε τα μέτρα επιδημιολογικού ελέγχου που εφαρμόζονται για τη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 
Η προδικαστική διαδικασία εναντίον του ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος, ο οποίος είναι πλέον δημοτικός σύμβουλος στη Σόφια μετά την παραίτησή του από το Κοινοβούλιο, προκλήθηκε από την έκκλησή του προς τους Βούλγαρους να αψηφήσουν τους περιορισμούς που στοχεύουν στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και να παραστούν μαζικά στις ακολουθίες του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα.
 
Σε μια εκπομπή στην Alfa TV του κόμματος «Ataka» και σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Σιντέροφ υποστήριξε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα θέτει την πίστη σε δοκιμασία».
 
«Θα ήθελα να δω τους ανθρώπους να βγουν έξω και να γιορτάσουν αυτή τη γιορτή [Πάσχα] και να πουν: "Ο στρατηγός Μουταφτσίσκι (ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την καταπολέμηση του ιού στη Βουλγαρία) δεν είναι σημαντικός για εμάς. Η ομάδα συντονισμού, ή μερικοί εφευρεμένοι ήρωες από τις Αρχές δεν είναι σημαντικοί για εμάς, αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να σεβαστούμε τον Κύριο και να πούμε “Χριστός Ανέστη!” », ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Σιντέροφ.
 
«Δεν θέλω να εισέλθω στην εκκλησία με μάσκα στο πρόσωπό μου, δεν θέλω να κρύψω το πρόσωπό μου από τον Θεό», πρόσθεσε.
 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας