Πώς μεταδίδουν τη νόσο οι ασυμπτωματικοί-Οι αριθμοί τους στην Κύπρο

Ένα γρίφο για γερούς λύτες αποτελούν στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό, που χαρακτηρίζονται ως κινητές βόμβες. Γρίφο επειδή αν και το ποσοστό τους φαίνεται να αγγίζει το 30%, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προκαλούν βεβαιότητα στους επιστήμονες. Κινητές βόμβες, επειδή μπορούν να μεταδώσουν με διάφορους τρόπους τον ιό.
 
Στην Κύπρο, ένας στους πέντε ασθενείς που εντοπίστηκαν (98 άτομα) μέχρι τις επτά Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης δεν είχαν συμπτώματα, ανάμεσά τους και 11 παιδιά. Αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί και λόγω των χιλιάδων διαγνωστικών τεστ που έχουν προγραμματιστεί.
 
«Μας φοβίζουν»
«Οι ασυμπτωματικοί είναι το κλειδί για πολλά και μας φοβίζουν διότι είναι πιθανότατα άτομα μέσα  στην κοινότητα, τα οποία δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό και μπορούν κατά αυτόν τον τρόπο πιο εύκολα να μολύνουν και τους υπόλοιπους. Επίσης, οι ασυμπτωματικοί λόγω της έλλειψης των κλινικών συμπτωμάτων είναι δύσκολο να ανιχνευτούν.  Είναι μια ομάδα ατόμων που μας ανησυχεί. Τα δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα αναφέρουν ότι μπορεί να είναι ως και 30% στην παρούσα επιδημία και γι αυτό το λόγο μας βλέπετε να είμαστε αυστηροί, επειδή κανένας και πουθενά δεν μπορεί να έχει πλήρη εικόνα των προσβληθέντων σε κάθε χώρα και κοινότητα, ανέφερε στον REPORTER η Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Ζωή-Δωροθέα Πανά.
 
Πώς μεταδίδουν τον ιό;
Το θετικό με τους ασυμπτωματικούς είναι ότι δεν βήχουν και δεν φταρνίζονται, άρα μεταδίδουν πιο δύσκολα τον ιό, από αυτούς που έχουν συμπτώματα.
 
«Ανησυχούμε για τους  ασυμπτωματικούς, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων οι πιθανότητες να μεταδώσουν εκείνοι τον ιό εκτιμώ πως είναι περιορισμένες. Εκεί που είναι επικίνδυνοι, είναι στους οικείους τους. Νομίζω ότι οι ασυμπτωματικοί επειδή δεν βήχουν και δεν φταρνίζονται για να κολλήσουν κάποιον, πρέπει να έρθουν σε πολύ στενή επαφή με κάποιον για να μεταδώσουν τον ιό. Δηλαδή κάποιος πρέπει να τους αγκαλιάσει ή να τους φιλήσει. Επίσης μπορούν να κάνουν μετάδοση μέσω της χειραψίας, αν για παράδειγμα είχαν βάλει προηγουμένως το χέρι τους στο στόμα ή τη μύτη. Ευτυχώς, δεν είναι τόσο για μεγάλη περίοδο μολυσματικοί όπως κάποιος που έχει συμπτώματα. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι είναι για ένα δεκαήμερο», σημείωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης.
 
Πιο μεγάλο πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν οι ασυμπτωματικοί, κατά τον κ. Καραγιάννη κατά την περίοδο που θα μηδενίσει η δείκτης της Κύπρου.
 
«Εκεί που πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους ασυμπτωματικούς είναι στην περίοδο που θα έχουμε μηδέν κρούσματα και θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα. Ελπίζουμε ότι στην περίοδο της σταθεροποίησης θα θεραπευτούν και οι ασυμπτωματικοί και θα καθαρίσουν τον ιό. Ακόμα και στη χαλάρωση των μέτρων πρέπει όμως, να συνεχίσουμε να κρατούμε τις αποστάσεις μας και να συνεχίσουμε την προσωπική υγιεινή για να μην δημιουργήσουμε νέες εστίες».
 
Γιατί κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί;
Ένα από τα πιο βασανιστικά ερωτήματα για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για τους πολίτες, είναι για πιο λόγο κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί ενώ κάποιοι ασθενούν βαριά και μπορεί, μάλιστα, να καταλήξουν.
 
«Την ακριβή παθολογοφυσιολογία και πορεία της νόσου, τώρα τη μελετάμε στην παγκόσμια κοινότητα διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο ιό. Παίρνουμε δεδομένα από προηγούμενες επιδημίες που έχουν προκληθεί, από παρόμοιους κορωνοϊούς και τα συγκρίνουμε με την παρούσα επιδημία. Αυτό, όμως, γίνεται βήμα, βήμα βάσει των δεδομένων που έχουμε αυτή την περίοδο. Άρα δεν μπορεί κανένας να πει με αξιοπιστία αυτή τη στιγμή, για πιο λόγο κάποιοι ασθενείς δεν παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα και γιατί κάποιοι, όχι μόνο παρουσιάζουν, αλλά και η νόσος τους εξελίσσεται σε πολύ βαριά και μπορεί να συσχετιστεί με το θάνατό τους. Φαίνεται πως κάποιοι ασθενείς που καταλήγουν από τον συγκεκριμένο ιό, είναι και άτομα που έχουν άλλες συνυπάρχουσες καταστάσεις, που επιβαρύνουν τον οργανισμό τους. Γι’ αυτό έχουμε ορίσει και κάποιες ευπαθείς ομάδες, που έχουν συσχετιστεί με τη σοβαρή μορφή της νόσου», υπέδειξε η κ. Πανά.
 
Το συμπέρασμα είναι πως ουδείς πρέπει να εφησυχάζει και για όσο διαρκέσουν τα κρούσματα στην Κύπρο πρέπει να τηρεί αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη