Όλη η Κύπρος μια γροθιά κατά του κορωνοϊού

Οργανωμένα σύνολα, δήμοι, ιδιωτικές επιχειρήσεις, τράπεζες γίνονται μια γροθιά και με δωρεές και δράσεις τους ενισχύουν τον αγώνα ενάντια στην εξάπλωση της ασθένειας του κορωνοϊού στην πατρίδα μας την ίδια ώρα που κυβερνητικές υπηρεσίες προβαίνουν σε συστάσεις προς το κοινό για τη διαφύλαξη της προσωπικής υγείας και του κοινού καλού.
 
Το Υπουργείο Υγείας χαιρετίζει την προσφορά και τη συμβολή της ΟΠΑΠ Κύπρου στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που μεταφράζεται σε συνεισφορά προς τον ΟΚΥπΥ  1,330,000 ευρώ για τη δημιουργία της νέας Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που αναμένεται να λειτουργήσει στις 6 Μαΐου 2020, με δυνατότητα 20 κλινών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
«Ως διαχρονικός εταίρος των δράσεων του Υπουργείου Υγείας, η ΟΠΑΠ Κύπρου στέκεται για ακόμα μια φορά αρωγός στο δύσκολο έργο της διαχείρισης του ιού στη χώρα μας, δείχνοντας το αλληλέγγυο πρόσωπό της και ενισχύοντας το έργο των δημόσιων νοσηλευτηρίων που καλούνται να σηκώσουν το μεγάλο μέρος της αντιμετώπισης των περιστατικών COVID-19», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.
 
Ανακοίνωση από το Τμήμα Γεωργίας συστήνει προσοχή στη χρήση απολυμαντικών και αναφέρει ότι «το τελευταίο διάστημα έχει περιέλθει στην αντίληψή του ότι διενεργούνται απολυμάνσεις χώρων (σε δημόσια κτήρια, οικίες κ.λπ.) τόσο από συνεργεία όσο και από μεμονωμένα άτομα, τα οποία εκδίδουν πιστοποιητικό απολύμανσης όπου αναγράφεται ότι συγκεκριμένο απολυμαντικό που χρησιμοποιήθηκε, δίνει προστασία μέχρι και δεκατέσσερις συνεχόμενες ημέρες από όλους τους γνωστούς ιούς και βακτήρια».
 
Στην ανακοίνωση του Τμήματος Γεωργίας, «διευκρινίζεται ότι, με βάση τα στοιχεία των προϊόντων που τηρούνται στο Τμήμα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για οποιοδήποτε αδειοδοτημένο απολυμαντικό σε σχέση με τη διάρκεια δράσης για τον COVID-19 μέχρι και δεκατέσσερις συνεχόμενες ημέρες».
 
Σε δική του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» αναφέρει ότι «με μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, που προκύπτουν από την καθημερινή επικοινωνία και συνεννόηση με τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της  Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου, ο Σύνδεσμος, αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους στιγμές, προσφέρει ουσιαστική στήριξη στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορονωϊό».
 
Συγκεκριμένα, «για τις ανάγκες προστασίας των ιατρών και των νοσηλευτών έχει ήδη παραδώσει στη (ΜΕΝΝ) του Μακάρειου Νοσοκομείου την πρώτη παρτίδα από τα 1.000 τμχ. πλαστικών ασπίδων προστασίας, συνολικού κόστους 3.000 ευρώ, που θα προσφέρει στη μονάδα για την θωράκισή της απέναντι στον COVID-19».
 
Παράλληλα, «για τις ανάγκες φροντίδας, υγιεινής και προστασίας των πρόωρων νεογνών που νοσηλεύονται στη μονάδα ο Σύνδεσμος ‘Θερμοκοιτίδα Αγάπης’ προσέφερε τις απαραίτητες ποσότητες σε βρεφικά ρουχαλάκια, βρεφικές πάνες, μωρομάντηλα, πλεκτές βρεφικές κουβερτούλες και βρεφικά σεντονάκια που συγκέντρωσε από την αφιλοκερδή προσφορά εταιρειών και εθελοντών που στηρίζουν το όραμα και το έργο του συνδέσμου».
 
Ο Σύνδεσμος «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» απευθύνει ένα τεράστιο ευχαριστώ προς τις εταιρείες που έκαναν δωρεές «αλλά και σε όλη τη μερίδα του κόσμου που αυτές τις στιγμές του περιορισμού και της απομόνωσης συνεχίζει να προσφέρει αγάπη και αλληλεγγύη, ενθαρρύνοντας τον σύνδεσμό να παραμένει προσηλωμένος στη συνέχιση του έργου του».
 
Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» ενστερνιζόμενος τις ανάγκες ψυχολογικής υποστήριξης που προκύπτουν, λόγω της καραντίνας, στους γονείς των πρόωρων νεογνών που νοσηλεύονται στη ΜΕΝΝ του Μακαρείου Νοσοκομείου, έχει επιστρατεύσει τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης με τον εξειδικευμένο ψυχολόγο του συνδέσμου.
 
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με την ανοικτή γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στο τηλ. 80012200 για να διευθετηθεί τηλεδιάσκεψη και να λάβουν την απαραίτητη στήριξη αυτές τις δύσκολες μέρες.
 
Εξάλλου, η Χαρά, το λούτρινο αρκουδάκι της Τράπεζας Κύπρου και του MKO Reaction, μαζεύει ευχές για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.
 
Ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει ότι «η Χαρά επιστρέφει για ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τα άτομα της πρώτης γραμμής και η αποστολή της είναι να στείλει θετική ενέργεια σε όλους όσοι δίνουν τη μεγάλη μάχη με τον κορωνοϊό για να είμαστε όλοι εμείς καλά».
 
Εξηγεί ότι «για αυτό το λόγο το λούτρινο μας αρκουδάκι, με τη βοήθεια του #SupportCy, της Τράπεζας Κύπρου και του Reaction, ζητά από μικρούς και μεγάλους που βρίσκονται στο σπίτι, να της στείλουν τις πιο όμορφες ευχές και ζωγραφιές, στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportcy@bankofcyprus.com».
 
Όλες οι ζωγραφιές θα αναρτώνται στις facebook σελίδες της Τράπεζας Κύπρου και του Reaction, ενώ κάποιες θα τυπωθούν και θα αναρτηθούν σε χώρους όπου οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής δίνουν καθημερινά τη μάχη για όλους εμάς.
 
 Σημειώνεται ότι «όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, οργανώσεις και σύνδεσμοι αγκαλιάζουν το Δίκτυο Υποστήριξης #SupportCy, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Reaction, με σκοπό να σηκώσει μέρος από το τεράστιο βάρος που επωμίζεται ολόκληρη η χώρα, σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση».
 
Εξάλλου, την Παρασκευή 10 Απριλίου, παραδόθηκε από τον όμιλο GIOVANI στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, αριθμός προστατευτικού εξοπλισμού, καθώς και επιστολή που ενημερώνει για τη διάθεση 10 κατοικιών για σκοπούς διαμονής ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.
 
«Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους επαγγελματίες υγείας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν τις τελευταίες βδομάδες μέσα σε αντίξοες συνθήκες» αναφέρει δήλωση του Ομίλου GIOVANI.
 
Προσθέτει πως «γνωρίζουμε ότι στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου βρίσκεται η πλειοψηφία των ασθενών και θεωρούμε υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, σε αυτούς τους σύγχρονους ήρωες και να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε σ’ αυτή την προσπάθεια» για αποθεραπεία τους.
 
 «Τέτοιες πρωτοβουλίες, πέραν της συνεισφοράς σε εξοπλισμό, τονώνουν και το ηθικό αυτών των ανθρώπων. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους μέχρι να τα καταφέρουμε», καταλήγει ο Ομιλος GIOVANI.
 
Εξάλλου, ο Δήμος Στροβόλου, «στο πλαίσιο των προσπαθειών για στήριξη των Δημοτών του και επιδιώκοντας παράλληλα την προώθηση της φιλαναγνωσίας, ανακοινώνει την έναρξη προγράμματος δωρεάν διάθεσης και κατ΄οίκον διανομής βιβλίων, από τη Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου».
 
Ανακοίνωση του δήμου αναφέρει ότι «το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του Κέντρου Αλληλεγγύης και Στήριξης Δημοτών, το οποίο παρέχει υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής τροφίμων και φαρμάκων σε ευπαθή άτομα, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τις δράσεις του, με πρωτοβουλίες που προάγουν παράλληλα και την υγιή κατ’ οίκον ενασχόληση των δημοτών».
 
Τα βιβλία που θα διατεθούν στο κοινό προέρχονται από δωρεές συμπολιτών μας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πρόσφεραν αφιλοκερδώς στον δήμο βιβλία που διέθεταν στις προσωπικές τους βιβλιοθήκες.
 
Επιπρόσθετα, η δράση στηρίζεται και σε χορηγία που δόθηκε από δημότη για τον σκοπό αυτό. Στην πρώτη φάση λειτουργίας του προγράμματος θα διατεθούν παιδικά βιβλία, τα οποία έχουν κατηγοριοποιηθεί ανά ηλικία. Στόχος είναι σύντομα το πρόγραμμα να επεκταθεί στη διανομή βιβλίων για όλες τις ηλικίες.
 
Όσοι δημότες επιθυμούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας αυτής, μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με το Κέντρο Αλληλεγγύης και Στήριξης Δημοτών, στον αριθμό 22 311534, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, τις ώρες 9:00-17:00 και το Σάββατο, τις ώρες 9:00-13:00.
 
Διευκρινίζεται ότι για κάθε παιδί θα μπορεί να γίνει διανομή μέχρι τριών βιβλίων. Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 17:00 και θα επαναλειτουργήσει από την Τετάρτη 22 Απριλίου.
 
Σε άλλη ανακοίνωσή του ο Δήμος Στροβόλου ενημερώνει τους δημότες του ότι τις αργίες των ημερών του Πάσχα, τα συνεργεία του θα εργαστούν ως εξής:

17/4/2020 - Μεγάλη Παρασκευή : Τα συνεργεία σκυβάλων θα εργαστούν και θα εξυπηρετήσουν όλους τους τομείς (συμπεριλαμβανομένων και των τομέων που εξυπηρετούνται το απόγευμα) το πρωί.
 
 20/4/2020 – Δευτέρα του Πάσχα : Τα συνεργεία σκυβάλων δεν θα εργαστούν. Τα σκύβαλα που περισυλλέγοντα τη Δευτέρα, θα περισυλλεγούν την επόμενη μέρα περισυλλογής, που είναι η Πέμπτη, 23/4/20202.
 
 21/4/2020 – Τρίτη του Πάσχα : Τα συνεργεία σκυβάλων θα εργαστούν κανονικά.
 
 Παρά το γεγονός ότι η Μεγάλη Παρασκευή και Τρίτη του Πάσχα είναι αργίες, τα συνεργεία σκυβάλων θα εργαστούν κανονικά, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για περαιτέρω πληροφορίες καλούνται οι δημότες να επικοινωνούν στα τηλ 99569682 και 99214102.
 
Στη Λάρνακα παραδόθηκαν την Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020, 40 κάδοι απορριμμάτων των 120 λίτρων με ποδοπέταλο για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.

Οι κάδοι αυτοί είναι προσφορά του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού του Δήμου Λάρνακας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου