Καθορισμό τιμών τεστ για κορωνοϊό με διάταγμα ζητά ο Δήμαρχος Πάφου

Άμεση καθορισμό των τιμών για τεστ με διάταγμα, ζητά ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, δηλώνοντας, σε γραπτή ανακοίνωσή του, πως σε περίοδο κρίσης και έκτακτων συνθηκών στην κοινωνία και την οικονομία "είναι αδιανόητο κάποιοι να επωφελούνται των καταστάσεων για να κάνουν υπερκέρδη", αφού υπολογίζει, με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε, ότι η τιμή χρέωσης των  τεστ θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ το ένα.
 
Εάν η κυβέρνηση πληρώσει τα 20.000 τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 με τις τρέχουσες τιμές των 100 μέχρι 150 ευρώ το ένα, τιμές τις οποίες χρεώνουν τα ιδιωτικά εργαστήρια και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, αυτό σημαίνει ότι το Κράτος θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου, συμπλήρωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Κανένας εφησυχασμός, συνεχίζεται η μάχη-Αρχίζει το Σ/κ η δειγματοληψία
 
Ο Φαίδωνος σημειώνει πως χρειάστηκαν λίγες μόνον ημέρες διερεύνησης και επικοινωνίας με άτομα του κλάδου, καθώς και η εμπειρία του, όπως αναφέρει, από την  πρόσφατη δειγματοληψία στην Πάφο για να διαπιστώσει ότι, τα αναλώσιμα συλλογής κλινικού δείγματος κοστίζουν 6-7 ευρώ, και πως τα αναλώσιμα απομόνωσης γενετικού υλικού (RNA) κοστίζουν 9-10 ευρώ.
 
Ακόμη συνέχισε, τα αναλώσιμα για εκτέλεση μοριακής ανίχνευσης ιού SARS-CoV-2 (Real Time PCR) κοστίζουν 20-22 ευρώ αλλά και πως τα έξοδα προσωπικού για μαζική δειγματοληψία και η μεταφορά των δειγμάτων στα κεντρικά εργαστήρια στη Λευκωσία κοστίζουν 2 ευρώ περίπου ανά τεστ.
 
Επιπρόσθετα σημείωσε, πως τα έξοδα του εργαστηριακού προσωπικού που διενεργεί το τεστ ανέρχονται στα 3 ευρώ ανά τεστ περίπου, αλλά και πως τα  αναλώσιμα αγοράζονται από τις εταιρείες/εργαστήρια με 19% ΦΠΑ.
 
Πρόσθεσε πως οι  εταιρείες που διενεργούν τα εν λόγω τεστ χρεώνουν με ΦΠΑ 5% τους πελάτες τους σημειώνοντας πως εύλογο κέρδος για μια εταιρεία/εργαστήριο μπορεί να θεωρηθεί εν καιρώ κρίσης και πανδημίας ένα ποσοστό της τάξης του 10-20%.
 
Επιπρόσθετα  ο  Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως οι  εταιρείες/εργαστήρια οι οποίες έτυχε να διαθέτουν τον εξοπλισμό (αξίας 75.000 ευρώ) δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση να επιχειρούν την απόσβεση του κόστους αγοράς των μηχανημάτων-εξοπλισμού τους, τα οποία ούτως ή άλλως αγόρασαν και κατέχουν μη έχοντας υπόψη την πανδημία και την απόφαση για διενέργεια των μαζικών τεστ.
 
Το επιχείρημα «να δούμε τι χρεώνει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ή άλλες χώρες» δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα, ούτε να αναφερθεί ως επιχείρημα εν καιρώ πανδημίας και ειδικών συνθηκών σημείωσε, αναφέροντας πως με βάση τις πιο πάνω διαπιστώσεις, η τιμή χρέωσης των εν λόγω τεστ θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ το ένα.
 
Κατά συνέπεια, χρεώσεις της τάξης των 100-150 ευρώ εύλογα, κατά την άποψή του, θεωρούνται «μαυραγορίτικες» τιμές.
 
Το 1,5 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει το Κράτος από τις υπερχρεώσεις είναι κρίμα, άδικο και προκλητικό να μπει στις τσέπες ορισμένων, αναφέρει, τονίζοντας πως αποτελεί άμεση υποχρέωση να καθοριστούν οι τιμές με Διάταγμα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας