Επικεφαλής ECDC: Προς την σωστή κατεύθυνση αλλά πρώιμο το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων

Μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας και της Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) δρος Andrea Ammon και υπηρεσιακών.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τη δρα Ammon για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαχείριση του ιού SARS-CoV-2 και την αποτελεσματικότητα που αυτά είχαν μέχρι στιγμής. Η Επικεφαλής του ECDC εξέφρασε ικανοποίηση για τις ενέργειες που εφάρμοσε η Κύπρος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της ιχνηλάτησης, η δρ Ammon χαιρέτισε το γεγονός ότι η Κύπρος παραμένει μια από τις λίγες χώρες που συνεχίζουν να κάνουν διερεύνηση και έλεγχο τόσο στοχευμένα μέσω της ιχνηλάτησης όσο και στον γενικό πληθυσμό.

Ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε, παράλληλα, για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιδημιολογική μελέτη 800 ατόμων μέσα από τυχαίο δείγμα, αλλά και για τη διενέργεια 20,000 εργαστηριακών εξετάσεων σε άτομα που συνεχίζουν να εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Εθνική Φρουρά και ως εκ τούτου έχουν αυξημένες πιθανότητες έκθεσης τους στον ιό. Από πλευράς της, η δρ Ammon χαρακτήρισε πολύ σημαντική αυτή την πρωτοβουλία της Κύπρου για έλεγχο του πληθυσμού και σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αυτών των μελετών θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για το ECDC.

Σε σχέση με την άρση των μέτρων, η Επικεφαλής του ECDC επανέλαβε τη θέση ότι είναι πολύ πρώιμο να συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, αφού η όποια χαλάρωση θα πρέπει να γίνει σταδιακά και, συνέστησε υπομονή, αφού για τον τερματισμό του κάθε μέτρου θα πρέπει πρώτα να γίνεται αξιολόγηση της αποδοτικότητάς του και πρακτική εφαρμογή για περίπου τρεις εβδομάδες.

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις