Οι μάσκες της κ. Μαρίας χρωματίζουν τα νοσηλευτήρια και τους ήρωες της πρώτης γραμμής

Γύρω στις 1.000 διαφορετικές μάσκες, με αστεράκια, βούλες, ρίγες και έντονα χρώματα αναμένεται να έχουν παραδοθεί ως την Κυριακή σε νοσηλευτήρια της Κύπρου και όχι μόνο από ομάδα που δημιούργησε μόλις πριν λίγες μέρες νεαρή μητέρα στο Facebook.  Σκοπός, λέει στο ΚΥΠΕ, «ήταν να χρωματίσουμε τα νοσηλευτήρια μας και για τους νοσηλευτές και για τους ασθενείς που είναι μέσα».

Η ομάδα στο Facebook "Better together - Εθελοντές φτιάχνουμε μάσκες" για τα νοσοκομεία δημιουργήθηκε μόλις στις 4 Απριλίου από μια νεαρή μητέρα, την Μαρία. Ήταν ακόμη μια πράξη αλληλεγγύης ανάμεσα τις πολλές που εκδηλώνονται σε ολόκληρη την Κύπρο από πολίτες, οργανώσεις και φορείς.

«Πήρα την πρωτοβουλία, λόγο της προβλεπόμενης έλλειψης, να δημιουργήσουμε χειροποίητες μάσκες για τα άτομα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για εμάς», γράφει στην αρχική της ανάρτηση στην ομάδα.

Μάσκες, προσθέτει, «με τα κατάλληλα υλικά όμως, που θα επιτρέπουν την επαναχρησιμοποίηση τους μέσω πλυσίματος και αποστείρωσης».

«Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα όσοι μπορείτε να προσφέρετε με όποιον τρόπο μπορείτε όπως και ο κ. Γιώργος που μου πρόσφερε τα πρώτα υφάσματα δωρεάν για αυτόν τον σκοπό. Βλέπετε ήθελε και αυτός να βάλει το λιθαράκι του», σημειώνει.

Το σημαντικότερο το οποίο του ζήτησα, εξηγεί, «ήταν υφάσματα με ωραία χρώματα τα οποία θα χρωματίσουν τα πρόσωπα των λειτουργών αλλά και το βλέμμα των ασθενών».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, η Μαρία αναφέρει ότι την 1η Απριλίου δημοσίευσε την ιδέα της στον προσωπικό της λογαριασμό. Μόλις τρεις μέρες αργότερα, στις 4 Απριλίου, δημιουργήθηκε η ομάδα η οποία μετράει ήδη 800 άτομα ως μέλη της.

Όμως, διευκρινίζει, «ενεργά, μπορώ να πω ότι ίσως να είναι κοντά στα 50 άτομα».

Άλλοι, λέει, «συνεισφέρουν στις μεταφορές, άλλες κοπέλες ράβουν, άλλοι παρέχουν υφάσματα και λάστιχο, πέραν από τον κόσμο που έχει συνεισφέρει οικονομικά που είναι και αυτός πάρα πολύς».

Μεγάλος αριθμός εθελοντριών, γύρω στις 10, βρίσκονται στην Ψημολόφου, αναφέρει, προσθέτοντας ότι εκεί το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε με δικά του έξοδα να αγοράσει επιπλέον υφάσματα και λάστιχα πέραν από αυτά που τους είχε δώσει, για να γίνουν μάσκες για τους κατοίκους της κοινότητας.

Εκεί, εκτίμησε ότι θα υπάρξει και ο μεγαλύτερος αριθμός μασκών γιατί ίσως να δοθούν και δύο στον κάθε ένα ειδικά για τους εργαζόμενους.

Απαντάει καταφατικά σε ερώτηση αν πρόκειται για μάσκες που πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται.

Βέβαια, λέει, οι μάσκες πλένονται, σιδερώνονται και στο πίσω μέρος της υπάρχει μικρή θήκη στην οποία ο κάθε ένας που τις χρησιμοποιεί μπορεί να βάλει επιπρόσθετο φίλτρο, όπως για παράδειγμα ένα χαρτί από το ρολό της κουζίνας, μια γάζα αποστείρωσης ή ακόμα και ένα φίλτρο του καφέ.

Χθες, λέει, παρέλαβε από τέσσερις εθελόντριες γύρω στις 400 μάσκες οι οποίες θα κατανεμηθούν σήμερα και αύριο.

Σε ερώτηση αν η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην Επαρχία Λευκωσίας απαντάει αρνητικά. Ήδη χθες έδωσε υλικά σε εθελόντρια για την Λεμεσό οι οποίες θα είναι έτοιμες την επόμενη εβδομάδα. Εργαστήρι στη Λεμεσό που ράβει στολές για το καρναβάλι, έχει παραδώσει 200 μάσκες, προσθέτει. Εθελόντρια στην Πάφο περιμένει από το Νοσοκομείο Πάφου να της πουν τον αριθμό μασκών που χρειάζονται για να της αποσταλούν.

«Μέχρι την Κυριακή θα έχουμε φτάσει γύρω στις 1.000 μάσκες», εκτιμά ερωτηθείσα σχετικά.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης