Δευτέρα 1 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Καμπανάκι ΠΑΣΥΝΜ για την πρακτική της Ελλάδας στη διαχείριση επαφών κρούσματος

  10/04/2020 10:41
Καμπανάκι ΠΑΣΥΝΜ για την πρακτική της Ελλάδας στη διαχείριση επαφών κρούσματος

Καμπανάκι ΠΑΣΥΝΜ για την πρακτική της Ελλάδας στη διαχείριση επαφών κρούσματος

  10/04/2020 10:41
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών αναφέρει ότι η πρακτική της Ελλάδας στην διαχείριση προσωπικού υπηρεσιών υγείας, μετά από εκτίμηση κινδύνου έκθεσης σε επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης COVID-19 σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας εμπεριέχει κινδύνους.
 
Ο ΠΑΣΥΝΜ σε επιστολή του προς την Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, σε απάντηση σχετικής επιστολής, σημειώνει ότι «όπως προκύπτει από τις συστάσεις που μας έχετε κοινοποιήσει, υιοθετήσατε κατά γράμμα την κατηγοριοποίηση κινδύνου και την περίοδο καραντίνας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας».
 
Εξ όσων γνωρίζουμε, αναφέρεται, η πρακτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και δεν συνάδει με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν αποτελεί τον κανόνα που εφαρμόζουν οι πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Παρακαλούμε όπως μας δοθούν πειστικές εξηγήσεις του σκεπτικού που σας οδήγησαν να υιοθετήσετε αυτή την πρακτική η οποία κατά την άποψη μας εμπεριέχει κινδύνους τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους ασθενείς», σημειώνεται.

Ο ΠΑΣΥΝΜ, προσθέτει ότι καθηκόντως οφείλει να προειδοποιήσει την κυπριακή κοινωνία, αν δεν δοθούν πειστικές αποδείξεις περί του αντιθέτου, οι κίνδυνοι περεταίρω εξάπλωσης από μια τέτοια απόφαση είναι ορατοί.

Ο Σύνδεσμος παρατηρεί επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε βιβλιογραφική του αναφορά με τίτλο Risk assessment and management of exposure of health care workers in the context of COVID-19 κατηγοριοποιεί την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μόνο δύο κατηγορίες high και low risk. Και στις δύο περιπτώσεις καθορίζει ως περίοδο απομάκρυνσης (καραντίνα) τις 14 μέρες μετά την επαφή.
 
Σημειώνει ακόμη, ότι η βιβλιογραφική αναφορά του CDC κατηγοριοποιεί την επαφή σε 3 κατηγορίες (low, medium και high). Στις περιπτώσεις κατηγοριοποίησης σε high και medium risk  το CDC καθορίζει ως περίοδο απομάκρυνσης (καραντίνα) τις 14 μέρες μετά την επαφή και στην περίπτωση low risk δεν συστήνει απομάκρυνση.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας