Κλειδί στα μέτρα η τυχαία δειγματοληψία-«Μάλλον ισοπέδωση της καμπύλης»

Η διεξαγωγή παγκύπριας επιδημιολογικής έρευνας επί τυχαίου δείγματος 800 ατόμων καθώς και η διενέργεια 20.000 εργαστηριακών εξετάσεων σε διάστημα 20 ημερών σε άτομα που συνεχίζουν να εργάζονται, γίνονται για να ληφθεί συνολική εικόνα επιδημιολογικών στοιχείων που θα βοηθήσουν όταν θα υπάρξουν μηδαμινά κρούσματα, αν υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς ώστε να αποφασιστεί η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Όπως εξήγησε, η διεξαγωγή των εργαστηριακών εξετάσεων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, «είναι για να πάρουμε μια εικόνα πόσοι είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα και νομίζουν ότι δεν είναι κορωνοϊός».
 
Είναι επιδημιολογικά στοιχεία, ανέφερε, που πρέπει να γνωρίζουμε και θα μας βοηθήσουν στις αποφάσεις μας για τα περιοριστικά μέτρα όταν θα υπάρχουν μηδαμινά κρούσματα.
 
«Στόχος είναι να δούμε την εξάπλωση του ιού, τι ποσοστά μπορεί να είναι ασυμπτωματικά και αυτές οι πληροφορίες, θα βοηθήσουν προς το τέλος της επιδημίας για να ληφθούν οι πρέπουσες αποφάσεις όσον αφορά την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», επεσήμανε.
 
Τόνισε ότι στοχευμένη λήψη δειγμάτων θα γίνει σε νοσηλευτήρια, την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία.
 
«Θα ανησυχήσουμε για τους ασυμπτωματικούς φορείς, τον καιρό που δεν θα έχουμε κρούσματα με συμπτώματα. Όταν πάει η καμπύλη μας στο μηδέν, πρέπει να σιγουρευτούμε αν έχουμε τέτοια άτομα που κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Είναι γι αυτό που αποφάσισε η Κυβέρνηση να κάνει μια πιο ευρεία δειγματοληψία για να δούμε και σε άλλες περιοχές τι γίνεται, εκτός από αυτές τις Πάφου και της Αραδίππου», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς, «είναι κάτι που θα σκεφθούμε πώς θα το χειριστούμε όταν αποφασίσουμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ωρολογιακή βόμβα οι ασυμπτωματικοί-«Είναι νωρίς να μιλάμε για αλλαγές στα μέτρα»
 
Ανησυχητικό φαινόμενο, οι ασυμπτωματικοί φορείς
Ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι ανησυχητικό φαινόμενο σημειώνοντας ότι 13% των κρουσμάτων που είχαμε μέχρι στιγμής είναι ασυμπτωματικά.
 
«Μας ανησυχεί και τώρα γιατί κάποιοι από αυτούς μπορεί να ενταχθούν στα νοσοκομεία και να μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Διότι έρχεται κάποιος δεν έχει συμπτώματα, τον εισάγεις και μπορεί ξαφνικά να δεις άλλα δύο-τρία κρούσματα ενώ εκείνος εξακολουθεί να είναι ασυμπτωματικός.
 
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Καραγιάννη, ο ασυμπτωματικός δεν μεταδίδει τόσο εύκολα τον ιό όσο ένας που έχει συμπτώματα διότι δεν φταρνίζεται, ούτε βήχει.
 
«Ο ασυμπτωματικός για να σου το μεταδώσει πρέπει να έρθεις σε πολύ στενή επαφή μαζί του, να είσαι ακριβώς απέναντι του όταν σου μιλά, να σε αγκαλιάσει και να κάνεις χειραψία μαζί του. Πιο πιθανόν να μεταδώσει στους οικείους του παρά σε κάποιον εκτός του περιβάλλοντος του», σημείωσε.
 
Ανέφερε ότι αυτή την στιγμή «μάλλον υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς έξω», σημειώνοντας ότι «λόγω των περιορισμών περιορίζεται και η πιθανότητα μετάδοσης».
 
Είπε ότι σύμφωνα με μελέτες οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν μακροχρόνια, είναι κολλητικοί για ένα δεκαήμερο περίπου ενώ εκείνοι που νοσούν μπορούν να ξεπεράσουν τις 20 ημέρες.
 
«Είναι μεν μολυσμένοι αλλά δεν είναι μεταδοτικοί μακροχρόνια και ίσως να μην εκκρίνουν μεγάλα ποσοστά ιού», συμπλήρωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν διατρέχουν κίνδυνο τα νεογνά του Μακάρειου-«Δυνητικά πιθανή η διασπορά»
 
Το τυχαίο δείγμα 800 ατόμων
Κληθείς να σχολιάσει γιατί γίνεται η διεξαγωγή παγκύπριας επιδημιολογικής έρευνας επί τυχαίου δείγματος 800 ατόμων, ο Καθηγητής Καραγιάννης ανέφερε ότι «είναι για στατιστικούς λόγους που γίνεται για να βγει κάποιο στατιστικό αποτέλεσμα που να είναι εύπιστο».
 
Σημείωσε ότι όσο πιο πολλά δείγματα γίνονται τότε πιο πολλές οι πιθανότητες να βρεις θετικά κρούσματα.
 
«Θα μας δώσει κάποια ιδέα από κάθε επαρχία για το ποσοστό των ασυμπτωματικών. Στην Λεμεσό, για παράδειγμα, που έχει χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων μπορεί να μην υπάρχει κανένα. Επομένως, θα γνωρίζουμε ποιες επαρχίες εμπεριέχουν κάποιον κίνδυνο μετάδοσης».
 
Θα μας αναγκάσει, συνέχισε, να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα όταν πάνε τα περιστατικά μας στα μηδενικά.
 
«Εκεί που έπρεπε να περιμένουμε δεκαπέντε ημέρες για να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε, έχοντας τα στοιχεία από την έρευνα μπορούμε να πούμε ότι λόγω αυτών των πιθανών μεταδόσεων από ασυμπτωματικούς, ας περιμένουμε ακόμη μια- δύο εβδομάδες περισσότερο, για να δώσουμε το περιθώριο αν έχει κάποια τέτοια άτομα μεταξύ μας να εκριζώσουν τον ιό και να μην μεταδίδουν πλέον και να είμαστε ασφαλείς», εξήγησε.
 
Φαίνεται και στην Γιουχάν όπου χαλαρώθηκαν εντελώς τα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε, πείστηκαν ότι δεν υπήρχε πλέον ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς.
 
Διενέργεια 20.000 εργαστηριακών εξετάσεων
Ο Καθηγητής είπε ότι από την διενέργεια 20.000 εργαστηριακών εξετάσεων σε διάστημα 20 ημερών σε άτομα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα οποία συνεχίζουν να εργάζονται και, συνεπώς, έχουν περισσότερες πιθανότητες έκθεσης στον ιό, θα δοθεί η εικόνα πόσοι είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς και πόσοι έχουν ήπια συμπτώματα και δεν εκλαμβάνουν αυτό που περνούν ως κρούσμα κορωνοϊού.
 
Πρόκειται, ανέφερε, για επιδημιολογικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στο τέλος της επιδημίας να δούμε πόσοι ασυμπτωματικοί φορείς υπάρχουν για να μας βοηθήσουν στις αποφάσεις μας ως προς την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
 
«Είναι για να δούμε επιδημιολογικά αν υπάρχουν εκεί έξω ασυμπτωματικοί που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα προς το τέλος της επιδημίας που δεν θα έχουμε εμφανή κρούσματα, μήπως αυτά τα σιωπηρά κρούσματα μας προκαλέσουν πρόβλημα», είπε.
 
Μάλλον ισοπέδωση της καμπύλης
Ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε ότι αριθμοί μας όσον αφορά την ανακοίνωση των κρουσμάτων είναι σταθεροί με 20-30 κρούσματα κάθε ημέρα.
 
«Ενόσω υπάρχουν κρούσματα και επαφές οι αριθμοί μας θα σκαμπονεβάζονται ανάλογα μέχρις ότου αρχίσουμε να βλέπουμε κάθοδο», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «μάλλον μπήκαμε στην ισοπέδωση παρόλο ότι η καμπύλη δείχνει ότι ανεβαίνει ακόμη».
 
Κληθείς να σχολιάσει αν περάσαμε την κορύφωση, είπε πως «δεν είμαι σίγουρος αν την περάσαμε ακόμη, θα δείξουν οι επόμενες μέρες. Αν τα νούμερα μας είναι σε καθημερινή βάση γύρω στα 20-25, μάλλον είμαστε στην ισοπέδωση».
 
Ευλαβική τήρηση των περιοριστικών μέτρων το Πάσχα
Ο Καθηγητής Καραγιάννης τόνισε την ανάγκη, όπως το Πάσχα τηρήσουμε όλοι τα περιοριστικά μέτρα ευλαβικά.
 
«Δεν σηκώνει να χαλαρώσουμε. Θα παραμείνουμε στο σπίτι μας και θα κάνουμε το κάθε σπιτικό Πάσχα μόνο του διότι δεν έχει σημασία να αναμιχθούμε πάλι και να δημιουργήσουμε εστίες μετάδοσης», συμπλήρωσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα
Παράνομες οι… κρατήσεις τραπεζιών για την Καθαρά Δευτέρα-Τα παρατράγουδα, το πρόστιμο και οι συστάσεις
Με σύνθημα «η όμορφη Ρωσία του μέλλοντος» προσήλθαν στις κάλπες οι Ρώσοι της Λευκωσίας