Δεν διατρέχουν κίνδυνο τα νεογνά του Μακάρειου-«Δυνητικά πιθανή η διασπορά»

Τα νεογνά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου δεν διατρέχουν κίνδυνο από τον κορωνοϊό, διεμήνυσε σήμερα ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου, Αβραάμ Ηλία, ο οποίος εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι η διασπορά του συγκεκριμένου ιού, αλλά και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών, εντός των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας, δυνητικά είναι πιθανή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Εξήγησε ότι «κατά καιρούς υπάρχουν μικρόβια, τα οποία διασπείρονται στις εντατικές», για να σημειώσει ότι «στη διεθνή βιβλιογραφία αυτό είναι δεδομένο».
 
Ωστόσο, δήλωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ούτως ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους διασπορές ή να υπάρχουν όσο το δυνατόν πιο αραιά.
 
Η Μονάδα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της
Σημείωσε, επίσης, ότι η λειτουργίας της Μονάδας συνεχίζει κανονικά, προσθέτοντας ότι δεν βρέθηκε κανένα άλλο κρούσμα.
 
Είπε  ακόμα ότι χθες διενεργήθηκε ακόμα ένας έλεγχος σε εκατό άτομα από το προσωπικό και κανένα από αυτά δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.
 
Καμιά συμπτωματολογία το βρέφος που βρέθηκε θετικό
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ ποια είναι η κλινική κατάσταση του τριών μηνών βρέφους, που βρέθηκε θετικό στο κορωνοϊό, ο κ. Ηλία είπε πως βρίσκεται ακόμα στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, σημειώνοντας ότι «δεν παρουσίασε κάποια συμπτωματολογία, ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από τον κορωνοϊό».
 
Συμπλήρωσε ότι η κλινική του εικόνα, λόγω του κορωνοϊού, δεν επιβαρύνθηκε περαιτέρω.
 
Επανέλεγχος αύριο και στο τρίμηνο βρέφος και στα υπόλοιπα 29 νεογνά.
 
Όπως είπε ο κ. Ηλία «αύριο θα επαναληφθούν οι εξετάσεις και στο βρέφος που είναι θετικό, αλλά και στα υπόλοιπα 29 νεογνά που βρίσκονται στη Μονάδα», τα οποία όπως σημείωσε,  «στην πρώτη εξέταση βρέθηκαν αρνητικά στον κορωνοϊό».
 
«Θα γίνει επανέλεγχος και στα 29 νεογνά, για να δούμε ότι δεν νοσεί κανένα», είπε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ωρολογιακή βόμβα οι ασυμπτωματικοί-«Είναι νωρίς να μιλάμε για αλλαγές στα μέτρα»
 
Επιστροφή του βρέφους στη Μονάδα μετά από δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ
Συγκεκριμένα, για το βρέφος που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό, ανέφερε ότι θα επαναληφθεί η εξέτασή του και αν έχει δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα, τότε θα επιστρέψει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ώστε να συνεχίσει τη θεραπεία του σε σχέση με τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα στη Μονάδα των νεογνών, ο κ. Ηλία είπε ότι «συνεχίζουν τα μέτρα αυξημένης προστασίας, που λαμβάνονται έτσι και αλλιώς, για την αποφυγή μεταδιδόμενων νοσημάτων στα νεογέννητα».
 
Δικαιολογημένη η ανησυχία των γονιών
Ανέφερε ότι η ανησυχία των γονέων είναι δικαιολογημένη, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα επισκεπτηρίου στα νεογέννητά τους, ωστόσο, τόνισε ότι πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί τα νεογνά δεν διατρέχουν κίνδυνο από τον συγκεκριμένο ιό.
 
Εξήγησε ότι «η διασπορά του συγκεκριμένου ιού, αλλά και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών εντός των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας, δυνητικά είναι πιθανή και κατά καιρούς έχουμε και άλλα μικρόβια, τα οποία διασπείρονται στις εντατικές».
 
«Στη διεθνή βιβλιογραφία αυτό είναι δεδομένο. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ούτως ώστε να μην έχουμε τέτοιου είδους διασπορές ή να έχουμε όσο το δυνατόν πιο αραιά», είπε.
 
Νομικά κινούνται κάποιοι εκ των γονέων
Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση κάποιων εκ των γονέων, οι οποίοι κινήθηκαν νομικά, απευθυνόμενοι στα ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου είπε: «Αυτοί που έχουν κινηθεί νομικά είναι δικαίωμα τους, αλλά τα νεογέννητα τους δεν έχουν κινδυνεύσει καθόλου από τον κορωνοϊό».
 
«Δεν έχει προσβληθεί κανένα άλλο νεογνό από τον κορωνοϊό, εκτός του ενός», είπε.
 
Επάρκεια αναλωσίμων στο Μακάρειο
Σε ερώτηση αν το Μακάρειο Νοσοκομείο είναι αντιμέτωπο με πιθανές ελλείψεις αναλωσίμων, ο κ. Ηλία είπε ότι στο Μακάρειο Νοσοκομείο δεν υπήρξε ποτέ και δεν υπάρχει πρόβλημα με ελλείψεις αναλωσίμων, για να σημειώσει ότι οι ποσότητες εν καιρώ πανδημίας είναι επαρκείς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί