Ωρολογιακή βόμβα οι ασυμπτωματικοί-«Είναι νωρίς να μιλάμε για αλλαγές στα μέτρα»

Ωρολογιακή βόμβα χαρακτήρισε τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, που νοσούν από κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενώ σημείωσε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, αναμένεται να ξεκινήσει η τυχαία δειγματοληψία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως μέχρι στιγμής οι ασυμπτωματικοί είναι γύρω στο 13-16%, ωστόσο τόνισε πως το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.
 
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως η τυχαία δειγματοληψία σε 800 άτομα θα γίνει ώστε να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί, που μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, ωστόσο είναι το ίδιο μεταδοτικοί με τους άλλους ασθενείς. Η δειγματοληψία αυτή, εξήγησε ο υπουργός, θα βοηθήσει την επιδημιολογική ομάδα, ώστε να εξάγει συμπεράσματα και να καταγράψει το ποσοστό ασυμπτωματικών που υπάρχει σε κάθε επαρχία.
 
Μέχρι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η δειγματοληψία
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφερόμενος στην τυχαία δειγματοληψία, σημείωσε πως έχει δώσει ήδη εντολές, ώστε να ξεκινήσουν οι ενέργειες για να ετοιμαστούν οι ειδικοί, για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες. Τόνισε πως το Σαββατοκύριακο ή μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η δειγματοληψία.
 
Σημείωσε, παράλληλα, πως θα αποφασιστεί σε ποιους θα γίνουν οι εξετάσεις, ενώ για ακόμη μια φορά τόνισε πως η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν πραγματοποιήσει τόσες πολλές δειγματοληψίες.
 
«Είναι νωρίς να μιλάμε για αλλαγές στα μέτρα»
Κληθείς να σχολιάσει την παράταση των μέτρων, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα παρατείνεται μέχρι τις 30 Απριλίου, ενώ μετά θα αξιολογηθούν αναλόγως τα δεδομένα, βάσει των εξελίξεων και της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
 
Ερωτηθείς για την χαλάρωση των μέτρων, ο υπουργός τόνισε πως είναι νωρίς να μιλάμε για αλλαγές στα μέτρα, αφού μόλις χθες ανακοινώθηκε η παράταση, ενώ εξήγησε πως όταν και εφόσον έρθει η στιγμή για χαλάρωση των μέτρων, αυτό θα γίνει σταδιακά και κατόπιν αξιολόγησης.
 
Όπως υπέδειξε, το χειρότερο σενάριο είναι να υπάρξει πλήρης χαλάρωση των μέτρων και να παρατηρηθεί αύξηση στα κρούσματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα