Το οικονομικό πακέτο στήριξης και το βέτο για τις απολύσεις

Τετράμηνη περίοδος κρατικής στήριξης μετά τις 12 Ιουνίου 2020 δόθηκε προς τις επιχειρήσεις αν συνεχίζουν να έχουν μειωμένο κύκλο εργασιών, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
Απαντούσε σε ερωτήσεις στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο την οποία έδωσε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώνοντας τις νέες αποφάσεις που έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.
 
Σε ερώτηση μέσω Whatsapp, αν έχει διαφοροποιηθεί η πρόνοια στο νέο σχέδιο για την προϋπόθεση μη απόλυσης προσωπικού η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα σχέδια που υλοποιεί το Υπ. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν επεκταθεί μέχρι και τις 12 Ιουνίου 2020».
 
Επιπρόσθετα, είπε, «έχει δοθεί μια τετράμηνη περίοδος μετά την 12η Ιουνίου όπου θα συνεχίσει η στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων ανάλογα με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης με κριτήρια τα οποία θα έχουν σχέση με το ποια είναι η συνεχιζόμενη μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης». Εξήγησε,  πχ, μια επιχείρηση, μετά τη λήξη των σχεδίων, αν συνεχίζει να μην μπορεί να ανακτήσει, πχ το 50% του κύκλου εργασιών, «αυτό  σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τόσο τους εργαζομένους όσο και την επιχείρηση κατά ποσοστό 50%».
 
Η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε ότι «αυτό είναι σημαντικό γιατί ο όρος των μη απολύσεων ισχύει και για όλη την περίοδο, τους επτά μήνες». Με αυτόν τον τρόπο, είπε, και με τη σημερινή απόφαση του ΥΣ, υπάρχει η κρατική στήριξη για όλη την αυτήν την περίοδο έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να μην έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη συνέχιση της οικονομικής τους δραστηριότητας αλλά και οι εργαζόμενοι να μπορούν να στηρίζονται από το κράτος για όσο καιρό θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της πανδημίας.
 
Σε ερώτηση με δεδομένο εάν ο κόσμος δεν επιστρέψει στις εργασίες του και δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας εξετάζεται η  χαλάρωση μέτρων για εργαζομένους, λαμβανομένου ότι οι επιχειρήσεις θα τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι το ποια οικονομική δραστηριότητα και ποια επιχείρηση επανεκκινεί τις οικονομικές της δραστηριότητες είναι θέμα ειδικών των επιδημιολόγων που αποφασίζουν με βάση τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων τι μπορεί να εφαρμοστεί.
 
«Δεν είναι θέμα του Υπ. Εργασίας αλλά είναι θέμα το πώς τα δεδομένα θα μας επιτρέψουν τον ερχόμενο καιρό να αποφασιστούν αυτά τα θέματα», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική