Όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού

Τα νέα μέτρα, που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο διάγγελμά του. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε πως τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τις 30 Απριλίου, ενώ δεν θα χαλαρώσουν για τον εορτασμό της γιορτής του Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE/Υπ. Υγείας: Πονοκέφαλος οι ασυμπτωματικοί, αυξάνουμε τα τυχαία δείγματα ανά το παγκύπριο
 
Συγκεκριμένα:

1. Παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των όσων μέτρων έχουν κατά καιρούς αποφασισθεί είτε από τον Υπουργό Υγείας είτε από τους καθ’ ύλην Υπουργούς με διατάγματα. Η σημερινή απόφαση είναι χωρίς καμία εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα, το τονίζω. Είναι αυτονόητο πως τα μέτρα καλύπτουν και τις όποιες συναθροίσεις για εορτασμό των εθίμων της Ανάστασης.

2. Όσον αφορά τον επαναπατρισμό των συμπολιτών μας, πέραν των ήδη υφιστάμενων  κατηγοριών για τις οποίες ήδη έχει δρομολογηθεί η επιστροφή τους στην Κύπρο, αποφασίσθηκε σήμερα η σταδιακή επιστροφή Κύπριων πολιτών που εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:

2.α. Όσων  διαμένουν σε Πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, τα λεγόμενα Foundation Courses, είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.

2.β.Μόνιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού. 

2.γ. Πολιτών που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων η επιστροφή τους κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους, όπως:
  • Παροχή φροντίδας σε πρόσωπα που λόγω σοβαρού τραυματισμού μετά την έκδοση των διαταγμάτων, αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν,
  • Είναι λήπτες ή δότες  οργάνων που καλούνται εκτάκτως για μεταμοσχεύσεις, και
  • Ασυνόδευτοι ανήλικοι.  
 
Θα επιτρέπεται ακόμη η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων, όμως, λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού.  
 
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω πως οι αποφάσεις για επαναπατρισμό των όσων κατηγοριών έχουν προαναφερθεί, Κύπριων συμπολιτών μας ή άλλων που έχουν καθοριστεί θα λαμβάνονται στην βάση της επικρατούσας κατάστασης και της απαραιτήτου γνώμης των επιστημονικών συνεργατών της Κυβέρνησης,
 
3. Για προληπτικούς σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφασίσθηκαν:  
 
  • Η διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά Επαρχία, με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί στην Πάφο.
  • Διεξαγωγή τις επόμενες των ημερών 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων, σε άτομα, τα οποία με βάση τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς. 
  • Δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσοι, με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού, θα επιστρέψουν στην Κύπρο.

 
Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα – είναι η δεύτερη δέσμη- αποφασίσθηκε η παράταση της κρατικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020.
 
4. Επιπρόσθετα, για περίοδο τεσσάρων μηνών, μετά τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων στη βάσει σχετικών κριτηρίων όπως με λεπτομέρεια θα αναπτύξει ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας