Οι δύο εστίες μετάδοσης στη Λευκωσία που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών

Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες δύο μικρές, όπως όλα δείχνουν, εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. Πρόκειται για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε δύο νοσηλευτήρια ανάμεσα κυρίως σε λειτουργούς υγείας αλλά και ασθενείς, το American Heart Center και το Μακάρειο Νοσοκομείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ

Στο American Heart Center, το οποίο άνοιξε αφού απολυμάνθηκε και έγιναν οι κατάλληλες εξετάσεις, εντοπίστηκαν 8 κρούσματα και στο Μακάρειο Νοσοκομείο 14. Οι χώροι του νοσοκομείου απολυμαίνονται, ενώ λήφθηκαν δείγματα από όλο το προσωπικό.

Αυτά τα αποτελέσματα μαζί με τα τελικά της Πάφου και της Αραδίππου, αναμένουν οι ειδικοί προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα που να τους δημιουργούν τη βεβαιότητα πως η καμπύλη της Κύπρου βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

«Πρέπει να περιμένουμε ακόμα δύο με τρεις ημέρες για να δούμε εάν υπήρξε η κορύφωση και τώρα είμαστε στην κάθοδο. Εξαρτάται από το τι θα δείξουν τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες από Αραδίππου και την Πάφο. Θα δείξει επίσης ποιες άλλες εστίες δημιουργήθηκαν στο ενδιάμεσο, διότι έχουμε δύο μικρά, όπως φαίνονται τώρα, προβλήματα. Μιλώ για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο American Heart Center και το Μακάρειο Νοσοκομείο. Υπάρχουν κρούσματα που πρέπει να σιγήσουν για να εφησυχάσουμε, διότι όσο υπάρχουν αυτά τα περιστασιακά κρούσματα η πιθανότητα να έχουν μετάδοση είναι αυξημένη», ανέφερε στον  REPORTER ο καθηγητής μικροβιολογίας /Μοριακής Ιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης. 

«Θα μας πάρει μέχρι μέσα Ιουνίου»
Οδεύουμε προς το καλύτερο ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, συστήνοντας όμως ταυτόχρονα υπομονή, αφού υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανύσουμε.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεκαθαρίσαμε, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε άτομα με συμπτώματα, είτε να μπαίνουν στα νοσοκομεία είτε να τηλεφωνούν οι προσωπικοί τους ιατροί στα ιατρικά κέντρα.  Έχουμε κάποιο δρόμο να διανύσουμε αλλά οδεύουμε προς το καλύτερο. Γι’ αυτό είμαστε σίγουροι. Το πόσο σύντομη θα είναι αυτή η περίοδος δεν το ξέρουμε διότι ενόσω υπάρχουν κρούσματα, πρέπει να δώσουμε 2-3  εβδομάδες μετά για να σιγουρευτούμε πως δεν έχουμε άλλα. Όταν φτάσουν στο μηδέν τα κρούσματα και παραμείνουν στο μηδέν για 2 εβδομάδες, πρέπει να δοθούν ακόμα δύο βδομάδες μετά, για να είμαστε τελείως σίγουροι. Κι αυτό λόγω της μακράς περιόδου επώασης που έχει ο ιός και λόγω της παρουσίας ανάμεσά μας ασυμπτωματικών ατόμων».

Ο καθηγητής μοριακής Ιολογίας ανέφερε πως δεν θα ξεμπερδέψουμε από τον ιό μέσα στον Απρίλιο.

«Εγώ βάζω και το Μάιο μέσα. Ίσως αν τα πράγματα πάνε πολύ πολύ καλά μπορεί να υπάρξει χαλάρωση σε κάποια μικρά μέτρα, αλλά όχι σε μεγάλη κλίμακα. Είναι κρίμα να καταστρέψουμε τόση δουλειά και να έχουμε ξαφνικά μια έξαρση και να τρέχουμε και να μην φτάνουμε. Οι δικές μου προβλέψεις είναι ότι μέσα Ιουνίου, μπορεί να σκεφτούμε να έρθουμε σε μία ομαλότητα. Διότι είναι επικίνδυνα τα πράγματα και αν αρχίσει ο επαναπατρισμός των φοιτητών σιγά, σιγά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να μην μας ξεφύγει κάποιος», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Καραγιάννης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών