Την επανεξέταση των προϋποθέσεων παραχώρησης της Ειδικής άδειας, ζητά η Δ. Μιχαηλίδου

Την επανεξέταση στο μέτρο του δυνατού των προϋποθέσεων παραχώρησης της Ειδικής άδειας, ώστε να μπορεί να παραχωρηθεί το δικαίωμα και στους εργαζόμενους γονείς με μισθό μεγαλύτερο των €2,500 (ακάθαρτα), στους μονογονείς που εργάζονται σε ουσιώδεις υπηρεσίες και στον ένα τουλάχιστον γονιό σε οικογένειες, στις οποίες και οι δύο γονείς εργάζονται σε ουσιώδεις υπηρεσίες ζητά από το Υπουργείο Εργασίας η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου.
 
Αναφερόμενη σε αριθμό παραπόνων, που υποβλήθηκαν στο Γραφείο της τις προηγούμενες δύο βδομάδες και μετά τα μέτρα και διατάγματα, που ανακοινώθηκαν και αφορούν την εφαρμογή της Ειδικής άδειας, που εξαγγέλθηκε στις 15/03/2020, στα πλαίσια του Προγράμματος Στήριξης Δημοσιονομικής Φύσεως, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, η κ. Μιχαηλίδου εκφράζει την εκτίμηση ότι το μέτρο της Ειδικής άδειας είναι ένα από τα πιο σημαντικότερα μέτρα που λήφθηκαν, σε σχέση με την προστασία των παιδιών και με την προστασία της οικογενειακής ζωής, ωστόσο, σημειώνει ότι από τα παράπονα που υποβλήθηκαν από γονείς στο Γραφείο της προκύπτει ότι αιτήσεις εργαζομένων για Ειδική Άδεια έχουν απορριφθεί από τους προϊσταμένους τους, είτε στη βάση μισθολογικών κριτηρίων, είτε στη βάση του ότι η εργασία τους εμπίπτει στην κατηγορία των ουσιωδών εργασιών, παρόλο ότι αφορούσε μονογονείς ή γονείς που εργάζονται και οι δύο σε ουσιώδεις υπηρεσίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επεκτείνεται το οικονομικό πακέτο στήριξης-Τα δεδομένα μέχρι τον Σεπτέμβρη
 
Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά κριτήρια, η Επίτροπος αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφόρηση που περιλήφθηκε σε Έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας ημερ. 19/03/2020, η άδεια παραχωρείται σε γονέα με μηναίο μισθό μέχρι €2.500 (ακάθαρτα), ενώ γονέας με μισθό που υπερβαίνει τις €2.500 (ακάθαρτα) δεν δικαιούται την ειδική άδεια.
 
«Είναι θεωρώ απόλυτα κατανοητή και θεμιτή η εισαγωγή μισθολογικών κριτηρίων για το επίδομα που παραχωρείται στα πλαίσια της Ειδικής άδειας, αλλά όχι σε ό,τι αφορά το δικαίωμα για την Ειδική Άδεια. Ο αποκλεισμός, στη βάση μισθολογικών κριτηρίων, του δικαιώματος σε ένα εργαζόμενο να παραμείνει στο σπίτι και να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών του, λαμβάνοντας όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι ποσόστωση του μισθού του, συνιστά διάκριση μεταξύ των εργαζομένων, και το βασικότερο, παραβιάζει τα δικαιώματα σε προστασία των παιδιών των επηρεαζόμενων οικογενειών, δεδομένου ότι υπό τις περιστάσεις, ακόμη και οι υψηλότερα αμειβόμενοι, δεν έχουν στη διάθεσή τους επιλογές φροντίδας των παιδιών τους», σημειώνει.
 
Σε σχέση με τον αποκλεισμό από το δικαίωμα για Ειδική Άδεια των γονιών που εργάζονται σε υπηρεσίες, που εμπίπτουν στην κατηγορία των ουσιωδών εργασιών, οι οποίοι είναι είτε μονογονείς ή και οι δύο γονείς εργάζονται σε ουσιώδεις υπηρεσίες, η Επίτροπος θεωρεί ότι επίσης συνιστά διάκριση και παραβιάζει τα δικαιώματα σε προστασία των παιδιών τους.
 
Επιπλέον, θεωρεί πως η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει με τέτοιες ρυθμίσεις, ώστε οι μονογονείς που εργάζονται σε ουσιώδεις υπηρεσίες να έχουν δικαίωμα Ειδικής άδειας και επίσης όπου είναι δυνατό να προσέρχεται στην εργασία του μόνος ένας γονέας, όταν εργάζονται και οι δύο σε ουσιώδεις υπηρεσίες.
 
Εξάλλου, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού απαντά και στην επιστολή της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, με την οποία ζήτησε την παρέμβασή της, ώστε να εξασκήσουν τα παιδιά, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, τα ίδια δικαιώματα εν καιρό πανδημίας με τα κατοικίδια, καθώς και την παρέμβασή της όπως οι μονογονείς και γονείς έχουν τις απαραίτητες διευκολύνσεις από τις υπηρεσίες τους, ώστε να εργαστούν από το σπίτι και όχι να δέχονται απειλές ή να αναγκάζονται να παίρνουν τα παιδιά στα γραφεία τους και να κινδυνεύουν.
 
Επισημαίνει ότι τα αυστηρά μέτρα που το κράτος έχει λάβει για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και ειδικά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, αποσκοπούν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και συνάδουν με τις συστάσεις ειδικών επί του θέματος παγκοσμίως, οι οποίοι, τα χαρακτηρίζουν ως τον αποτελεσματικότερο τρόπο, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
 
Όπως σημειώνει είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η διαχείριση της παρούσας κρίσης απαιτεί αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα, σύνεση, ορθολογιστική προσέγγιση και εξισορρόπηση δικαιωμάτων, για να σημειώσει ότι το έργο της στάθμισης και εξισορρόπησης των δικαιωμάτων είναι δύσκολο.
 
«Απαιτείται στάθμιση και εφαρμογή της Αρχής της Αναλογικότητας. Αντιλαμβάνεστε ότι στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τα υπόλοιπα δικαιώματα υποχωρούν μπροστά στο υπέρτατο αγαθό της υγείας και της ζωής
 
Για το δεύτερο θέμα, των εργασιακών διευκολύνσεων προς μονογονείς και της μη τήρησης από συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες των ανακοινωθέντων μέτρων, η Επίτροπος προτρέπει την ΙΣΟΤΗΤΑ να αποταθεί στις αρμόδιες Αρχές υποβάλλοντας τα απαραίτητα στοιχεία για διερεύνηση.
 
Εξάλλου, σε μήνυμά της προς τα παιδιά, η Επίτροπος ζητά όπως επιδείξουν κατανόηση, αλλά και υπευθυνότητα, ώστε να γίνει εφικτός ο περιορισμός του  κορωνοϊού, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη ζωή, η υγεία και η ανάπτυξη για όλα τα άτομα.
 
Απευθυνόμενη στα παιδιά αναφέρει πως «είναι η ώρα να επιδείξουμε στάση υπευθυνότητας απέναντι σε αυτό το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ύπαρξη και που απέναντί του όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα υποχωρούν προσωρινά για το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ