Τετάρτη 3 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πεσμένος ο δείκτης κρουσμάτων-19 νέα κρούσματα, ανάμεσα τους ένα βρέφος

  06/04/2020 18:32
Πεσμένος ο δείκτης κρουσμάτων-19 νέα κρούσματα, ανάμεσα τους ένα βρέφος

Πεσμένος ο δείκτης κρουσμάτων-19 νέα κρούσματα, ανάμεσα τους ένα βρέφος

  06/04/2020 18:32

Συνεχίζεται η πτώση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει δεκαεννέα νέα κρούσματα και κανένα νέο θάνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Πεσμένος ο δείκτης κρουσμάτων-19 νέα κρούσματα, ανάμεσα τους ένα βρέφος

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • 9 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και
  • 10 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

 
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 465 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
 
Στα σημερινά 19 κρούσματα τα εφτά εντοπίστηκαν σε δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε Λευκωσία και Λάρνακα.
 
Σε σχέση με τα έξι περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση για όλα με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα.
 
Σημειώνεται πως τα 465 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 11,664 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και τα ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 332 από τα 465 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Παράλληλα, 45 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εισήγηση για μεταφορά του Πάσχα, οι σκέψεις για υπεραγορές και οι φοιτητές

Μόνο έξι θετικά κρούσματα στην Αραδίππου 
Σε ό,τι αφορά στη δειγματοληψία της Αραδίππου, τις προηγούμενες μέρες ανακοινώσαμε τέσσερα θετικά κρούσματα σε σύνολο 216 εργαστηριακών διαγνώσεων. Σήμερα, διεκπεραιώθηκαν 292 εργαστηριακές διαγνώσεις, εκ των οποίων διαγνώστηκαν δύο θετικά. Συνολικά στην Αραδίππου, διεκπεραιώθηκαν μέχρι σήμερα 508 δείγματα με έξι θετικά κρούσματα.
 
Στην Πάφο, οι προγραμματισμένες δειγματοληψίες ολοκληρώνονται αύριο. Μέχρι στιγμής διεκπεραιώθηκαν 96 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκε ένα θετικό.
 
Ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε πως τα σημερινά στοιχεία συντηρούν την ενθαρρυντική εκτίμηση που διατυπώθηκε και χθες ότι τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται είναι αποτελεσματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί στη Λεμεσό τα κρούσματα κορωνοϊού είναι μειωμένα-Η εξήγηση των ειδικών

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συμβαδίζει με την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών. Ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή Αραδίππου μάς επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και στην Πάφο τότε θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας απευθύνω και σήμερα θερμές ευχαριστίες προς όλους τους πολίτες για την υπομονή και τη συνεργασία. Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε με την ίδια προσήλωση γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση και δεν έχουμε το περιθώριο λάθους. Είναι κρίμα να καταστρέψουμε ό,τι με κόπο κτίζουμε», κατέληξε ο κ. Κωστρίκης.
 
Έντεκα άτομα παραμένουν στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 29 άτομα, πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης οκτώ εξιτήρια, εκ των οποίων τα έξι μεταφέρθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης.
 
Συνολικά έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εννέα στη ΜΕΘ Λευκωσίας.
 
Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Συνολικά επίσης σε θάλαμο νοσηλεύονται οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή και καλή κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπάρχει δρόμος μπροστά μας αλλά η συλλογική προσπάθεια άρχισε να αποδίδει

Η πορεία του κορωνοϊού παγκόσμια και οι θεραπείες που αναπτύσσονται
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται παγκόσμια, φτάνοντας το 1,3 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 70,000, η πανδημία δημιουργεί πιεστικές συνθήκες για έγκαιρη πληροφόρηση και ανακάλυψη. Σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη πολλαπλές έρευνες και πρωτόκολλα για νέο εμβόλιο και στοχευμένες θεραπείες έναντι της νόσου COVID-19, τόνισε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ.
 
Το πρωτόκολλο θεραπείας που εφαρμόζεται στην Κύπρο έχει προταθεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και στηρίζεται στην εμπειρία κυρίως της Κίνας, αλλά και τη συνεχώς αυξανόμενη αντίστοιχη της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σημείωσε ο κ. Λοΐζου.
 
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Δρ. Λοΐζου:

  • Σε ασυμπτωματική ή ήπια νόσο αυτή τη στιγμή δεν προτείνεται αγωγή παρά μόνο παρακολούθηση.
  • Σε ήπια προς μέτρια νόσο, συνιστάται έναρξη αζιθρομυκίνης με ή χωρίς υδροξιχλωροκίνη.
  • Σε μέτρια προς σοβαρή νόσο, συνιστάται προσθήκη των αντιρετροϊκών λοπιναβίρη/ριτοναβίρη.
  • Σε βαριά νόσο, συνίσταται προσθήκη ρεμδεσιβίρης ή τοσιλιζουμάμπης αναλόγως των ενδείξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Μεγάλη Εβδομάδα του κορωνοϊού-Ποιος ο φόβος και ποια η ελπίδα των ειδικών

Επιπλέον φάρμακα όπως το αντιιικό φαβιπιραβίρη (avigan) βρίσκονται σε στάδιο κλινικών μελετών και η χορήγησή τους προϋποθέτει την ένταξη του ασθενούς στην εκάστοτε κλινική μελέτη.
 
Ο Δρ. Λοΐζου πρόσθεσε πως σύμφωνα με την τρέχουσα διεθνή βιβλιογραφία, δεν συνιστάται χορήγηση αντιιϊκών ως χημειοπροφύλαξη, παρόλα αυτά έχουν ήδη αρχίσει και σε αυτόν τον τομέα κλινικές μελέτες χρησιμοποιώντας φάρμακα όπως η χλωροκίνη και η κολχικίνη. Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα αυτή τη στιγμή είναι η χλωροκίνη/υδροξυχλωροκίνη.
 
Οι οδηγίες αυτές μπορεί να αλλάξουν αναλόγως των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών που ευρίσκονται σε εξέλιξη, των μελετών βασικής έρευνας και τον εμπλουτισμό της διεθνούς βιβλιογραφίας καθώς η πανδημία εξελίσσεται, εξήγησε ο Δρ. Λοΐζου.
 
«Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι μέχρι και τώρα, δεν υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο COVID-19, ούτε επαρκή κλινικά δεδομένα για προτίμηση ενός έναντι άλλου φαρμάκου. Επομένως, κυρίως γραμμή άμυνάς μας παραμένει η πρόληψη και ο επαρκής χρόνος για προετοιμασία», κατέληξε ο Δρ. Μάριος Λοΐζου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπ. Υγείας: Να καταγγέλλονται οι προσωπικοί ιατροί που δεν ανταποκρίνονται στους πολίτες

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας