Πώς απαντά στις επικρίσεις για τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής το ΥΠΕΣ

Όταν η κυβέρνηση για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και της ασφάλειας του συνόλου του πληθυσμού, εξαγγέλλει και εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα για τους ίδιους τους πολίτες αυτής της χώρας, δεν αντιλαμβανόμαστε με ποιο σκεπτικό ζητείται ελευθερία κινήσεων για τους μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα είναι και παράνομοι, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών, προς απάντησε σε επικρίσεις συγκεκριμένων ΜΚΟ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ΜΚΟ "υπαινίσσονται ότι οι συνθήκες φύλαξης των μεταναστών που φιλοξενούνται στα κέντρα υποδοχής στο Πουρνάρα και στην Κοφίνου δεν είναι οι ενδεδειγμένες" και υπενθυμίζεται πως η Κύπρος παραμένει η χώρα με το ψηλότερο αριθμό αφίξεων κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ για τα τρία τελευταία χρόνια.

Οι αιτητές ασύλου στη χώρα μας, αναφέρεται, αισίως έφτασαν το 3,8 % του πληθυσμού όταν και σ’ αυτή ακόμα την Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μικρότερο του 1% του πληθυσμού της χώρας.
 
"Το δυσανάλογο του αριθμού που μας αναλογεί μας υποχρέωσε να διεκδικούμε επιτακτικά μια δικαιότερη ανακατανομή μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τον μεταναστευτικό υπερπληθυσμό που συναθροίστηκε στη χώρα μας, εν μέσω πανδημίας, το ΥΠΕΣ κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την παροχή στέγης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων αυτών των ανθρώπων, νόμιμων και παράνομων", αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως διαμαρτύρονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ "ότι κρατούμε «έγκλειστους» στα κέντρα υποδοχής τους μετανάστες" και υπενθυμίζεται πως παρά το μεγάλο του αριθμού, "μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πετύχαμε να έχουμε μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού ακριβώς γιατί περιορίσαμε τους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής".
 
Αναφορικά με την μεταφορά μικρού αριθμού μεταναστών από τις ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες διαβιούσαν τα δύο τελευταία χρόνια στα δύο κέντρα υποδοχής, αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο, αναφέρει το ΥΠΕΣ, επειδή σε ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν πειθαρχούσαν στα περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού. 
 
"Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, σαφώς και στα κέντρα υποδοχής δεν υπάρχουν οι ανέσεις των ξενοδοχειακών μονάδων, πλην όμως παρά την αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε με την έλλειψη εργοταξίων, ήδη στα κέντρα έχουν τοποθετηθεί πρόσθετες μονάδες υγιεινής, ενισχύεται η ηλεκτροδότηση και μεταφέρονται εκτός κέντρων όλοι οι ευάλωτοι", αναφέρεται.

Επίσης το ΥΠΕΣ επαναλαμβάνει πως οι δυνατότητες παροχής καλύτερης ποιοτικά φροντίδας είναι απόλυτα συνυφασμένες με τους αριθμούς.

"Προσδοκία μας είναι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να επαναπατρίσουμε όσους προέρχονται από χώρες στις οποίες δεν τίθεται θέμα ασφάλειας ή κινδύνου για τη ζωή τους. Μέχρι τότε θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την φιλοξενία τους, χωρίς όμως αυτή να θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία", καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»