Υπάρχει δρόμος μπροστά μας αλλά η συλλογική προσπάθεια άρχισε να αποδίδει

Οι μέρες περνούν η μία μετά την άλλη στη νέα, άβολη πραγματικότητα. Για κάποιους το σπίτι φαίνεται όλο και πιο μικρό. Για άλλους όλο αυτό έχει γίνει πια ρουτίνα. Όπως κι αν διαχειρίζεται ο καθένας την κατάσταση, το κοινό ερώτημα είναι πότε θα τελειώσει, και ακόμη κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση.
 
Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης, ωστόσο, αποτελούν μια πρώτη ακτίδα φωτός, στην άκρη αυτών των παράξενων, παράλληλων τούνελ που βρεθήκαμε όλοι να ζούμε. Παρατηρώντας, είπε, τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, διαπιστώνουμε μία προοδευτική μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
 
«Από επιστημονικής πλευράς, θα ήταν πρόωρο να περιγράψουμε την εικόνα αυτή ως ένδειξη υποχώρησης του ιού. Είναι, όμως, βέβαιο ότι μας γεμίζει αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται», είπε ο Δρ. Κωστρίκης. «Θέλουμε ξανά να σας ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια που καταβάλλετε, γιατί, χωρίς τις δικές σας στερήσεις, σίγουρα δεν θα είχαμε αυτούς τους αριθμούς, οι οποίοι μας επιτρέπουν να προσδοκούμε για τη συνέχεια», πρόσθεσε.
 
Και κάπως έτσι, ο κόπος και οι θυσίες της πλειοψηφίας, για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι δουλεύουν. Οι περιορισμοί, οι στερήσεις, το ευλαβικό «μένουμε σπίτι» των πολλών, φαίνεται στην πράξη. Τίποτα δεν έχει καθοριστεί και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όμως για πρώτη φορά υπάρχουν οι ενδείξεις ότι η συλλογική προσπάθεια άρχισε να αποδίδει. Κι αυτές οι ενδείξεις αποτελούν την μεγαλύτερη μας ελπίδα.
 
Δεν πρέπει, ωστόσο, να επαναπαυόμαστε. Υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας. Η κατάσταση δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί και ο κορωνοϊός συνεχίζει να απειλεί τις ζωές συμπολιτών μας. Έχουμε δει τις προηγούμενες πόσο εύκολα μπορούν να μολύνουν αριθμό συνανθρώπων μας οι επιπόλαιες πράξεις και ο μη σεβασμός των μέτρων. Γι’ αυτό και η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Όπως ανέφερε ο Δρ. Κωστρίκης, «εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας και σας καλώ να συνεχίσετε με την ίδια αποφασιστικότητα την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπαμε πολλές φορές, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά δυστυχώς είναι και ευμετάβλητη. Ανά πάσα στιγμή όλα μπορούν να ανατραπούν. Σας παρακαλώ να μείνετε στα σπίτια σας και να κρατάτε αποστάσεις».
 
Θα πρέπει να προετοιμαστούμε πως, παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα των τελευταίων ημερών, τα μέτρα δεν θα χαλαρώσουν άμεσα. Ενδεχομένως να υπάρξουν τροποποιήσεις, αλλά θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ισχύ, μέχρι να κριθεί από τους ειδικούς ασφαλής η χαλάρωσή τους. Κι αυτό μπορεί να πάρει αρκετό καιρό ακόμη.
 
Γι’ αυτό και θα πρέπει με την ίδια αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε την συλλογική προσπάθεια. Να περιοριστούμε, να κρατούμε τις αποστάσεις όταν είναι απαραίτητο να βγούμε, να συνεχίσουμε να ακούμε τους ειδικούς. Μένουμε σπίτι για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού με αναπτερωμένο το ηθικό, τώρα που είδαμε και τις ενδείξεις πως η μέθοδος αυτή δουλεύει.
 
Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, υπάρχουν αυξομειώσεις στον αριθμό νέων διαγνώσεων και θανάτων και αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί και στην Κύπρο. Σημασία έχει να μείνουμε πιστοί στην προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλλουμε. Και θα τα καταφέρουμε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας