Η Μεγάλη Εβδομάδα του κορωνοϊού-Ποιος ο φόβος και ποια η ελπίδα των ειδικών

Καθοριστική ως προς την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, χαρακτηρίζουν οι  ειδικοί την εβδομάδα που διανύουμε. Την θεωρούν βασικά, ως τη Μεγάλη Εβδομάδα του πολέμου κατά του κορωνοϊού,  αφού ανάλογα με τα κρούσματα που θα εντοπιστούν,  θα διαφανεί εάν η καμπύλη της Κύπρου θα αρχίσει τη πτωτική πορεία ή εάν ακόμη υπάρχει κορύφωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Οι ειδικοί που προτείνουν επέκταση των περιοριστικών μέτρων και την περίοδο του Πάσχα, αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε Πάφο και Αραδίππου. Εάν οι δύο αυτές περιοχές, που συγκεντρώνουν τους περισσότερους ασθενείς,  δεν εκτοξεύσουν τα κρούσματα και δεν εντοπιστεί άλλη μεγάλη αλυσίδα, τότε θεωρούν πως θα αρχίσει η πτώση. Όλα αυτά, βέβαια με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει χαλάρωση και ο κόσμος θα συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα.

«Είναι Μεγάλη Εβδομάδα για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον επειδή θα έχουμε τα έγκατα των αποτελεσμάτων της τρίτης δέσμης μέτρων που λήφθηκαν. Θα δούμε τους πραγματικούς αριθμούς. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θα μάθουμε τα αποτελέσματα της Αραδίππου που είναι ένα τοπικό σύμπλεγμα κορωνοϊού, ενδοοικογενειακό. Το μεγάλο στοίχημα είναι να δούμε τα αποτελέσματα της Πάφου, που θα τα έχουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Εκεί θα δούμε τί γίνεται σε μία πόλη, στην οποία υπάρχει μεγάλη αλυσίδα μετάδοσης. Αυτά τα τρία θα μας δώσουν μια σημαντική εικόνα και ελπίζω να καταλάβουμε εάν είμαστε κοντά στην κορυφή, εάν είμαστε στην κορυφή ή εάν την περάσαμε», ανέφερε στον REPORTER  ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η ελπίδα των ειδικών

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα ανέρχονται στα 446, εκ των οποίων τα 317 προέρχονται από επαφές και θεωρούνται εγχώριες λοιμώξεις.  Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται διαδοχική μείωση στα κρούσματα, κάτι που προκαλεί αισιοδοξία. Την Πέμπτη καταγράφηκαν 36 κρούσματα, την Παρασκευή 40, το  Σάββατο 30 κρούσματα και την Κυριακή 20 .

«Είμαι αισιόδοξος με βάση τα τελευταία τέσσερα αποτελέσματα. Ελπίζω η πορεία να είναι καθοδική. Ελπίζω και η δειγματοληψία της Αραδίππου, να δείξει πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά και επίσης αυτή της Πάφου, να μας δείξει ποια είναι τα απομεινάρια της πηγής μετάδοσης που βασάνισε την πόλη. Ο ασθενής μηδέν ήταν στο νοσοκομείο της πόλης και οι λοιμώξεις που ξεκίνησαν από το Γενικό Νοσοκομείο, είχαν προέκταση στην κοινωνία  της Πάφου», σημείωσε κ. Κωστρίκης .

Ο φόβος των ειδικών
Ο μεγάλος φόβος των επιδημιολόγων είναι οι γιορτές του Πάσχα, αφού εάν κάποιοι σπάσουν τα μέτρα και σπεύσουν να διοργανώσουν οικογενειακά τραπέζια και πάρτι, τότε ενδέχεται να έχουμε νέα έξαρση

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως θα κάνει Πάσχα με τα μέτρα που έχουμε σήμερα. Πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται πως θα ακούσει τη λειτουργία από την τηλεόραση. Τα μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν πριν το τέλος του Απρίλη. Θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ελπίζω να μην χαλαρώσει ο κόσμος και να είναι συνεπής. Έχει σημασία να καταλάβει ο κόσμος ότι η κατάσταση είναι ευμετάβλητη και μπορεί να αλλάξει άμεσα. Πρέπει να τηρεί τα μέτρα και να τηρεί αποστάσεις. Εάν τα κάνουμε αυτά τα πράγματα έχουμε αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε ο κ.  Κωστρίκης.

Οι ειδικοί, πάντως επαναλαμβάνουν και τονίζουν εμφαντικά, πως την πορεία του ιού στην Κύπρο καθορίζουν η πειθαρχία και ο αυτοπεριορισμός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ