Στη δημοσιότητα το πρωτόκολλο εθελοντικής δράσης σε περίοδο πανδημίας

Ολοκληρώνεται σήμερα η παράδοση του ειδικού εξοπλισμού που έχει δοθεί από το Υπουργείο Υγείας προς την εξειδικευμένη ομάδα εθελοντών του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, για να εφαρμοστεί η κατ’ οίκον παράδοση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής του Υπουργείου Υγείας για κρούσματα. Η όλη διαδικασία παραλαβής και παράδοσης της κατ’ οίκον παράδοσης ειδικής φαρμακευτικής αγωγής από τους εθελοντές, βασίζεται στο αυστηρό πρωτόκολλο το οποίο εφαρμόζουν οι εθελοντές στην όλη τη διαδικασία.  Η δράση αυτή γίνεται με την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας.

Η πανδημία δημιουργεί και στον τομέα του εθελοντισμού δυσκολίες και χρειάζεται ειδική διαχείριση.  Όσοι δραστηριοποιούνται σε εθελοντικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρά πρωτόκολλα σε όλη τη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ

Πρωτόκολλο εθελοντικής δράσης σε περίοδο πανδημίας – Γενικές Οδηγίες:

1. Η εθελοντική προσφορά βασίζεται στην αρχή του «ό,τι αναλαμβάνω το ολοκληρώνω ως εθελοντής».  Η δέσμευση είναι βασικό στοιχείο επιτυχίας του εθελοντικού κινήματος.

2. Τα άτομα τα οποία θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά, θα πρέπει να είναι καλά στην υγεία τους.=

3. Για να υπάρχει η αναγκαία ασφάλιση και ο κατάλληλος συντονισμός για τις δράσεις τις οποίες συντονίζει ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ, οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό έντυπο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ – «Πρωτόκολλο Διαχείριση Εθελοντών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης».

4. Οι εθελοντές είναι πάντα ευγενικοί και υπομονετικοί.

5. Σε περίοδο πανδημίας οι εθελοντές πρέπει να έχουν πειθαρχία στη τήρηση των οδηγιών και στους κανόνες ατομικής υγείας.

6. Η μετακίνηση αφορά  μόνο την εθελοντική δράση που ο εθελοντής έχει  αναλάβει, με τη ανάλογη άδεια όπως αυτή καθορίζεται από τον Υπουργό υγείας και τον Υπουργό Εσωτερικών.

7. Οι οδηγίες προς τους εθελοντές πρέπει να είναι απλές και κατανοητές.

8. Κατανόηση της δράσης από τον/την εθελοντή/ρια. Αν κάτι δεν είναι κατανοητό, να το διευκρινίζουν.

9. Κατά τη διάρκεια της δράσης, διατηρούμε την απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από όλους τους συμπολίτες μας.

10. Αν νιώθουμε ότι μια δράση βάζει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, απομακρυνόμαστε και ζητάμε οδηγίες από το συντονιστή.

11. Δεν αναλαμβάνουμε καμία άλλη πρωτοβουλία, εκτός των καθηκόντων για τα οποία έχουμε συγκεκριμένες οδηγίες.

12.  Αν υπάρχει έκτακτο περιστατικό, ειδοποιούμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους στο 112.

13. Δεν βάζουμε σε κίνδυνο τη δική μας ή τη ζωή των άλλων.

14. Δεν διαχειριζόμαστε μετρητά, ούτε αποδέχονται χρήματα για οποιαδήποτε δράση. Σε περίπτωση όπου υπάρχει η ανάγκη μεταφοράς μετρητών, τότε τα μετρητά τοποθετούνται σε φάκελο.

15. Για κανένα λόγο δεν εισερχόμαστε στις οικίες πολιτών. Σε περίπτωση κατ’ οίκον παράδοσης ειδών πρώτης ανάγκης, τα αφήνουμε στην είσοδο της οικίας.

16. Πριν και μετά την ολοκλήρωση της δράσης, πλένουμε τα χέρια με νερό και σαπούνι για πάνω από 20 δευτερόλεπτα, είτε με αλκοολούχο διάλυμα με τουλάχιστον 60% αλκοόλης.

17. Δεν αγγίζουμε το πρόσωπο κατά τη διάρκεια της δράσης και έως ότου ολοκληρώσουμε τη δράση και  πλύνουμε καλά τα χέρια μας.

18. Χειρισμός ειδών και προϊόντων βασίζεται στην αρχή της ατομικής προστασίας, με  την 

αυστηρή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, η οποία πρέπει να είναι συχνή.  Πλύση χεριών πριν και αμέσως μετά τη διαχείριση προϊόντων.

19. Η χρήση ατομικής μάσκας και γάντια, καθορίζεται αναλόγως με την φύση της δράσης και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.  Ενθαρρύνουμε τους εθελοντές, κατά τη διάρκεια της εθελοντική δράσης να χρησιμοποιούν ατομική μάσκα και γάντια.

20. Ενημερώνουμε τον συντονιστή για την ολοκλήρωση της δράσης, επιστρέφουμε στην οικία μας και προσχωρούμε αμέσως στο πλύσιμο των χεριών, όπως αυτό καθορίζεται το σημείο 16.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα